Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Wil jij jouw paard fit & gezond houden?

Voer jouw paard dan op een manier die past bij zijn natuurlijke eetgedrag. Kies voor een rantsoen met voldoende vezels, niet teveel zetmeel en suiker, een uitgebalanceerd gehalte vitaminen en mineralen en een energiewaarde die is afgestemd op de energiebehoefte.

Te weinig ruwvoer en teveel krachtvoer met een hoog zetmeel- en suikergehalte kunnen de stofwisseling en de spijsvertering van jouw paard verstoren en voor gezondheidsproblemen zorgen.

De spijsvertering van jouw paard is ontworpen om 24 uur per dag kleine hoeveelheden vezelrijk voedsel te verwerken. In de natuur is een paard minimaal 16 uur per dag aan het grazen waardoor hij continue vezels binnenkrijgt en hiermee zijn maag en darmen gezond houdt. De basis van een gezond rantsoen bestaat daarom ook altijd uit voldoende ruwvoer zoals hooi of voordroog eventueel aangevuld met weidegang (gras).

“Wist je dat jouw paard in zijn maag continue maagzuur aanmaakt en dat de darmen een continue aanvoer van vezels nodig hebben om gezond te blijven?”

Krijgt jouw paard te weinig ruwvoer of belast je hem met teveel krachtvoer dan heeft jouw paard een hoger risico op verteringsproblemen zoals maagzweren en koliek. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw paard nooit langer dan 4-6 uur zonder ruwvoer staat en dat je niet teveel krachtvoer met een hoog zetmeel- en suikergehalte bij voert.

Reguliere paardenvoeding, zoals biks en muesli bestaat veelal uit granen en bevat een hoog gehalte aan snel verteerbare koolhydraten zoals zetmeel en suiker. Paarden zijn echter beperkt in hun vermogen om zetmeel te verteren. Wanneer paarden teveel zetmeel consumeren kunnen de enzymen in de dunne darm deze niet voldoende verteren. Onverteerd zetmeel kan doorstromen naar de dikke darm waar een verstoring in de bacteriële flora kan ontstaan. Een verstoorde darmflora kan leiden tot dunne mest en koliek.

Bij de vertering van snelle koolhydraten ontstaan (grote) pieken in de bloedsuikerspiegel. Deze pieken kunnen leiden tot stofwisselingsproblemen. Vitalbix Paardenvoeding levert voornamelijk energie uit veilige energiebronnen zoals vezels & vetten en helpt daarmee verterings-en stofwisselingsproblemen voorkomen.

Alle Vitalbix producten hebben een laag zetmeel- en suikergehalte waardoor Vitalbix een verantwoorde keuze is en Vitalbix geschikt is voor paarden die behoefte hebben aan een laag zetmeel- en suikerrantsoen.

In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer (hooi & gras) kan halen.

Een tekort of een disbalans tussen essentiële voedingsstoffen kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van jouw paard.

Met de producten van Vitalbix kun je deze essentiële voedingsstoffen in het rantsoen van jouw paard op een natuurlijke en gezonde manier aanvullen zodat je jouw paard fit & gezond kunt houden.

Bij reguliere paardenvoeding ligt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) op ca. 2,5 tot 3 kg per dag. Veel paarden krijgen echter veel minder gevoerd dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid omdat ze anders overgewicht of te veel energie krijgen. Vooral bij sobere rassen is dit een veel voorkomend probleem.

Voer jij jouw paard minder krachtvoer dan het advies op de verpakking?
Dan kan jouw paard een tekort oplopen aan bepaalde voedingsstoffen wat een negatieve invloed kan hebben op de algehele gezondheid van je paard.

Vitalbix Paardenvoeding is meer geconcentreerd dan reguliere paardenvoeding waardoor je er aanzienlijk minder van kunt voeren. Vitalbix Daily Complete is bijvoorbeeld zo geconcentreerd dat je er maar ca. 300 gram per dag van hoeft te voeren bij een paard van 500 kg! Ideaal voor paarden met aanleg voor overgewicht.

Voor een fit & gezond paard is het belangrijk om te voeren naar energiebehoefte. Dat wil zeggen dat je het rantsoen van jouw paard afstemt op wat hij daadwerkelijk nodig heeft.

Een sober paard (o.a. IJslander, Haflinger, Shetlander etc.) gaat over het algemeen ca. 10% efficiënter met zijn energie om heeft daardoor minder voeding nodig dan een warmbloed. Een sportpaard dat op hoog niveau gereden wordt heeft een andere energiebehoefte dan een paard dat lichte arbeid verricht.

Voer jij jouw paard meer energie dan hij verbrandt? Dan kan je paard overgewicht krijgen waardoor het risico op gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid toe neemt.

Voer jij jouw paard minder energie dan hij nodig heeft? Dan kan je paard te dun worden en heeft hij te weinig energie om te presteren.

Met Vitalbix Paardenvoeding kun je het energiegehalte van het rantsoen perfect afstemmen op de behoeftes van jouw paard bijvoorbeeld door Vitalbix Daily Complete balancer en Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli met elkaar te combineren.

Kies voor een nieuwe generatie paardenvoeding

 Rijk aan vezels – laag in zetmeel & suiker

Vitalbix Paardenvoeding is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding voor paarden. Alle producten zijn rijk aan vezels en bevat geen (hele) granen, melasse (suikers) en soja. Hierdoor is Vitalbix Paardenvoeding zeer laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar.

 Meer met minder

Vitalbix Paardenvoeding is geconcentreerde voeding met een hoog aandeel vitaminen & mineralen. Hierdoor kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.

 Gezonde voeding voor ieder paard

Met de verschillende producten kun je voor ieder paard een gezond rantsoen samenstellen. Vitalbix Paardenvoeding is een gezonde keuze voor zowel recreatiepaarden als voor paarden die op topniveau presteren.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!