Hulp nodig? Onze voedingsexperts helpen jou graag! Vraag hier gratis voedingsadvies aan.

Aanvullende voeding

Voor extra ondersteuning

Vitalbix Pure Lucerne+

Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne van hoogwaardige kwaliteit met 3% lijnzaadolie, zonder melasse of andere toevoegingen. Het bevat zowel de grovere luzerne stengels als het fijnere voedingsrijke luzerne blad. Vitalbix Pure Lucerne+ stimuleert het kauwen en de speekselproductie en ondersteunt een gezonde spijsvertering.

Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een relatief hoog eiwitgehalte met hoogwaardige aminozuren die goed door het lichaam worden opgenomen. Deze aminozuren zijn essentieel voor vele processen in het lichaam en zijn onder andere belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa, een goede weerstand, een gezonde huid en sterke hoeven.

Pure luzerne zonder toegevoegde suikers

Hoe voer ik Vitalbix Pure Lucerne+

Gebruik Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels als aanvulling op Vitalbix Daily Complete. De vezelrijke structuur stimuleert het kauwen en de speekselproductie. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een relatief hoog eiwitgehalte met hoogwaardige aminozuren die goed door het lichaam worden opgenomen. Vitalbix Pure Lucerne+ kan los worden gevoerd maar kan ook door het ruwoer (hooi/voordroog) worden gemengd.

Voedingsadvies per dag

Bekijk in onderstaande tabel hoeveel Vitalbix Pure Lucerne+ jij jouw paard dagelijks het beste kunt voeren.

Een standaard 1 liter voerschep bevat ca. 200 gram Vitalbix Pure Lucerne+.

Voedingsadvies per dag

25 – 100 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 125 – 500 gram per dag.

100 – 400 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 500 – 2.000 gram per dag.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!

Veelgestelde vragen

Voldoende ruwvoer (hooi en gras) verdeeld over de dag en nacht is belangrijk om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden. Zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder ruwvoer staat. Bij maagzweren niet langer dan 2 uur.

Producten met een hoog zetmeel- en suikergehalte (> 15%) kunnen een negatieve invloed hebben op de pH in de maag (verlagen de pH in de maag). Kies bij paarden met een gevoelige maag daarom bij voorkeur voor voeding met een zetmeel- en suikergehalte < 15%.

Alle Vitalbix producten zijn hoog in vezels en laag in zetmeel & suiker.

Vitalbix Pure Lucerne+ stimuleert het kauwen en de speekselproductie en ondersteunt een gezonde spijsvertering. Dankzij het stimuleren van de speekselproductie en de bufferende werking op de pH in de maag kan Vitalbix Pure Lucerne+ helpen om de maag gezond te houden.

Wij adviseren Vitalbix Pure Lucerne+ aan paarden vanaf 1 jaar. Bij jonge veulens kan lucerne i.v.m. de vezelgrootte mogelijk een negatief effect hebben op de maag. Kies bij paarden tot 1 jaar voor een lucernebrokje in plaats van losse lucerne.

Ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. In veel gevallen is de oorzaak van ondergewicht onvoldoende ruwvoer.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting, vitaminen- en mineralentekorten, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere biks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:

  • Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow voor de benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren
  • Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels, extra calorieën en extra B-vitaminen
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels calorieën en eiwitten
  • Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren)

De basis van een gezond gewicht is ruwvoer van goede kwaliteit. Indien je paard overgewicht heeft krijgt je paard waarschijnlijk te veel/te rijk ruwvoer binnen. Om je paard te laten afvallen is het belangrijk om de hoeveelheid ruwvoer te beperken, meer beweging en geen extra’s te geven. De frequentie van het ruwvoer is ook bij een paard met overgewicht belangrijk, zorg ervoor dat je paard nooit langer dan 4-6 uur zonder ruwvoer staat. Daarnaast is het belangrijk dat je paard niet te snel afvalt. Kies bij voorkeur voor een balancer om je paard te voorzien in de benodigde voedingsstoffen zoals Vitalbix Daily Complete en meng met 100 – 300 gram Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels om het kauwen te stimuleren. Geef geen extra’s zoals wortels, appels of producten rijk aan zetmeel en suikers. Indien je kunt kiezen voor een armer type hooi is dit aan te raden.

  • Vitalbix Daily Complete voor de benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels

De behoefte aan eiwitten wordt bij paarden uitgedrukt in VREp (verteerbaar ruw eiwit paard). De behoefte aan eiwitten verschilt per ras en per paard en is onder andere afhankelijk van de mate van beweging. Bij zwaardere arbeid neemt de behoefte aan eiwitten toe. Jonge, opgroeiende paarden, dekkende hengsten en drachtige merries hebben een hogere behoefte aan eiwitten. Aangezien de individuele behoefte per paard verschilt is het belangrijk om de conditie en bespiering van je paard goed in de gaten te houden. Blijft je paard achter in bespiering dan bevat het rantsoen mogelijk te weinig eiwitten.

Het rantsoen van je paard kan ook teveel eiwitten bevatten. Een teveel aan eiwitten in het rantsoen belast o.a. de nieren. Je kunt dit merken doordat je paard veel plast of meer plast dan normaal.

Lucerne bevat meer calcium dan fosfor, 16 gram om 3 gram per kg lucerne, verhouding 5,3/1 .

Wanneer je 2 tot 3 kg Vitalbix Pure Lucerne per dag voert (bij paard 500 tot 600 kg) hoef je geen extra fosforrijke producten (zoals lijnzaad of tarwezemelen) aan het rantsoen toe te voegen, mits het hooi ook relatief veel calcium en weinig fosfor bevat. Wij adviseren om bij meer dan 3 kg Vitalbix Pure Lucerne+ per dag het rantsoen aan te vullen met fosforrijke producten of een fosfor supplement. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Vraag ons gerust om advies, mail naar [email protected].

Wij adviseren om Vitalbix Pure Lucerne+ bij te voeren aan paarden vanaf 1 jaar. Bij jonge veulens is de maag(wand) nog in ontwikkeling kan lucerne i.v.m. de vezelgrootte te “scherp” zijn voor de maag. Kies bij paarden tot 1 jaar voor een lucernebrokje in plaats van losse lucerne.

Feed your horse like a horse...

Wat zit er allemaal in?

Vitalbix Pure Lucerne+ bevat enkel gezonde, natuurlijke ingrediënten en bevat GEEN toegevoegde suikers (melasse), soja, granen, kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen en synthetische conserveermiddelen.

Samenstelling

Kunstmatig gedroogde luzerne (stengel & blad), koudgeperste lijnzaadolie (3%)

Kunstmatig- versus zongedroogd

Kunstmatig gedroogde luzerne heeft een constante kwaliteit en een hogere voedingswaarde dan zongedroogde luzerne.

Blad van de luzerne

Vitalbix Pure Lucerne+ wordt gemaakt van de hele luzerne plant, zowel de stengels als het blad. Het blad van de luzerne plant bevat de meeste voedingstoffen en gebruiken wij daarom graag in onze producten! Het blad wordt fijn gemalen tijdens het drogen en malen en gemengd met de stengels.

Vitaminen- en mineralenverhoudingen

Niet alleen de exacte gehaltes vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn van belang voor een gezond rantsoen, de onderlinge verhoudingen tussen deze voedingsstoffen zijn net zo belangrijk. Wanneer er sprake is van scheve verhoudingen dan gaan de stoffen elkaar onderling beconcurreren waardoor juist tekorten en daardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Onderstaande analyse is per kilo (1.000 gram) Vitalbix Pure Lucerne+

OmschrijvingWaarde
Enenergiewaarde (EWpa)0,58 Unit/kg
Verteerbaar ruw eiwit (VREp)11,2%
Ruw eiwit15,7%
Ruwe vet5,6%
Ruwe celstof25%
Ruwe as9,2%
Suiker (uit luzerne, niet toegevoegd)2,8%
Zetmeel2,4%
Calcium16 gram
Fosfor3 gram
Magnesium2,6 gram
Kalium20 gram
Natrium1 gram
Selenium0,3 mg

Wist je dat?

Vitalbix Pure Lucerne+ de aanmaak van speeksel stimuleert en een bufferende werking heeft op de pH in de maag. Hierdoor is luzerne een gezonde aanvulling voor paarden met een gevoelige maag.

Een gezonde combinatie

Door de verschillende producten van Vitalbix met elkaar te combineren kun je een optimaal rantsoen samenstellen afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. Vitalbix Pure Lucerne+ is een gezonde aanvulling op Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ en Vitalbix Breed & Grow.

Kies jij ook voor gezonde voeding?

Vele paardeneigenaren gingen je voor en hebben de overstap gemaakt naar gezonde voeding. Lees wat zowel recreatieruiters, topsporters als staleigenaren vinden van Vitalbix Paardenvoeding. Maak jij ook de overstap naar gezonde voeding?

Dé oplossing voor zowel sportpaarden als recreatiepaarden!

Dé oplossing voor zowel sportpaarden als recreatiepaarden!

Mireille - Mivadami Pensionstal en Paardencoaching
Vorig jaar zijn wij in Elburg een nieuwe pensionstal gestart. Doordat wij veel verschillende rassen paarden met verschillende trainingsintensiteiten op stal kreeg, was ik op zoek naar een biks die eraan kon voldoen om alle paarden afgemeten voeding te kunnen. Met de reguliere basis-/sportbrok kon ik hier in mijn ogen niet aan voldoen. Vooral de sobere rassen zouden dan te veel (onnodige suikers/zetmeel) krijgen en de paarden hoog in de sport lopen komen te kort. Vandaar dat ik op zoek ging naar een passende oplossing, die vond ik in Vitalbix!Naast Vitalbix als krachtvoer krijgen alle paarden onbeperkt ruwvoer, iets wat ik zeer belangrijk vind, ik heb 2 soorten om zo nog beter aan te sluiten op de behoeften. Meteen vanaf de start van mijn stal heb ik Vitalbix gevoerd. Ik voer de Daily Complete aan alle paarden en de paarden die het nodig hebben, krijgen daarnaast de Active Plus erbij (dit met name voor de oudere, zwakkere, gevoelige of hoog in training staande paarden).Voor de overgang van nieuwe paarden, vraag ik altijd aan de eigenaar om wat biks van de oude stal mee te nemen om rustig om te kunnen schakelen. Hier heb ik nog geen problemen mee ondervonden. Veel paarden zijn hier goed bijgetrokken en de paarden die bijvoorbeeld met een maagzweer hier op stal aankwamen, hebben nu nergens meer last van. Een paard wat vorig jaar eczeem had, heeft dit jaar nog geen jeuk gehad en staat nog steeds zonder eczeem deken. Voor mij de bevestiging dat dit de juiste manier van voeren is.
Top begeleiding en de paarden doen het super!

Top begeleiding en de paarden doen het super!

Marco & Mascha - Paardenkuuroord Wagemakers
Onze 3 paarden zijn ieder zeer verschillend en wij liepen wat vast op onze oude manier van voeren.Wij kregen van iemand een tip dat Vitalbix een afdeling heeft waar je advies kunt vragen. Dat hebben wij meteen gedaan. In de mail hebben wij omschreven hoe wij onze paarden houden, wat wij er mee doen, hoe ze gestald staan, hoe oud ze zijn enz. Heel kort daarna kregen wij een duidelijke mail met uitleg van welke producten en hoeveel wij het beste konden geven.En wauw! Wat doen zij het er super op! Ze zijn mooi op gewicht, de vacht doet het goed en ze vinden het heerlijk om te eten. Met een kleine hoeveelheid per voerbeurt, zo een goed resultaat. Er is maar weinig van nodig omdat er goede voedingsstoffen gebruikt worden.Vanwege de goede resultaten bij onze paarden de afgelopen jaren, gebruiken wij het ook voor de paarden die langere tijd in ons Paardenkuuroord Wagemakers Nispen verblijven. Met trots hebben wij dan ook het Vitalbix-bord boven ons eigen bord gehangen.
Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Celine van der Stroom - Paddock Paradise
Alle paarden bij mij op stal (paddock paradise) krijgen Vitalbix Daily Complete aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+. Hiermee krijgen zij alle benodigde voedingsstoffen binnen als aanvulling op het ruwvoer. Naar behoefte krijgen de paarden Vitalbix NutriMash, Active+ of Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij. Mijn eigen paard Woodstock krijgt voor extra energie Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bijgevoerd. Alle paarden doen het super op Vitalbix! Ik heb veel verschillende paarden op stal staan en ik vind het heel fijn dat we met Vitalbix voor ieder paard een gezond rantsoen op maat kunnen samenstellen.