Het is belangrijk dat jouw paard weer een gezond gewicht krijgt om gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid te voorkomen. Houd er rekening mee dat overgewicht een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid van merrie’s. Wordt jouw merrie niet drachtig? Zorg er dan voor dat ze eerst een gezond gewicht krijgt.
Bekijk het ruwvoermanagement
Hoe ziet het ruwvoer eruit en hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard precies per dag? Weet je het niet? Laat het ruwvoer dan bij voorkeur analyseren en weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak.
Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt eventueel een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.
Zet je paard bij voorkeur niet (meer) op de weide totdat hij weer een gezond gewicht heeft. Vers gras heeft een hoge energiewaarde.
Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag. Hoeveel je exact dient te voeren hangt van de voedingswaarde van het ruwvoer af.
Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.
Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Breed & Grow.
Is jouw merrie drachtig? Voorkom dan dat ze te snel afvalt. Dit kan schadelijk zijn voor het veulen!