Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Complete voeding

De basis voor een fit & gezond paard

Vitalbix Active+ Muesli

Vitalbix Active+ is een hoogwaardige, vezelrijke sportmuesli met een hoog aandeel vitaminen & mineralen en extra aminozuren ter ondersteuning van de spieren. Vitalbix Active+ bevat geen toegevoegde suikers en geen (hele) granen en is laag in zetmeel & suiker. Het geeft je paard  extra power geeft in de vorm van beheersbare energie uit vezels (22%) en vetten (8,5%) waardoor je paard langdurig kan presteren met een fijne energie!

Vitalbix Active+ is optimaal verteerbaar, ondersteunt een gezonde maag-darmflora en is een gezonde keuze voor paarden die behoefte hebben aan een laag zetmeel- en suikerrantsoen.

Dankzij het hoge aandeel vitaminen & mineralen kun je van Vitalbix Active+ ca. 30% minder voeren dan van reguliere sportmuesli.

De nieuwe generatie sportvoeding

Anoniem
Anoniem
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Paard vindt het lekker en genoeg energie zonder hyper te worden!

2 weken geleden
Marlous
Marlous
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Ze vinden het erg lekker!

2 weken geleden
Esther Van Haaren
Esther Van Haaren
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
Sinds mijn telefonische contact met voedingsdeskundige Anne-Marit ben ik overgestapt op de producten van Vitalbix; de drachtige (inmiddels bevallen) merrie krijgt breed and grow, 1 paard krijgt de act...
Toon meer
4 weken geleden
Reinier
Reinier
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Een mooie uitgebalanceerde muesli die goed gegeten word door mijn paarden!

1 maand geleden
Demi
Demi
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
Toch de keuze gemaakt om wat Muesli bij te voeren voor net dat beetje meer energie nu ik steeds meer doe met mijn paard. Hij wordt van de vitalbix active muesli niet heet of andere rare dingen maar kr...
Toon meer
1 maand geleden

Hoe voer ik Vitalbix Active+?

Vitalbix Active+ is een complete sportmuesli die je paard de benodigde energie geeft. Je kunt Vitalbix Active+ voeren als enkele aanvulling op het ruwvoer of combineren met Vitalbix Daily Complete balancer. Vitalbix Active+ bevat 24% Daily Complete brokjes. Voer je 1 kg Vitalbix Active+ minder dan het voedingsadvies vul dan aan met (1.000 gram x 24% =) 240 gram Vitalbix Daily Complete voor de benodigde vitaminen & mineralen. Met deze combi kun je de hoeveelheid energie gemakkelijk afstemmen op de energiebehoefte van jouw paard. Train je een periode wat minder? Dan verlaag je de hoeveelheid Vitalbix Active+ en verhoog je de hoeveelheid Vitalbix Daily Complete.

Voedingsadvies per dag

Wanneer jouw paard meer arbeid verricht neemt de behoefte aan vitaminen & mineralen en energie in het lichaam toe. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel Vitalbix Active+ jij jouw paard dagelijks het beste kunt voeren.

Doseer Vitalbix Active+ eenvoudig met de Vitalbix maatbeker

Voedingsadvies per dag

Kies liever voor Vitalbix Daily Complete balancer als complete aanvulling op het ruwvoer.

240 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 1,2 kg per dag.

280 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 1,4 kg per dag.

320 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 1,6 kg per dag.

380 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 500 kg voer je 1,9 kg per dag.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!

Veelgestelde vragen

Vitalbix Active+ is zeer geschikt voor hete / sensibele paarden. Active+ bevat slechts 8% zetmeel en 3% suiker en een hoog aandeel vezels (22%) en vetten (8,5%). Hierdoor levert Active+ voornamelijk langzaam vrijkomende energie. Active+ heeft een lage glycemische index en heeft weinig invloed op de bloedsuikerspiegel (geeft geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel). Vitalbix Active+ geeft beheersbare energie, voor een ontspannen en soepel paard!

Een rantsoen dat laag is in zetmeel en suikers, voldoende vezels en voldoende vitaminen en mineralen bevat is het meest geschikt voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid en spierstijfheid.

Alle Vitalbix producten zijn laag in zetmeel en suiker (max. 11%).

Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal rantsoen:

  • Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Active+ muesli voor de benodigde vitaminen en mineralen. Verricht je paard geen arbeid? Kies dan voor Vitalbix Daily Complete. Verricht je paard wel arbeid en heeft hij extra energie nodig? Kies dan voor Vitalbix Active+ of een combinatie van Vitalbix Active+ en Vitalbix Daily Complete. Start met 50% van de aanbevolen dosering Active+ en voer langzaam op.
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels en eiwitten (dosering afhankelijk van de behoefte aan eiwitten)
  • Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E als bron van omega-3 vetzuren en langzaam vrijkomende energie. Olie is een veilige energiebron (dosering afhankelijk van de behoefte aan energie)
  • Vitalbix NutriMash als extra aanvulling wanneer je paard (neiging tot) ondergewicht heeft of om supplementen doorheen te mengen

Vitalbix Daily Complete en Active+ bevatten een ruime dosering vitamine E en magnesium. Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid of spierstijfheid hebben een hogere behoefte aan vitamine E en magnesium. Wij adviseren om ter ondersteuning van de spieren vitamine E en magnesium als supplement bij te voeren.

Heeft je paard de afgelopen tijd weinig aanvullend voer gehad (geen of minder dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)? Dan heeft je paard mogelijk een tekort aan vitaminen en mineralen opgelopen. Om deze tekorten aan te vullen adviseren we je om je paard de eerste 8 weken een hogere dosering Vitalbix te voeren. De exacte dosering is afhankelijk van de algemene gezondheid van je paard en de gevraagde arbeid. Is er een tekort geconstateerd middels bloedonderzoek door de dierenarts? Dan kan het nuttig zijn om (tijdelijk) een supplement bij te voeren in overleg met je dierenarts.

Voldoende ruwvoer (hooi en gras) verdeeld over de dag en nacht is belangrijk om het verteringsstelsel van je paard gezond te houden. Zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder ruwvoer staat. Bij maagzweren niet langer dan 2 uur, bij voorkeur onbeperkt.

Producten met een hoog zetmeel- en suikergehalte (> 15%) kunnen een negatieve invloed hebben op de pH in de maag (verlagen de pH in de maag). Kies bij paarden met een gevoelige maag daarom bij voorkeur voor voeding met een zetmeel- en suikergehalte lager dan 15%.

Alle Vitalbix producten zijn hoog in vezels en bevatten maximaal 11% zetmeel & suiker.

Meng voor extra vezels bij voorkeur een schep Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Active+ of Vitalbix Daily Complete brokjes heen. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en heeft een bufferende werking op de pH in de maag.

Als extra kun je dagelijks 1-2 porties Vitalbix NutriMash graanvrije slobber voeren.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Pas hierbij op voor koliek (max. 2 kg per dag bij paard 500 kg).

Ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Als minimale (grove) richtlijn kun je aanhouden 1,5-2 kg per 100 kg lichaamsgewicht, dit komt dus neer op ca 7,5-10 kg ruwvoer per dag. Deze hoeveelheid is ook sterk afhankelijk van het droge stofgehalte – hooi of voordroog bevat ook een gedeelte water. Let op: in combinatie met weidegang kan het nodig zijn de hoeveelheid te verminderen.

Doordat je paard minder ruwvoer krijgt loopt hij het risico op een tekort aan eiwitten in het rantsoen. Soms kan een tekort aan eiwitten bij afvallen tot spierverlies leiden in plaats van vetverlies. In dat geval kan het nodig zijn een klein gedeelte van het ruwvoer te vervangen door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Let op: een paard mag maximaal 1% van zijn streefgewicht per week afvallen. Bij een streefgewicht van 500 kg mag je paard per week maximaal 5 kg afvallen. In de praktijk gaat het meestal wat langzamer. Dit betekent dat je voor het afvallen van paarden echt maanden de tijd moet nemen.

De basis van een gezond gewicht is voldoende ruwvoer, hooi / voordroog / vers gras van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, voorkom periodes zonder ruwvoer. Een paard dat moet aankomen mag in principe (mits hij gezond is) zoveel hooi/voordroog eten als hij wil om op gewicht te komen.

Krijgt je paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit en komt hij nog steeds niet aan? Laat je paard dan eerst door een dierenarts onderzoeken om gezondheidsproblemen zoals maagzweren, een wormbesmetting, zand in de darmen, een beperkte darmwerking, een schimmel in de darmen of een beperkte lever- of nierfunctie etc. uit te sluiten. Zijn dergelijke problemen uitgesloten dan kun je het rantsoen gaan aanvullen met Vitalbix.

Teveel zetmeel en suikers in het rantsoen kunnen de darmflora van je paard verstoren. Dit zorgt voor een verminderde opname van voedingsstoffen uit het voer. Een aanpassing van het rantsoen kan in dit geval voor verbetering zorgen. Beperk voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte zoals reguliere biks en muesli. Combineer diverse Vitalbix producten voor een optimaal resultaat:

  • Vitalbix Active+ muesli voor de benodigde vitaminen en mineralen en calorieën – ca. 1,5 kg per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Nutrimash voor prebiotische vezels (stimuleert een gezonde darmflora, extra B-vitaminen en calorieën – ca. 700-1.500 gram per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels calorieën en eiwitten – ca. 3-5 voerscheppen per dag bij 500 kg paard
  • Vitalbix Linseed Oil als bron van extra calorieën (hoeveelheid langzaam opvoeren) – start met 2 pompjes van 30 ml per dag en voer langzaam op naar ca. 6 pompjes van 30 ml per dag bij 500 kg paard

Meng wat Vitalbix Pure Lucerne+ door de Vitalbix Active+ of Vitalbix Daily Complete brokjes heen voor extra vezels. De luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en voorkomt dat je paard te snel eet.

Voer jij jouw paard een reguliere muesli op basis van granen en melasse (toegevoegde suikers)? Dan zal je paard mogelijk aan de smaak van het nieuwe voer moeten wennen. Vitalbix bevat geen (hele) granen en geen toegevoegde suikers. Een beetje alsof je eerst thee met suiker drinkt en overgaat op thee zonder suiker. Wij adviseren daarom minimaal 2 weken het oude rantsoen met Vitalbix te mengen.

Vitalbix wordt normaalgesproken goed gegeten door de meeste paarden. Omdat Vitalbix geen toegevoegd suiker bevat, kan het zijn dat jouw paard er minder op ‘aanvalt’ of het in eerste instantie laat liggen. Het is belangrijk het dan echt even de tijd te geven, dan zul je zien dat hij het toch goed gaat eten. Voeding met toegevoegd suiker wordt vaak juist te snel gegeten, wat geen natuurlijk gedrag is voor paarden. Liever zie je dat ze rustig op het voer kauwen.

Feed your horse like a horse...

Wat zit er allemaal in?

Vitalbix Active+ is samengesteld op basis van de voederbehoefte van paarden zoals vermeld in de CVB richtlijnen. Vitalbix Active+ bevat enkel gezonde, natuurlijke ingrediënten en bevat GEEN soja, hele granen, melasse (suiker) kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen en synthetische conserveermiddelen.

Samenstelling

Haverzemelen brokjes, Luzerne, Timothee, Appelpulp (pectine vezels), Erwtenvlokken, Lijnzaadolie, Lijnzaad geplet (met natuurlijke antioxidanten), Cichoreipulp (inuline vezels), Zonnebloemzaadschrootvoer, Lijnzaad, Lijnzaadschilfers, Zoete lupinevlokken, Monocalciumfosfaat, Natriumchloride, Magnesiumoxide, Zonnebloemolie

Vitaminen- en mineralenverhoudingen

Niet alleen de exacte gehaltes vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn van belang voor een gezond rantsoen, de onderlinge verhoudingen tussen deze voedingsstoffen zijn net zo belangrijk. Wanneer er sprake is van scheve verhoudingen dan gaan voedingsstoffen elkaar onderling beconcurreren waardoor juist tekorten en daardoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Alle Vitalbix producten bevatten een uitgekiende verhouding van voedingsstoffen zodat de voedingsstoffen optimaal worden opgenomen.

Onderstaande analyse is per kilo (1.000 gram) Vitalbix Active+

OmschrijvingWaarde
EWPa0,85 Unit/kg
VREp8,4%
Ruw eiwit11%
Ruw vet8%
Ruwe celstof22%
Ruw as9%
Suiker3%
Zetmeel8%
Calcium9,6 g
Fosfor5,5 g
Magnesium6,2 g
Natrium5,5 g
Kalium14 g
Silica (E551a/E551b)10 g
Lysine6,5 g
Methionine + Cystine3,9 g
Threonine5,1 g
Tryptophan1,6 g
Valine4,8 g
Totaal ijzer*254 mg
Totaal koper*110 mg
Totaal zink*415 mg
Totaal mangaan*107 mg
Totaal selenium* 1,0 mg
Vitamine A (3a672a)15.750 IE
Vitamine D3 (E671)3.415 IE
Vitamine E (3a700)1.000 IE
Vitamine B150 mg
Vitamine B219 mg
Vitamine B363 mg
Vitamine B4500 mg
Vitamine B529 mg
Vitamine B619 mg
Vitamine B963 mg
Vitamine B12750 mcg
Biotine (3a880)1.315 mcg
Koper (E4)105 mg
Mangaan (E5)78 mg
Zink (3b605)395 mg
Selenium (3b810)0,8 mg
Omega 334 g
Omega 614 g

Wist je dat?

Vitalbix Active+ niet enkel gezonde voeding is voor sportpaarden maar ook ideaal is om (in combinatie met Vitalbix Daily Complete) bij te voeren aan paarden die recreatief gereden worden maar net wat extra energie kunnen gebruiken!

Een gezonde combinatie

Door de verschillende producten van Vitalbix met elkaar te combineren kun je een optimaal rantsoen samenstellen afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. Geef na het trainen een portie Vitalbix NutriMash prebiotische slobber voor sneller herstel na training en om de darmflora van jouw paard te ondersteunen. Vitalbix NutriMash is niet alleen gezond maar ook nog eens heel lekker, dus daar wordt jouw paard dubbel blij van!

Voed jouw kennis met onze blogs!

Wat een puzzel soms, het ideale rantsoen samenstellen voor jouw paard…het begint al met gezond overstappen. Gewoon van het ene product, hoppa, naar het andere, of ligt dat toch niet zo simpel? Kun je producten ook combineren, en wat is nou eigenlijk het voordeel van ‘langzaam vrijkomende energie’??

Het antwoord op al deze vragen (en meer!) vind je in ons kenniscentrum. Doe er je voordeel mee!

Kies jij ook voor gezonde voeding?

Vele paardeneigenaren gingen je voor en hebben de overstap gemaakt naar gezonde voeding. Lees wat zowel recreatieruiters, topsporters als staleigenaren vinden van Vitalbix Paardenvoeding. Maak jij ook de overstap naar gezonde voeding?

Mijn Grand Prix paard doet het super op Vitalbix!

Mijn Grand Prix paard doet het super op Vitalbix!

Leonie de Rooij - Grand Prix ruiter
Met mijn zelf opgeleide NRPS-merrie Palusha start ik op Grand Prix niveau. Dankzij Vitalbix ziet Palusha er strak uit, zit ze mooi in haar bespiering en heeft ze heel veel uithoudingsvermogen! Palusha krijgt Vitalbix Active+ sportmuesli voor de benodigde vitaminen en mineralen en energie, aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra vezels en eiwitten. Palusha heeft een fijne werkbare energie en zit super in haar bespiering Dankzij Vitalbix kunnen wij op een gezonde manier op hoog niveau presteren!
Mijn sportpaard met PSSM heeft een fijne energie en geen last van zijn spieren meer

Mijn sportpaard met PSSM heeft een fijne energie en geen last van zijn spieren meer

Fenna Elzinga - stal Lelymare
Lang heb ik gezocht naar het juiste voer en vulde dit altijd aan met supplementen. Maar sinds ik Vitalbix Active + muesli en Vitalbix Daily Complete voer is dit niet meer nodig. Mijn sportpaard heeft helaas het PSSM gen, maar dat staat gelukkig zijn sportcarrière niet in de weg! Ik merk tijdens het rijden dat hij met Vitalbix qua energie veel stabieler is geworden en hij heeft op geen enkel moment nog last van zijn spieren! Ook mijn andere sportpaarden, die geen PSSM hebben, geef ik de Vitalbix producten en ook die paarden zijn enorm verbeterd met dit voer.
Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Conny Loonstra - DressagePro
Alle paarden bij ons op het DressagePro Center krijgen Vitalbix Paardenvoeding. We gebruiken alle producten en zijn fan!De paarden zitten beter in hun vacht, hebben meer energie en zijn vrolijk. We zijn met de overgang op Vitalbix minder “krachtvoer” gaan voeren maar de paarden hebben meer energie gekregen. Mijn eigen paard Balthasar is altijd lastig om op gewicht te houden en heeft vaak een doffe vacht. Na de overgang op Vitalbix merkte ik al heel snel verschil. Balthasar heeft meer energie, zonder dat hij ‘heet’wordt en hij ziet er nu super uit!