Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Een mooie bespiering – welke vitaminen & mineralen spelen een rol?

Eiwitten & aminozuren zijn de belangrijkste bouwstenen voor het paard, zeker wanneer je kijkt naar de opbouw van de bespiering.

Echter zijn vitaminen & mineralen hierin ook zeer belangrijk. Welke vitaminen & mineralen spelen een belangrijke rol? We leggen het graag aan jou uit!

Mineralen kun je onderverdelen in twee groepen: macro- en micromineralen. De macromineralen zijn: calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en chloride, deze worden altijd weergegeven in grammen (g).

Calcium, fosfor, magnesium en kalium spelen een belangrijke rol bij het functioneren van de spieren. Bij paarden met veel spierspanning of spierstijfheid worden in de praktijk goede resultaten gehaald door deze mineralen aan te vullen. Een overschot hiervan is zelden waar genomen, maar let op! Voor calcium, fosfor en magnesium is de juiste verhouding zeer belangrijk. Voer dus niet zomaar iets bij, maar kies voor uitgebalanceerde voeding, zoals de complete voeding van Vitalbix.

Micromineralen zijn: ijzer, jodium, zink, koper, mangaan, selenium en kobalt en worden altijd weergegeven in milligrammen (mg). Ondanks dat micromineralen in kleine doseringen in de voeding nodig zijn, spelen ze een essentiële rol in vele processen.

Van de micromineralen heeft selenium de meest belangrijke werking ter ondersteuning van de bespiering. Een tekort zorgt voor stijve spieren en dit is vaak eenvoudig opgelost met een selenium supplement. Belangrijk bij het aanvullen van selenium is echter dat selenium samen werkt met vitamine E en dit dus weer in de juiste verhouding moet zijn; ook kan selenium toxisch worden bij overdosering.

Hiermee komen we automatisch bij de vitaminen: zoals gezegd heeft vitamine E een belangrijke samenwerking met selenium ter ondersteuning van de spieren. Maar ook een tekort aan vitamine D kan spierproblemen veroorzaken. Vitamine D krijgt een paard in de zomer ruim voldoende uit het zonlicht binnen, echter in de winter kunnen zij hier snel een tekort aan krijgen. Let dus ook op dat dit voldoende in de aanvullende voeding zit.

In principe hebben de meeste paarden voldoende aan goed ruwvoer aangevuld met Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Balance+ Muesli, Vitalbix Active+ Muesli of Vitalbix Breed & Grow.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!