Balancer”, dat klinkt best fancy, maar wat wil dat nou zeggen?
De naam verraadt het eigenlijk al. Balancer komt van het Engelse werkwoord “to balance” wat betekent “in evenwicht brengen”. En dat is precies wat een balancer doet. In het totale rantsoen brengt het de voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren in balans.
Wanneer voer ik een balancer bij?
Je kunt een balancer op 2 manieren voeren.
1. Als complete aanvulling op het ruwvoer
Is jouw paard goed op gewicht en heeft hij voldoende energie? Dan is een balancer ideaal om bij te voeren als complete aanvulling op het ruwvoer (hooi en gras). Met een goede balancer krijgt jouw paard alle benodigde voedingsstoffen binnen zonder dat je extra energie bijvoert.
Doordat balancers geconcentreerd zijn en een hoog aandeel vitaminen en mineralen bevatten hoef je er maar weinig van te voeren. Hierdoor is een balancer ook ideaal voor paarden die te zwaar zijn of snel aankomen.
2. Als aanvulling op ruwvoer en krachtvoer
Kan jouw paard wel een beetje extra energie gebruiken maar voer je minder krachtvoer bij dan de adviesdosering op de verpakking? Dan is een balancer een ideale aanvulling. Een sportmuesli voor extra energie, zoals Vitalbix Active+ sportmuesli, bevat ook alle voedingsstoffen die jouw paard nodig heeft als aanvulling op het ruwvoer. Stel: de adviesdosering voor jouw paard is 1,5 kg per dag maar je voert slechts 0,5 of 1 kg ervan per dag. Dan vul je het tekort in voedingsstoffen aan met een balancer zoals Vitalbix Daily Complete.
Bevat ruwvoer dan niet alle voedingsstoffen die mijn paard nodig heeft?
Nee, helaas kan jouw paard vrijwel nooit alle benodigde voedingsstoffen uit zijn ruwvoer zoals hooi, voordroog en gras halen. Een wild paard dat in de natuur vrij kan grazen heeft een ruime diversiteit aan grassen, planten, kruiden en bomen tot zijn beschikking waarmee hij volledig in zijn behoefte aan voedingsstoffen kan voldoen. De weides waar wij onze paarden nu in Nederland op houden zijn heel anders: eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm. Daardoor kan je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer halen.
Een tekort of een disbalans aan voedingsstoffen kan op de langere termijn grote gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw paard
Wanneer jouw paard te weinig vitaminen, mineralen, aminozuren of verzuren binnenkrijgt dan merk je dit vaak niet direct. Maar op de lange termijn kunnen deze tekorten voor veel problemen zorgen. Vaak uiten tekorten zich eerst in vage en milde klachten zoals weinig energie, slechtere hoefgroei en een doffere vacht. Op de langere termijn kan het o.a. leiden tot:
– een verminderde weerstand waardoor je paard vatbaarder wordt voor ziektes.
– een verstoorde suikerstofwisseling waardoor de kans op hoefbevangenheid toeneemt.
– een verzwakking van de spieren en pezen waardoor (terugkerende) blessures kunnen ontstaan.
Hoe herken je een goede balancer?
Een goede balancer bevat alle essentiële voedingsstoffen die jouw paard nodig heeft in de juiste doseringen en bevat goed opneembare vitaminen en mineralen.
Waar kun je op letten?
– Ons Nederlandse ruwvoer bevat een tekort aan o.a. selenium, koper, zink, fosfor en magnesium. Het is daarom belangrijk dat deze mineralen in de juiste dosering aanwezig zijn in de balancer.
– Vers gras levert in de zomermaanden voldoende vitamine A, E en vetzuren. Maar zodra gras gedroogd wordt tot hooi gaan ze grotendeels verloren. Ook deze vitaminen en (omega-) vetzuren wil je dus in de juiste dosering terugvinden in de balancer.
– Niet alle balancers bevatten toegevoegde aminozuren zoals lysine en methionine. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor het lichaam en o.a. belangrijk voor de weerstand, goede spieropbouw en sterke hoeven. Belangrijke stoffen dus! Ook die wil je dus terugzien in een balancer, want het ruwvoer schiet hierin meestal tekort.
– Ruwvoer bevat over het algemeen voldoende ijzer dus hier wil je juist níet teveel van bijvoeren. Dit heeft namelijk een averechts effect: een teveel aan ijzer in het rantsoen belemmert de opname van o.a. koper en zink.
Een goede balancer bevat dus alle essentiële vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren die jouw paard nodig heeft in de juiste dosering en in de juiste onderlinge verhoudingen! Zoals je ziet is dat best een heel gepuzzel. Met de Vitalbix Daily Complete balancer weet je zeker dat jouw paard alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Voer jij liever geen luzerne of is jouw paard een lastige eter? Kies dan voor de Vitalbix Daily Complete Timothy balancer. Deze balancer is net zo compleet maar is luzernevrij en extra smakelijk.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!