Kies voor een nieuwe generatie paardenvoeding ...

Unieke vezelrijke voeding

Met Vitalbix Paardenvoeding kun jij jouw paard voeren op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels en bevat geen toegevoegde suikers (melasse), hele granen en soja. Hierdoor is Vitalbix Paardenvoeding zeer laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar.

Doordat Vitalbix een hoog aandeel vitaminen & mineralen bevat kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.

Stel eenvoudig een gezond rantsoen samen met ons stappenplan!

Vind je het lastig om een gezond en uitgebalanceerd rantsoen voor jouw paard of pony samen te stellen of zie je door de bomen het bos niet meer? No worries…

Met ons stappenplan stel je eenvoudig een gezond rantsoen samen dat volledig is afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. En, heb je na het volgen van ons stappenplan toch nog vragen? Dan helpen onze voedingsexperts jou graag met gratis advies op maat.

Stap 1 – check het ruwvoermanagement

Ruwvoer is de basis

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit. Met ruwvoer bedoelen we hooi, voordroog en gras. Ruwvoer levert vezels die de maag en darmen van jouw paard gezond houden.

Om jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je het ruwvoermanagement afstemt op de specifieke behoeftes van jouw paard. Een sober paard gaat efficiënter met zijn energie om heeft over het algemeen minder ruwvoer nodig dan een warmbloed paard.

Check of jouw paard goed op gewicht is

Een juist ruwvoermanagement is essentieel voor een juist gewicht. En, een juist gewicht is de basis voor een gezond paard! Om een optimaal rantsoen samen te stellen is het daarom belangrijk dat je eerst beoordeelt of jouw paard goed op gewicht is.

Super! Een juiste hoeveelheid ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Is jouw paard goed op gewicht dan voer je een juiste hoeveelheid ruwvoer. Verdeel het ruwvoer zoveel mogelijk over de dag en nacht. Om de maag en darmen gezond te houden is het belangrijk dat je paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat.

Mis je wat power tijdens het rijden en wil je extra energie bijvoeren? Vul Vitalbix Daily Complete dan aan met Vitalbix Active+ vezelrijke sport-muesli. Vitalbix Active+ bevat ook de Vitalbix Daily Complete vitaminen en mineralenbrokjes (24%). Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig 120 gram Daily Complete vervangen voor 500 gram Active+ voor extra energie. Lees hier meer over onze Vitalbix Active+ vezelrijke sport-muesli

Vitalbix Daily Complete heeft een zeer laag zetmeel-en suikergehalte (totaal 5,7%), heeft geen negatief effect op de pH in maag en kan veilig worden gevoerd aan paarden met een gevoelige maag. Meng ca. 200 gram Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag. Ter ondersteuning van de maag en darmen kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bijvoeren. Om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard een constante beschikking heeft over ruwvoer. Zorg ervoor dat je paard niet te lang zonder ruwvoer staat (bij voorkeur niet meer dan 4 uur).

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. In veel gevallen is de oorzaak van ondergewicht onvoldoende ruwvoer.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting, vitaminen- en mineralentekorten, maagzweren, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere granenbiks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:
– Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ voor de benodigde vitaminen en mineralen (Active+ levert extra calorieën)
– Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora) en bevat extra B-vitaminen
– Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels, calorieën en eiwitten
– Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren)

Voer jij jouw paard een reguliere muesli op basis van granen en melasse (toegevoegde suikers)? Dan zal je paard mogelijk aan de smaak van het nieuwe voer moeten wennen. Vitalbix bevat geen (hele) granen en geen toegevoegde suikers. Een beetje alsof je eerst thee met suiker drinkt en overgaat op thee zonder suiker. Wij adviseren daarom minimaal 2 weken het oude rantsoen met Vitalbix te mengen.

Vitalbix wordt normaalgesproken goed gegeten door de meeste paarden. Omdat Vitalbix geen toegevoegd suiker bevat, kan het zijn dat jouw paard er minder op ‘aanvalt’ of het in eerste instantie laat liggen. Het is belangrijk het dan echt even de tijd te geven, dan zul je zien dat hij het toch goed gaat eten. Voeding met toegevoegd suiker wordt vaak juist te snel gegeten, wat geen natuurlijk gedrag is voor paarden. Liever zie je dat ze rustig op het voer kauwen.

Stap 2 – complete, vezelrijke voeding

Complete voeding

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer. Met ruwvoer bedoelen we hooi, voordroog en gras. Ruwvoer levert vezels die de maag en darmen van jouw paard gezond houden. Om jouw paard in goede conditie te houden is het belangrijk dat je het ruwvoermanagement aanpast op de behoeftes van jouw paard.  Een sober paard (ijslander, fjord, haflinger, shetlander etc.) heeft over het algemeen minder ruwvoer nodig dan een warmbloed paard.

Minder krachtvoer voor meer resultaat!

Stap 3 – voeg vezels & eiwitten toe

Stap 4- omega-3 vetzuren

Staat jouw paard minder dan 6 uur op de weide?

Vers gras bevat een kleine hoeveelheid vet, echter het vet dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetzuren (vooral ALA). Aangezien paarden als grazers zijn geëvolueerd, zijn ze aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaat het grootste deel van deze omega vetzuren, net als vitamine E, verloren. Staat jouw paard minder dan 6 uur per dag op de weide? Dan is het dus verstandig om deze vetzuren aan te vullen met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E!

Dagelijks of als kuur

Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat ca. 58% omega-3 vetzuren en kan dagelijks worden gevoerd maar kun je ook als kuur van 4-12 weken geven wanneer je paard wat extra’s kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het verharen, bij een verminderde weerstand of bij zomereczeem.

Stap 5 – extra ondersteuning

Wil jij jouw paard iets extra’s geven?

Geef dan dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash vezelrijke slobber. Niet alleen lekker maar ook heel gezond! Deze slobber bevat namelijk een hoog aandeel prebiotische vezels die een gezonde darmflora ondersteunen en bevat ook nog eens extra B-vitaminen en een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille.

Super lekker & gezond

Vitalbix NutriMash is zeer smakelijk, kan geweekt worden met koud of warm water en is klaar in slechts 5 minuten! Voer Vitalbix NutriMash naar behoefte. Start met 200-400 gram ter ondersteuning van de darmen of voer op naar 0,5 tot 2 kg per dag wanneer jouw paard te dun is of tijdelijk wat extra’s kan gebruiken.

Twijfel je nog over het rantsoen?

Is jouw merrie te zwaar of valt ze juist snel af? Blijft jouw jonge paard achter in zijn ontwikkeling? Twijfel je over hoeveel je precies kunt voeren of hoe je overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen!

NIEUW! Gratis advies bij jou op locatie

Wil jij de paarden bij jou op stal graag gezonder gaan voeren maar weet je niet precies hoe? Onze voedingsexperts komen graag bij jou langs op stal. Tijdens een bezoek nemen we het huidige voermanagement met je door, bekijken we samen de paarden en maken we een advies op maat speciaal voor jou!