Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Gezonde voeding is essentieel om optimaal te kunnen presteren

Met Vitalbix Paardenvoeding geef jij jouw atleet alle bouwstoffen die hij nodig heeft om optimaal te kunnen presteren! Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar. En, doordat Vitalbix een hoog aandeel vitaminen, mineralen & aminozuren bevat kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.

De voordelen op een rij:

levert alle essentiële bouwstoffen die jouw atleet nodig heeft
belast de maag & darmen niet!
hoog aandeel vitaminen & mineralen
geeft langzaam vrijkomende energie
(ook geschikt voor hete & sensibele paarden)
zorgt voor een mooie & soepele bespiering

Stel eenvoudig een gezond rantsoen samen met ons stappenplan!

Vind je het lastig om een gezond en uitgebalanceerd rantsoen voor jouw paard samen te stellen of zie je door de bomen het bos niet meer? No worries…

Met ons stappenplan stel je eenvoudig een gezond rantsoen samen dat volledig is afgestemd op de specifieke behoeftes van jouw paard. En, heb je na het volgen van ons stappenplan toch nog vragen? Dan helpen onze voedingsexperts jou graag met gratis advies op maat.

Stap 1 – check het ruwvoermanagement

Ruwvoer is de basis

De basis van een gezond rantsoen bestaat uit ruwvoer van goede kwaliteit. Met ruwvoer bedoelen we hooi, voordroog en gras. Ruwvoer levert vezels die de maag en darmen van jouw paard gezond houden.

Check of jouw paard goed op gewicht is

Een juist ruwvoermanagement is essentieel voor een juist gewicht. En, een juist gewicht is de basis voor een gezond paard! Is jouw paard te schraal? Dan zal hij lastig spiermassa opbouwen. Is jouw paard te zwaar? Dan kan dat invloed hebben op zijn energielevel. Om optimaal te kunnen presteren is het dus belangrijk dat je eerst beoordeelt of jouw paard goed op gewicht is.

Super! Een juiste hoeveelheid ruwvoer is de basis van een gezond gewicht. Is jouw paard goed op gewicht dan voer je een juiste hoeveelheid ruwvoer. Om de maag en darmen van jouw paard gezond te houden is het belangrijk dat je paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat. Is jouw paard gevoelig voor maagproblemen? Zorg er dan voor dat jouw paard niet langer dan 2 uur zonder ruwvoer staat.

Probeer te achterhalen waardoor jouw paard te dun is. Ondergewicht kan het gevolg zijn van te weinig ruwvoer maar ook gezondheidsproblemen zoals een wormbesmetting of maagzweren kunnen een rol spelen. Bekijk eerst het ruwvoermanagement. Is dat in orde, maar is jouw paard evengoed te dun? Neem dan contact op met je dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Bekijk het ruwvoermanagement
Weet je niet precies hoeveel hooi jouw paard precies krijgt per dag? Weeg de porties hooi dan eens met een hooinet en een weeghaak. Zolang jouw paard te dun is kun je hem het beste onbeperkt ruwvoer geven (geef zoveel dat er altijd nog wat over is en jouw paard nooit zonder staat). Is onbeperkt hooi voeren op stal niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je paard in ieder geval ca. 2 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht krijgt per dag, dat is 10 kg bij een paard van 500 kg. Is het ruwvoer relatief arm? Dan kan het nodig zijn om de hoeveelheid op te hogen naar ca. 15 kg per dag bij een 500 kg paard.

Over het algemeen kun je stellen dat grof, langstengelig hooi armer is en fijner hooi wat rijker. Bij een paard dat te dun is, is een fijner type hooi of voordroog (ingepakt hooi) over het algemeen de beste keuze. Dit gaat echter niet altijd op, dus wil je zeker weten dat je een geschikt type ruwvoer geeft? Laat het ruwvoer dan analyseren!

Vers gras is ideaal om paarden te laten aankomen. Is er bij jou op stal een geschikte weide? Zet jouw paard dan lekker op de wei! Bouw het aantal uur weidegang natuurlijk wel langzaam op om verterings- en stofwisselingsproblemen te voorkomen.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak en verlaag de hoeveelheid ruwvoer per dag eens met ca. 10%.

Als richtlijn kun je ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof aanhouden (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof per dag. Dit betekent dat je van hooi ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag kunt voeren aan een paard van 500 kg. Verdeel het ruwvoer over zoveel mogelijk porties en zorg ervoor dat je paard niet langer dan 4-6 uur zonder hooi staat.

Beperk het aantal uren weidegang en voorkom dat je paard in de zomermaanden teveel aankomt. Vers gras heeft een hoge energiewaarde. Beperk de voeropname per uur bij weidegang met behulp van een graasmasker en voer het hooi in een slowfeeder. Staat je paard op de weide, voer dan geen of beperkt hooi bij.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Daily Complete balancer!

Het is belangrijk dat jouw paard weer een gezond gewicht krijgt om gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid te voorkomen!

Bekijk het ruwvoermanagement
Hoe ziet het ruwvoer eruit en hoeveel ruwvoer krijgt jouw paard precies per dag? Weet je het niet? Laat het ruwvoer dan bij voorkeur analyseren en weeg de hoeveelheid ruwvoer met een hooinet en een weeghaak.

Voer je paard bij voorkeur hooi / voordroog van een goede kwaliteit maar met een lage energiewaarde. Je kunt eventueel een deel van het hooi vervangen door graszaadhooi of stro. Voer hiervan max. 2 kg per dag (paard 500 kg) om koliek te voorkomen.

Zet je paard bij voorkeur niet (meer) op de weide totdat hij weer een gezond gewicht heeft. Vers gras heeft een hoge energiewaarde.

Voer ca. 1,2% van het lichaamsgewicht aan droge stof (minimum is 1%). Voor een paard van 500 kg is dat 6 kg droge stof. Van hooi voer je ca. 7 kg en van voordroog ca. 9 kg per dag. Hoeveel je exact dient te voeren hangt van de voedingswaarde van het ruwvoer af.

Ga je de hoeveelheid ruwvoer verlagen? Dan verlaag je ook het aandeel eiwitten in het rantsoen. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies in plaats van vetverlies. Vervang daarom 0,5-1,5 kg hooi door Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten (aminozuren) om spierverlies te voorkomen.

Voorzie jouw paard in alle benodigde voedingsstoffen met Vitalbix Daily Complete balancer.

En, vergeet natuurlijk niet om jouw paard voldoende beweging te geven!

Door regelmatig (minimaal wekelijks) goed te kijken en te voelen kun jij beter beoordelen of jouw paard een gezond gewicht heeft. Een goede indicator van een gezond gewicht is het vet op de ribben. Bekijk je paard eerst van ca. 2 meter afstand. Kun je de ribben gemakkelijk zien? Dan is jouw paard te mager op de ribben.

Zie je de ribben niet? Ga dan met de duim over de ribben van voren naar achteren. Duw hierbij een beetje met je duim. Bij een gezond gewicht kun je de ribben niet zien maar wel gemakkelijk voelen. Moet je hard duwen met je duim om de ribben te voelen? Dan heeft je paard waarschijnlijk iets teveel vet op zijn ribben. Kun je de ribben met je duim helemaal niet voelen? Dan heeft je paard echt te veel vet op zijn ribben!

Net als bij mensen hebben paarden ook een plek waar zij eerst vet opslaan. Het is mogelijk dat je de ribben we gemakkelijk kunt voelen maar dat jouw paard teveel vet opslaat net achter zijn schouder (de plek voor het zadel) op zijn hals of op zijn billen. Probeer ook deze plekken te beoordelen!

Twijfel je na het beoordelen toch nog?
Vraag dan een gratis voedingsadvies aan via het aanvraagformulier. Als bijlage kun je een aantal (recente & duidelijke) foto’s toevoegen zodat wij je kunnen helpen de beoordeling!

Stap 2 – complete, vezelrijke sportvoeding

Gezonde energie uit vezels & vetten

Met Vitalbix Active+ geef jij jouw paard de benodigde energie & voedingsstoffen die hij nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Vitalbix Active+ is een hoogwaardige, vezelrijke sportmuesli met een hoog aandeel vitaminen & mineralen en extra aminozuren ter ondersteuning van de spieren. Het bevat geen toegevoegde suikers en geen (hele) granen en is laag in zetmeel & suiker. Hierdoor hou je de maag & darmen gezond en voorkom je verzuring van de spieren. Vitalbix Active+ geeft extra power in de vorm van beheersbare energie uit vezels (22%) en vetten (8,5%) waardoor je paard langdurig kan presteren met een fijne energie!

Minder krachtvoer voor meer resultaat!

Dankzij het hoge aandeel vitaminen & mineralen kun je van Vitalbix Active+ ca. 30% minder voeren dan van reguliere sportmuesli. Waarom? Omdat wij van mening zijn dat jouw paard geen kilo’s krachtvoer nodig heeft om optimaal te kunnen presteren.

Stap 3 – stem energie af op de training

Train je tijdelijk wat minder of heeft jouw paard teveel energie?

Dan pas je het energielevel eenvoudig aan door Vitalbix Active+ sportmuesli te combineren met Vitalbix Daily Complete balancer. Vitalbix Active+ muesli bevat ook de Vitalbix Daily Complete balancer brokjes (24%). Hierdoor kun je de producten eenvoudig met elkaar combineren.

Voorbeeld: is het voedingsadvies voor jouw paard 1,5 Vitalbix Active+ muesli  per dag en verlaag je de hoeveelheid Vitalbix Active+ muesli van 1,5 kg naar 1 kg per dag? Voeg dan (500 gram x 24%) 120 gram Vitalbix Daily Complete brokjes toe. Zo voer je minder energie maar wel voldoende vitaminen, mineralen & aminozuren!

Pas het energielevel eenvoudig aan

Staat jouw paard vanwege een blessure tijdelijk even helemaal stil? Dan kun je Vitalbix Active+ tijdelijk volledig vervangen door Vitalbix Daily Complete balancer. Hiermee zorg je ervoor dat jouw paard alle benodigde vitaminen & mineralen binnenkrijgt die hij nodig heeft om te herstellen zonder dat je extra energie bij voert.

Stap 4 – extra vezels & eiwitten

Heeft jouw paard een gevoelige maag?

Geef jouw paard dan 2 tot 4 keer per dag een portie Vitalbix Pure Lucerne+. De vezelrijke structuur van de luzerne stimuleert het kauwen en de speekselproductie en buffert de pH in de maag. Meng de luzerne door de Vitalbix Active+ muesli heen of voer de luzerne los. Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne zonder toegevoegde suiker.

Extra eiwitten voor spieropbouw

Blijft jouw paard ondanks een juiste training achter in bespiering, heb je een jong paard of is hij al wat ouder en wil je verlies van spiermassa voorkomen? Voeg dan luzerne toe aan het rantsoen. Voer naar behoefte 0,5 tot 2 kg luzerne per dag. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een hoog aandeel goed opneembare eiwitten en ondersteunt de spieropbouw.

Stap 5 – omega-3 vetzuren

Staat jouw paard minder dan 6 uur op de weide?

Vers gras bevat voldoende omega-3 vetzuren welke o.a. essentieel zijn voor een goede weerstand. Wanneer gras wordt gedroogd tot hooi gaat het grootste deel van deze omega vetzuren, net als vitamine E, helaas verloren. Staat jouw paard minder dan 6 uur per dag op de weide? Dan is het verstandig om deze vetzuren aan te vullen met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E!

Olie voor extra powerrrr!

Wil je nog wat extra energie aan het rantsoen toevoegen? Voeg dan 100-200 ml olie toe aan het voer. Olie is een gezonde bron van langzaam vrijkomende energie en is een ideale aanvulling om jouw atleet extra energie te geven.

Stap 6 – extra ondersteuning

Wil jij jouw paard iets extra’s geven na training?

Geef dan dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash vezelrijke slobber. Niet alleen lekker maar ook heel gezond! Deze slobber bevat namelijk een hoog aandeel prebiotische vezels die een gezonde darmflora ondersteunen en bevat ook nog eens extra B-vitaminen en een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille.

Geef een lekkere & gezonde slobber

Vitalbix NutriMash is zeer smakelijk, kan geweekt worden met koud of warm water en is klaar in slechts 5 minuten. Voer Vitalbix NutriMash naar behoefte. Geef bijvoorbeeld 200-400 gram als gezonde beloning na het rijden of voer op naar 0,5 tot 2 kg per dag wanneer jouw paard te dun is of tijdelijk wat extra’s kan gebruiken. Ook handig om je supplementen doorheen te mengen!

Twijfel je nog over het rantsoen?

Heeft jouw paard teveel of juist te weinig energie, blijft hij achter in bespiering of is jouw paard gevoelig voor maagzweren? Geef je momenteel relatief veel krachtvoer en wil je weten hoe je probleemloos overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen!

Wist je dat onze experts ook naar jou toekomen voor advies op maat?

Wil jij de paarden bij jou op stal graag gezonder gaan voeren maar weet je niet precies hoe? Onze voedingsexperts geven jou graag gratis advies op maat. Maak een afspraak voor advies bij jou op stal. Tijdens een bezoek nemen we het huidige voermanagement met je door, bekijken we samen de paarden en maken we een advies op maat speciaal voor jou. Wil je liever telefonisch advies of een persoonlijke videomeeting met onze voedingsexperts inplannen? Ook dat is mogelijk!