Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Complete voeding

De basis voor een fit & gezond paard

Vitalbix Daily Complete

Met Vitalbix Daily Complete voorzie jij jouw paard in alle benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren die hij nodig heeft als aanvulling op het ruwvoer! Deze zeer complete balancer van hoogwaardige kwaliteit is verkrijgbaar in 2 varianten, Original op basis van luzerne en Timothy op basis van timothee gras.

Vitalbix Daily Complete bevat geen granen & geen toegevoegde suikers en heeft daardoor een zeer laag zetmeel- en suikergehalte (2,7% en 3,0%). De brokjes hebben een lage caloriewaarde, vergelijkbaar met hooi. Hierdoor is Vitalbix Daily Complete een gezonde keuze voor paarden met overgewicht en paarden die behoefte hebben aan een rantsoen met een laag zetmeel- en suikergehalte.

Gebruik Vitalbix Daily Complete als complete aanvulling op het ruwvoer of combineer met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli voor extra energie.

Complete vitaminen- en mineralen balancer

marieke van Eijk
marieke van Eijk
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
Bijna alle paarden en pony's krijgen dit en het werkt prima. Ik merk dat het een prima aanvulling is op het hooi. Ik kan ze goed op gewicht houden nu. En ze hebben ook weinig andere aanvullingen nodig...
Toon meer
2 weken geleden
Anoniem
Anoniem
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
Wij geven onze merrie Devana al een paar jaar daily complete, in de zomer krijgt ze daily complete en in de winter krijgt ze Active+ erbij gevoerd. Maar zodra onze merrie Devana de brokjes hoort gaat ...
Toon meer
2 weken geleden
Laura H.
Laura H.
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Prima vitamine brokjes. Je hoeft er weinig van te geven. Ideaal voor paarden die snel te dik zijn.

3 weken geleden
Manon Dontje
Manon Dontje
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
4 weken geleden
Anoniem
Anoniem
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Lekker laag in de suikers dus goed voor mijn oude merrie die snel hoefbevangen wordt

4 weken geleden

Hoe voer ik Vitalbix Daily Complete?

Heeft jouw paard voldoende energie en is hij goed op gewicht (of heeft hij overgewicht)? Dan kun je jouw paard met Vitalbix Daily Complete gemakkelijk voorzien in alle benodigde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren!

Heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sport-muesli. Je kunt deze producten gemakkelijk combineren omdat Vitalbix Active+ ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen- en mineralenbrokjes (24%) bevat.

Voedingsadvies per dag

Wanneer jouw paard meer arbeid verricht neemt de behoefte aan vitaminen & mineralen in het lichaam toe. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel Vitalbix Daily Complete jij jouw paard dagelijks het beste kunt voeren.

Doseer Vitalbix Daily Complete eenvoudig met de Vitalbix maatbeker

Voedingsadvies per dag

50 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 250 gram per dag.

60 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 300 gram per dag.

70 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 350 gram per dag.

80 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 400 gram per dag.

90 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 450 gram per dag.

Vers gras levert over het algemeen meer eiwitten & calorieën dan hooi of voordroog. Je kunt bij weidegang daarom meestal minder krachtvoer bijvoeren omdat je paard op het gras beter op gewicht en beter in zijn bespiering blijft, of zelfs al snel te dik wordt. Maar, in de zomer is het aanvullen van vitaminen & mineralen net zo belangrijk als in de winter!

Ook bij weidegang kan jouw paard tekorten oplopen

Onze bodems zijn over het algemeen te arm aan mineralen en met weidegang kan jouw paard daarom nog steeds te weinig mineralen zoals selenium, koper, zink, fosfor en magnesium binnenkrijgen. Het is daarom verstandig om ook bij weidegang een balancer bij te voeren.

Wordt jouw paard snel te zwaar?

Voer ook dan evengoed een balancer bij! Een tekort aan voedingsstoffen kan een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor jouw paard juist lastiger op gewicht blijft. Vitalbix Daily Complete heeft een lage caloriewaarde en is zeer laag in zetmeel en suiker. Je kunt deze dus veilig bijvoeren, ook in de zomer!

Liever zonder luzerne? Geen probleem!

De vertrouwde Vitalbix Daily Complete balancer is ook verkrijgbaar in een nieuwe variant op basis van timothee gras in plaats van luzerne. De balancer bevat dezelfde hoge dosering vitaminen, mineralen en aminozuren en is ook zeer laag in zetmeel en suiker. Vitalbix Daily Complete Timothy past binnen een luzerne-vrij rantsoen.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!

Veelgestelde vragen

Heeft je paard de afgelopen tijd weinig aanvullend voer gehad (geen of minder dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)? Dan heeft je paard mogelijk tekorten qua vitaminen en mineralen opgelopen. Om deze tekorten aan te vullen adviseren we je om je paard de eerste 8 weken een hogere dosering Vitalbix Daily Complete te voeren. De benodigde dosering is afhankelijk van de algemene gezondheid van je paard en de gevraagde arbeid. Is er een tekort geconstateerd middels bloedonderzoek door de dierenarts? Dan kan het nuttig zijn om (tijdelijk) een supplement bij te voeren. Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan en voeg de uitslag van het bloedonderzoek toe. We helpen je graag!

Mis je wat power tijdens het rijden en wil je extra energie bijvoeren? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sport-muesli. Vitalbix Active+ bevat ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen en mineralenbrokjes (24%). Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig 120 gram Daily Complete vervangen voor 500 gram Active+ voor extra energie. Lees hier meer over onze Vitalbix Active+ vezelrijke sport-muesli

Vitalbix Daily Complete heeft een zeer laag zetmeel-en suikergehalte (totaal 5,7%), heeft geen negatief effect op de pH in maag en kan veilig worden gevoerd aan paarden met een gevoelige maag. Meng ca. 200 gram Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag. Ter ondersteuning van de maag en darmen kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bijvoeren. Om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard een constante beschikking heeft over ruwvoer. Zorg ervoor dat je paard niet te lang zonder ruwvoer staat (bij voorkeur niet meer dan 4 uur).

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Pas hierbij op voor koliek (max. 2 kg per dag bij paard 500 kg).

Ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Als minimale (grove) richtlijn kun je aanhouden 1,5-2 kg per 100 kg lichaamsgewicht, dit komt dus neer op ca 7,5-10 kg ruwvoer per dag. Deze hoeveelheid is ook sterk afhankelijk van het droge stofgehalte – hooi of voordroog bevat ook een gedeelte water. Let op: in combinatie met weidegang kan het nodig zijn de hoeveelheid te verminderen.

Doordat je paard minder ruwvoer krijgt loopt hij het risico op een tekort aan eiwitten in het rantsoen. Soms kan een tekort aan eiwitten bij afvallen tot spierverlies leiden in plaats van vetverlies. In dat geval kan het nodig zijn een klein gedeelte van het ruwvoer te vervangen door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Let op: een paard mag maximaal 1% van zijn streefgewicht per week afvallen. Bij een streefgewicht van 500 kg mag je paard per week maximaal 5 kg afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer. Dit betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen.

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. In veel gevallen is de oorzaak van ondergewicht onvoldoende ruwvoer.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting, vitaminen- en mineralentekorten, maagzweren, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere granenbiks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:
– Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ voor de benodigde vitaminen en mineralen (Active+ levert extra calorieën)
– Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora) en bevat extra B-vitaminen
– Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels, calorieën en eiwitten
– Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren)

Voer jij jouw paard een reguliere muesli op basis van granen en melasse (toegevoegde suikers)? Dan zal je paard mogelijk aan de smaak van het nieuwe voer moeten wennen. Vitalbix bevat geen (hele) granen en geen toegevoegde suikers. Een beetje alsof je eerst thee met suiker drinkt en overgaat op thee zonder suiker. Wij adviseren daarom minimaal 2 weken het oude rantsoen met Vitalbix te mengen.

Vitalbix wordt normaalgesproken goed gegeten door de meeste paarden. Omdat Vitalbix geen toegevoegd suiker bevat, kan het zijn dat jouw paard er minder op ‘aanvalt’ of het in eerste instantie laat liggen. Het is belangrijk het dan echt even de tijd te geven, dan zul je zien dat hij het toch goed gaat eten. Voeding met toegevoegd suiker wordt vaak juist te snel gegeten, wat geen natuurlijk gedrag is voor paarden. Liever zie je dat ze rustig op het voer kauwen.

Feed your horse like a horse...

Wat zit er allemaal in?

Vitalbix Daily Complete is samengesteld op basis van de voedingsbehoefte van paarden zoals vermeld in de CVB richtlijnen. Vitalbix Daily Complete is GMO-vrij, soja-vrij, graanvrij, melassevrij en bevat geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en synthetische conserveermiddelen zoals BHA, BHT en ethoxyquine.

Samenstelling

Luzerne, Cichoreipulp, Lijnzaad, Appelpulp, Zonnebloemzaadschroot, Natriumchloride, Magnesiumoxide, Monocalciumfosfaat

Vitaminen- en mineralenverhoudingen

Niet alleen de exacte gehaltes vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn van belang voor een gezond rantsoen, de onderlinge verhoudingen tussen deze voedingsstoffen zijn net zo belangrijk. Wanneer er sprake is van scheve verhoudingen dan gaan de stoffen elkaar onderling beconcurreren waardoor juist tekorten en daardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Vitalbix Daily Complete bevat geen extra ijzer. Het lage gehalte aan ijzer in Vitalbix Daily Complete komt puur uit de grondstoffen, en is in verband met de lage voergift te verwaarlozen t.o.v. het ijzergehalte in het gehele rantsoen.

Onderstaande analyse is per kilo (1.000 gram) Vitalbix Daily Complete

OmschrijvingWaarde
EWPa0,58 Unit/kg
Ruw eiwit13,7%
VREp11,3%
Ruw vet5,0%
Ruwe celstof20,9%
Ruw as17,1%
Suiker3,0%
Zetmeel2,7%
Calcium17 g
Fosfor7,5 g
Magnesium20 g
Kalium17 g
Natrium16 g
Silica (E551a/E551b)25 g
Lysine12 g
Methionine + Cystine4,3 g
Threonine6,5 g
Tryptophan2 g
Totaal ijzer*374 mg
Totaal koper*408 mg
Totaal zink*1525 mg
Totaal mangaan*329 mg
Totaal selenium*3,0 mg
Vitamine A (3a672a)60.000 IE
Vitamine D3 (E671)13.000 IE
Vitamine E (3a700)2.500 IE
Vitamine C500 mg
Biotine (3a880)5000 mcg
Koper (E4)400 mg
Mangaan (E5)300 mg
Zink (3b605)1500 mg
Selenium (3b810)2,4 mg

Wist je dat?

Vitalbix Daily Complete de nr. 1 vitaminen- en mineralen balancer is op www.VoerVergelijk.nl en is beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 9.1

Een gezonde combinatie

Door de verschillende producten van Vitalbix met elkaar te combineren kun je een optimaal rantsoen samenstellen afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. Meng de Vitalbix Daily Complete brokjes bijvoorbeeld met Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels. Zo stimuleer je het kauwen en de aanmaak van speeksel en hou je de maag en darmen van jouw paard gezond!

Voed jouw kennis met onze blogs!

Wat een puzzel soms, het ideale rantsoen samenstellen voor jouw paard…het begint al met gezond overstappen. Gewoon van het ene product, hoppa, naar het andere, of ligt dat toch niet zo simpel? Moet je eigenlijk nog wat aanpassen bij weidegang, en eh…wat ís een balancer nou eigenlijk??

Het antwoord op al deze vragen (en meer!) vind je in ons kenniscentrum. Doe er je voordeel mee!

Kies jij ook voor gezonde voeding?

Vele paardeneigenaren gingen je voor en hebben de overstap gemaakt naar gezonde voeding. Lees wat zowel recreatieruiters, topsporters als staleigenaren vinden van Vitalbix Paardenvoeding. Maak jij ook de overstap naar gezonde voeding?

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Celine van der Stroom - Paddock Paradise
Alle paarden bij mij op stal (paddock paradise) krijgen Vitalbix Daily Complete aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+. Hiermee krijgen zij alle benodigde voedingsstoffen binnen als aanvulling op het ruwvoer. Naar behoefte krijgen de paarden Vitalbix NutriMash, Active+ of Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij. Mijn eigen paard Woodstock krijgt voor extra energie Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bijgevoerd. Alle paarden doen het super op Vitalbix! Ik heb veel verschillende paarden op stal staan en ik vind het heel fijn dat we met Vitalbix voor ieder paard een gezond rantsoen op maat kunnen samenstellen.
De perfecte ondersteuning voor onze paarden!

De perfecte ondersteuning voor onze paarden!

Noor & Patrick - Sportpaarden Revalidatie Centrum
Sinds enkele jaren voeren wij onze paarden en de paarden die in (revalidatie)training komen de producten van Vitalbix. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we het voeren van gewone paardenbrok niet fijn vonden ivm de vulstoffen en suikers die daarin zitten en maar weinig bruikbare stoffen waar het paard echt iets aan heeft.Wij zijn groot voorstander van een dieet dat bestaat uit ruwvoer, met als aanvulling een vitaminen- en mineralenbrok zodat we zeker weten dat de paarden voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen om te zorgen voor een goede spieropbouw en herstel bij blessures. Zo belasten we het verteringssysteem van het paard niet onnodig met suikers en kan het optimaal werken.We hebben tot nu toe nog niet meegemaakt dat een paard Vitalbix echt niet lust. Sommige paarden die jaren op brok met veel suiker hebben gestaan moeten er even aan wennen omdat het niet zo zoet is, maar we zien ze er hier altijd heel snel van opknappen qua spieren en gewicht. En ze gaan er zo lekker van glimmen! De voedingsexperts van Vitalbix hebben de paarden bij ons op stal bekeken en advies op maat samengesteld. Hebben wij vragen over een (nieuw) paard bij ons op stal dan denken ze altijd graag met ons mee!Wij zijn superblij met Vitalbix.
Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Conny Loonstra - DressagePro
Alle paarden bij ons op het DressagePro Center krijgen Vitalbix Paardenvoeding. We gebruiken alle producten en zijn fan!De paarden zitten beter in hun vacht, hebben meer energie en zijn vrolijk. We zijn met de overgang op Vitalbix minder “krachtvoer” gaan voeren maar de paarden hebben meer energie gekregen. Mijn eigen paard Balthasar is altijd lastig om op gewicht te houden en heeft vaak een doffe vacht. Na de overgang op Vitalbix merkte ik al heel snel verschil. Balthasar heeft meer energie, zonder dat hij ‘heet’wordt en hij ziet er nu super uit!