Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Natuurlijke paardenvoeding

Met Vitalbix Paardenvoeding kun jij jouw paard voeren op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels en bevat geen toegevoegde suikers (melasse), hele granen en soja. Hierdoor is Vitalbix Paardenvoeding zeer laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar.

Doordat Vitalbix een hoog aandeel vitaminen & mineralen bevat kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.

Stel eenvoudig een gezond rantsoen samen met ons stappenplan!

Vind je het lastig om een gezond en uitgebalanceerd rantsoen voor jouw paard of pony samen te stellen of zie je door de bomen het bos niet meer? No worries…

Met ons stappenplan stel je eenvoudig een gezond rantsoen samen dat volledig is afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. En, heb je na het volgen van ons stappenplan toch nog vragen? Dan helpen onze voedingsexperts jou graag met gratis advies op maat.

Stap 1 – check het ruwvoermanagement

Ruwvoer is de basis

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit. Met ruwvoer bedoelen we hooi, voordroog en gras. Ruwvoer levert vezels die de maag en darmen van jouw paard gezond houden.

Om jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je het ruwvoermanagement afstemt op de specifieke behoeftes van jouw paard. Een sober paard gaat efficiënter met zijn energie om en heeft over het algemeen minder ruwvoer nodig dan een warmbloed paard.

Check of jouw paard goed op gewicht is

Een juist ruwvoermanagement is essentieel voor een juist gewicht. En, een juist gewicht is de basis voor een gezond paard! Om een optimaal rantsoen samen te stellen is het daarom belangrijk dat je eerst beoordeelt of jouw paard goed op gewicht is.

Super! Een juiste hoeveelheid ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Is jouw paard goed op gewicht dan voer je een juiste hoeveelheid ruwvoer. Verdeel het ruwvoer zoveel mogelijk over de dag en nacht. Om de maag en darmen van jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat.

Probeer te achterhalen waardoor jouw paard te dun is. Ondergewicht kan het gevolg zijn van te weinig ruwvoer maar ook gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting of maagzweren kunnen een rol spelen. Bekijk eerst het ruwvoermanagement. Is dat in orde, maar is jouw paard evengoed te dun? Neem dan contact op met je dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Bekijk het ruwvoermanagement
Weet je niet precies hoeveel hooi jouw paard precies krijgt per dag? Weeg de porties hooi dan eens met een hooinet en een weeghaak. Zolang jouw paard te dun is kun je hem het beste onbeperkt ruwvoer geven (geef zoveel dat er altijd nog wat over is en jouw paard nooit zonder staat). Is onbeperkt hooi voeren op stal niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je paard in ieder geval ca. 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht krijgt per dag, dat is 10 kg bij een paard van 500 kg. Is het ruwvoer relatief arm? Dan kan het nodig zijn om de hoeveelheid op te hogen naar ca. 15 kg per dag bij een 500 kg paard.

Over het algemeen kun je stellen dat grof, langstengelig hooi armer is en fijner hooi wat rijker. Bij een paard dat te dun is, is een fijner type hooi of voordroog (ingepakt hooi) over het algemeen de beste keuze. Dit gaat echter niet altijd op, dus wil je zeker weten dat je een geschikt type ruwvoer geeft? Laat het ruwvoer dan analyseren!

Vers gras is ideaal om paarden te laten aankomen. Is er bij jou op stal een geschikte weide? Zet jouw paard dan lekker op de wei! Bouw het aantal uur weidegang natuurlijk wel langzaam op om verterings- en stofwisselingsproblemen te voorkomen.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak en verlaag de hoeveelheid ruwvoer per dag eens met ca. 10%.

Als richtlijn kun je ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof aanhouden (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof per dag. Dit betekent dat je van hooi ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag kunt voeren aan een paard van 500 kg. Verdeel het ruwvoer over zoveel mogelijk porties en zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder hooi staat.

Beperk het aantal uren weidegang en voorkom dat je paard in de zomermaanden teveel aankomt. Vers gras heeft een hoge energiewaarde. Beperk de voeropname per uur bij weidegang met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder. Staat je paard op de weide, voer dan geen of beperkt hooi bij.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Daily Complete balancer!

Het is belangrijk dat jouw paard weer een gezond gewicht krijgt om gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid te voorkomen!

Bekijk het ruwvoermanagement
Hoe ziet het ruwvoer eruit en hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard precies per dag? Weet je het niet? Laat het ruwvoer dan bij voorkeur analyseren en weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt eventueel een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.

Zet je paard bij voorkeur niet (meer) op de weide totdat hij weer een gezond gewicht heeft. Vers gras heeft een hoge energiewaarde.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag. Hoeveel je exact dient te voeren hangt van de voedingswaarde van het ruwvoer af.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Daily Complete balancer.

En, vergeet natuurlijk niet om jouw paard voldoende beweging te geven!

Door regelmatig (minimaal wekelijks) goed te kijken en te voelen kun jij beter beoordelen of jouw paard een gezond gewicht heeft. Een goede indicator van een gezond gewicht is het vet op de ribben. Bekijk je paard eerst van ca. 2 meter afstand. Kun je de ribben gemakkelijk zien? Dan is jouw paard te mager op de ribben.

Zie je de ribben niet? Ga dan met de duim over de ribben van voren naar achteren. Duw hierbij een beetje met je duim. Bij een gezond gewicht kun je de ribben niet zien maar wel gemakkelijk voelen. Moet je hard duwen met je duim om de ribben te voelen? Dan heeft je paard waarschijnlijk iets teveel vet op zijn ribben. Kun je de ribben met je duim helemaal niet voelen? Dan heeft je paard echt te veel vet op zijn ribben!

Net als bij mensen hebben paarden ook een plek waar zij eerst vet opslaan. Het is mogelijk dat je de ribben wel gemakkelijk kunt voelen maar dat jouw paard teveel vet opslaat net achter zijn schouder (de plek voor het zadel) op zijn hals of op zijn billen. Probeer ook deze plekken te beoordelen!

Twijfel je na het beoordelen toch nog?
Vraag dan een gratis voedingsadvies aan via het aanvraagformulier. Als bijlage kun je een aantal (recente & duidelijke) foto’s toevoegen zodat wij je kunnen helpen de beoordeling!

Stap 2 – vitaminen & mineralen

Vul alle essentiële voedingsstoffen aan met Vitalbix Daily Complete

Met enkel ruwvoer krijgt jouw paard niet alle essentiële voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om gezond te blijven. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van jouw paard. Verstandig dus om het ruwvoer altijd aan te vullen met extra vitaminen & mineralen.

Zo komt jouw paard niets tekort!

Door het ruwvoer aan te vullen met Vitalbix Daily Complete weet je zeker dat jouw paard niets tekort komt. Vitalbix Daily Complete is een complete balancer met een uitgebalanceerd gehalte vitaminen, mineralen & aminozuren. De brokjes zijn zeer laag in zetmeel & suiker en hebben een lage caloriewaarde. En, het is zo geconcentreerd dat je er slechts ca. 300 gram per dag van hoeft te voeren bij een paard van 500 kg! Hierdoor kun je Vitalbix Daily Complete ook veilig voeren aan paarden met (aanleg voor) overgewicht.

Stap 3 – voeg extra vezels toe

Stimuleer het kauwen

Meng de Vitalbix Daily Complete brokjes met wat Vitalbix Fiber-Mix+ voor extra vezels. De vezelrijke structuur stimuleert het kauwen en de speekselproductie. Hiermee voorkom je dat je paard te snel eet en ondersteun je een gezonde maag-darmflora. Een grote hand is al voldoende om het kauwen te stimuleren.

Is jouw paard wat te schraal en kan hij wat extra’s gebruiken? Verhoog dan de hoeveelheid Vitalbix Fiber-Mix naar bijvoorbeeld 1 tot 3 kg per dag.

Door de zachte en kortere structuur is Vitalbix Fiber-Mix ook goed verteerbaar voor paarden met een slechter gebit. Kan jouw paard het hooi niet meer zo goed fijn kauwen? Vervang dan een deel van het hooi door Vitalbix Fiber-Mix.

Stap 4 – voeg extra eiwitten toe naar behoefte

Blijft jouw paard achter in bespiering?

Sommige paarden hebben behoefte aan extra eiwitten. Heb jij een jong paard dat achterblijft in bespiering, blijft jouw sportpaard (ondanks een juiste training) achter in bespiering of is jouw paard al wat ouder en wil je verlies van spiermassa voorkomen? Dan is het nuttig om extra eiwitten bij te voeren. Eiwitten en vezels voeg je eenvoudig toe aan het rantsoen met Vitalbix Pure Lucerne+. Voer naar behoefte 0,5 tot 2 kg luzerne per dag. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een hoog aandeel goed opneembare eiwitten en ondersteunt de spieropbouw. Luzerne is tevens rijk aan vezels en stimuleert het kauwen.

Stap 5 – voer extra energie bij naar behoefte

Mis je net dat beetje extra power?

Mis je wat power tijdens het rijden en wil je extra energie bijvoeren? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Vitalbix Active+ is rijk aan vezels en heeft een laag zetmeel- en suikergehalte. Het geeft je paard extra power in de vorm van beheersbare energie uit vezels en vetten waardoor je paard langdurig kan presteren met een fijne energie!

Voeg eenvoudig extra energie toe

Vitalbix Active+ muesli bevat ook de Vitalbix Daily Complete balancer brokjes (24%). Hierdoor kun je de producten eenvoudig met elkaar combineren.

Voorbeeld: voer je 500 gram Vitalbix Active+ muesli bij dan voer je daarmee (500 gram x 24%) 120 gram Vitalbix Daily Complete brokjes. Deze 120 gram kun je van de normale dosering Vitalbix Daily Complete aftrekken. Voer je normaal gesproken 350 gram Vitalbix Daily Complete per dag dan voer je bij de combinatie dus 230 gram (350 gram – 120 gram) Vitalbix Daily Complete plus 500 gram Active+ muesli per dag.

Stap 6 – omega-3 vetzuren

Staat jouw paard minder dan 6 uur op de weide?

Vers gras bevat een kleine hoeveelheid vet, echter het vet dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetzuren (vooral ALA). Aangezien paarden als grazers zijn geëvolueerd, zijn ze aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaat het grootste deel van deze omega vetzuren, net als vitamine E, verloren. Staat jouw paard minder dan 6 uur per dag op de weide? Dan is het dus verstandig om deze vetzuren aan te vullen met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E!

Geef Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E dagelijks of als kuur

Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat ca. 58% omega-3 vetzuren en kan dagelijks worden gevoerd maar kun je ook als kuur van 4-12 weken geven wanneer je paard wat extra’s kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het verharen, bij een verminderde weerstand of bij zomereczeem.

Stap 7 – gezonde slobber

Wil jij jouw paard iets extra’s geven?

Geef dan dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash vezelrijke slobber. Niet alleen lekker maar ook heel gezond! Deze slobber bevat namelijk een hoog aandeel prebiotische vezels die een gezonde darmflora ondersteunen en bevat ook nog eens extra B-vitaminen en een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille.

Super lekker & gezond

Vitalbix NutriMash is zeer smakelijk, kan geweekt worden met koud of warm water en is klaar in slechts 5 minuten! Voer Vitalbix NutriMash naar behoefte. Geef bijvoorbeeld 200-400 gram als gezonde beloning na het rijden of voer op naar 0,5 tot 2 kg per dag wanneer jouw paard te dun is of tijdelijk wat extra’s kan gebruiken.

Nieuwsgierig naar Vitalbix?

Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket.

Bestel een Vitalbix Proefpakket!

Twijfel je nog over het rantsoen?

Blijft jouw paard te dik of juist te dun, is hij gevoelig voor hoefbevangenheid of heeft hij te weinig energie? Twijfel je over hoeveel je precies kunt voeren of hoe je overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen!