Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Kies voor een nieuwe generatie paardenvoeding

Reguliere merrie- en veulenvoeding bevat een hoog aandeel zetmeel en suikers en weinig vezels. Voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte belast de maag- en darmen van paarden onnodig en verhoogt het risico op o.a. de ontwikkeling van OCD en maagproblemen bij jonge paarden. Niet logisch toch … ? Dat vonden wij ook! Daarom hebben wij in samenwerking met specialisten Vitalbix Breed & Grow ontwikkeld, een unieke vezelrijke muesli voor merries, veulens en jonge paarden tot en met 3 jaar waarmee jij jouw paard(en) een gezonde start kunt geven. Vitalbix Breed & Grow is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en bevat een hoog aandeel vitaminen & mineralen. Hierdoor is Vitalbix optimaal verteerbaar en kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.

De voordelen van Vitalbix Paardenvoeding op een rij:

 laag in zetmeel & suiker
 optimaal verteerbaar
 belast de maag & darmen van je paard niet!
 hoog aandeel vitaminen & mineralen
 ondersteunt de ontwikkeling van sterke botten, pezen en gewrichten
 houdt drachtige en lacterende merries in goede conditie
 verlaagt het risico op OCD

Bestel nu jouw proefpakket

Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket voor de Fokkerij.

Maak kennis met Vitalbix Paardenvoeding!

Stel eenvoudig een gezond rantsoen samen met ons stappenplan!

Vind je het lastig om een gezond en uitgebalanceerd rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen of zie je door de bomen het bos niet meer? No worries…

Met ons stappenplan stel je eenvoudig een gezond rantsoen samen dat volledig is afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. En, heb je na het volgen van ons stappenplan toch nog vragen? Dan helpen onze voedingsexperts jou graag met gratis advies op maat.

Stap 1 – check het ruwvoermanagement

Ruwvoer is de basis

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit. Met ruwvoer bedoelen we hooi, voordroog en gras. Ruwvoer levert vezels die de maag en darmen van jouw paard gezond houden.

Om jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je het ruwvoermanagement afstemt op de specifieke behoeftes van jouw paard. Een sober paard gaat efficiënter met zijn energie om heeft over het algemeen minder ruwvoer nodig dan een warmbloed paard.

Check of jouw paard goed op gewicht is

Een juist ruwvoermanagement is essentieel voor een juist gewicht. En, een juist gewicht is de basis voor een gezond paard! Om een optimaal rantsoen samen te stellen is het daarom belangrijk dat je eerst beoordeelt of jouw paard goed op gewicht is.

Super! Een juiste hoeveelheid ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Is jouw paard goed op gewicht dan voer je een juiste hoeveelheid ruwvoer. Verdeel het ruwvoer zoveel mogelijk over de dag en nacht. Om de maag en darmen van jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat. Dracht en lactatie vraagt veel van een merrie. Begint jouw merrie af te vallen pas het rantsoen dan tijdig aan! Verhoog de hoeveelheid hooi (eventueel onbeperkt) en/of het aantal uur weidegang.

Probeer te achterhalen waardoor jouw paard te dun is. Ondergewicht kan het gevolg zijn van te weinig ruwvoer maar ook gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting of maagzweren kunnen een rol spelen. Bekijk eerst het ruwvoermanagement. Is dat in orde, maar is jouw paard evengoed te dun? Neem dan contact op met je dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Bekijk het ruwvoermanagement
Weet je niet precies hoeveel hooi jouw paard precies krijgt per dag? Weeg de porties hooi dan eens met een hooinet en een weeghaak. Zolang jouw paard te dun is kun je hem het beste onbeperkt ruwvoer geven (geef zoveel dat er altijd nog wat over is en jouw paard nooit zonder staat). Is onbeperkt hooi voeren op stal niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je paard in ieder geval ca. 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht krijgt per dag, dat is 10 kg bij een paard van 500 kg. Is het ruwvoer relatief arm? Dan kan het nodig zijn om de hoeveelheid op te hogen naar ca. 15 kg per dag bij een 500 kg paard. Valt jouw merrie snel af? Geef haar dan onbeperkt ruwvoer tijdens de dracht en tijdens lactatie. Houd er rekening mee dat ondergewicht invloed kan hebben op de vruchtbaarheid en op de ontwikkeling van het veulen.

Over het algemeen kun je stellen dat grof, langstengelig hooi armer is en fijner hooi wat rijker. Bij een paard dat te dun is, is een fijner type hooi of voordroog (ingepakt hooi) over het algemeen de beste keuze. Dit gaat echter niet altijd op, dus wil je zeker weten dat je een geschikt type ruwvoer geeft? Laat het ruwvoer dan analyseren!

Vers gras is ideaal om paarden te laten aankomen. Is er bij jou op stal een geschikte weide? Zet jouw paard dan lekker op de wei! Bouw het aantal uur weidegang natuurlijk wel langzaam op om verterings- en stofwisselingsproblemen te voorkomen.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak en verlaag de hoeveelheid ruwvoer per dag eens met ca. 10%.

Als richtlijn kun je ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof aanhouden (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof per dag. Dit betekent dat je van hooi ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag kunt voeren aan een paard van 500 kg. Verdeel het ruwvoer over zoveel mogelijk porties en zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder hooi staat.

Beperk het aantal uren weidegang en voorkom dat je paard in de zomermaanden teveel aankomt. Vers gras heeft een hoge energiewaarde. Beperk de voeropname per uur bij weidegang met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder. Staat je paard op de weide, voer dan geen of beperkt hooi bij.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Breed & Grow.

Het is belangrijk dat jouw paard weer een gezond gewicht krijgt om gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid te voorkomen. Houd er rekening mee dat overgewicht een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid van merrie’s. Wordt jouw merrie niet drachtig? Zorg er dan voor dat ze eerst een gezond gewicht krijgt.

Bekijk het ruwvoermanagement
Hoe ziet het ruwvoer eruit en hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard precies per dag? Weet je het niet? Laat het ruwvoer dan bij voorkeur analyseren en weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt eventueel een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.

Zet je paard bij voorkeur niet (meer) op de weide totdat hij weer een gezond gewicht heeft. Vers gras heeft een hoge energiewaarde.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag. Hoeveel je exact dient te voeren hangt van de voedingswaarde van het ruwvoer af.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Breed & Grow.

Is jouw merrie drachtig? Voorkom dan dat ze te snel afvalt. Dit kan schadelijk zijn voor het veulen!

Door regelmatig (minimaal wekelijks) goed te kijken en te voelen kun jij beter beoordelen of jouw paard een gezond gewicht heeft. Een goede indicator van een gezond gewicht is het vet op de ribben. Bekijk je paard eerst van ca. 2 meter afstand. Kun je de ribben gemakkelijk zien? Dan is jouw paard te mager op de ribben.

Zie je de ribben niet? Ga dan met de duim over de ribben van voren naar achteren. Duw hierbij een beetje met je duim. Bij een gezond gewicht kun je de ribben niet zien maar wel gemakkelijk voelen. Moet je hard duwen met je duim om de ribben te voelen? Dan heeft je paard waarschijnlijk iets teveel vet op zijn ribben. Kun je de ribben met je duim helemaal niet voelen? Dan heeft je paard echt te veel vet op zijn ribben!

Net als bij mensen hebben paarden ook een plek waar zij eerst vet opslaan. Het is mogelijk dat je de ribben wel gemakkelijk kunt voelen maar dat jouw paard teveel vet opslaat net achter zijn schouder (de plek voor het zadel) op zijn hals of op zijn billen. Probeer ook deze plekken te beoordelen!

Bij jonge paarden zijn de ribben vaak een beetje zichtbaar. Dat is heel normaal en trekt meestal vanzelf bij naarmate paarden ouder worden.

Twijfel je na het beoordelen toch nog?
Vraag dan een gratis voedingsadvies aan via het aanvraagformulier. Als bijlage kun je een aantal (recente & duidelijke) foto’s toevoegen zodat wij je kunnen helpen de beoordeling!

Stap 2 – complete, vezelrijke voeding

Vitalbix Breed & Grow

Voorzie jouw paard(en) in alle benodigde essentiële voedingsstoffen met Vitalbix Breed & Grow. Een unieke, vezelrijke muesli samengesteld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding voor drachtige merries, veulens, jonge paarden (t/m 3 jaar) en dekhengsten. Breed & Grow is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en bevat een uitgebalanceerd gehalte goed opneembare vitaminen, mineralen en sporenelementen. Breed & Grow levert gezonde energie uit vezels en vetten, ondersteunt een gezonde maag-darmfunctie en houdt drachtige en lacterende merries in goede conditie. Vitalbix Breed & Grow ondersteunt een gezonde groei van het veulen en de ontwikkeling van sterke botten, pezen en gewrichten.

Vitalbix Breed & Grow is een geconcentreerd en compleet voer met een hoge dosering vitaminen en mineralen. Hierdoor kun je er ca. 30% minder van voeren dan van reguliere voeders.

Minder krachtvoer voor meer resultaat!

Stap 3 – voeg vezels & eiwitten toe

Valt jouw merrie snel af of blijft jouw jonge paard wat achter?

Vul Vitalbix Breed & Grow dan aan met Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra calorieën en eiwitten. Luzerne bevat een hoog aandeel goed opneembare eiwitten die helpen om spierverlies bij drachtige en lacterende merrie’s te voorkomen en jonge paarden helpen om spiermassa te ontwikkelen. Daarnaast stimuleert luzerne het kauwen en de speekselproductie en buffert de pH in de maag waardoor de maag en darmen gezond blijven.

Voeg extra eiwitten toe aan het rantsoen

Meng de luzerne door de Vitalbix Breed & Grow muesli heen of voer de luzerne los. Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne en bevat GEEN toegevoegde suikers. Vitalbix Pure Lucerne+ is geschikt voor paarden vanaf 2 jaar.

Stap 4- omega-3 vetzuren

Staat jouw paard minder dan 6 uur op de weide?

Vers gras bevat een kleine hoeveelheid vet, echter het vet dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega-3 vetzuren (vooral ALA). Aangezien paarden als grazers zijn geëvolueerd, zijn ze aangepast aan een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Wanneer gras gedroogd wordt tot hooi gaat het grootste deel van deze omega vetzuren, net als vitamine E, verloren. Staat jouw paard minder dan 6 uur per dag op de weide? Dan is het dus verstandig om deze vetzuren aan te vullen met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E!

Dagelijks of als kuur

Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat ca. 58% omega-3 vetzuren en kan dagelijks worden gevoerd maar kun je ook als kuur van 4-12 weken geven wanneer je paard wat extra’s kan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het verharen, bij een verminderde weerstand of bij zomereczeem.

Stap 5 – extra ondersteuning

Kan jouw paard wat extra’s gebruiken?

Geef dan dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash. Een unieke vezelrijke slobber, zonder granen en zonder toegevoegde suikers. Niet alleen lekker maar ook heel gezond! Deze slobber bevat namelijk een hoog aandeel prebiotische vezels die een gezonde darmflora ondersteunen en bevat ook nog eens extra B-vitaminen en een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille.

Een gezonde aanvulling

Vitalbix NutriMash is zeer smakelijk, kan geweekt worden met koud of warm water en is klaar in slechts 5 minuten! Voer Vitalbix NutriMash naar behoefte. Start met 200-400 gram per dag ter ondersteuning van de darmen of voer op naar 0,5 tot 2 kg per dag wanneer jouw merrie afvalt of jouw jonge paard achterblijft in zijn ontwikkeling.

We helpen je graag om een optimaal rantsoen samen te stellen!

Is jouw merrie te zwaar of valt ze juist snel af? Blijft jouw jonge paard achter in zijn ontwikkeling? Twijfel je over hoeveel je precies kunt voeren of hoe je overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen! Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan.

Bestel nu jouw proefpakket

Maak snel en eenvoudig kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket voor de Fokkerij.

Maak kennis met Vitalbix Paardenvoeding!