Hulp nodig? Onze voedingsexperts helpen jou graag! Vraag hier gratis voedingsadvies aan.

Voeren naar behoefte: leer meer over het combineren van Vitalbix Active+ muesli & Vitalbix Daily Complete balancer

Één van onze uitgangspunten bij het ontwikkelen van Vitalbix is dat je de producten eenvoudig op elkaar kunt stemmen. Zo kun je de Vitalbix Daily Complete balancer eenvoudig combineren met Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Hiermee kun je de hoeveelheid energie in het rantsoen gemakkelijk aanpassen aan de behoeftes van jouw paard.

Hieronder leggen wij jou graag uit hoe & wanneer je deze producten kunt combineren. Ook geven wij antwoord op de vraag waarom je van Vitalbix Active+ meer voert dan van Vitalbix Daily Complete.

Verschil Vitalbix Daily Complete & Vitalbix Active+
Waarschijnlijk weet je al wel dat je de Vitalbix Active+ muesli kunt bijvoeren voor extra energie: de Active+ muesli heeft een hoger energiegehalte dan de Daily Complete balancer en levert langzaam vrijkomende energie uit vezels & vetten. Het energiegehalte van de Daily Complete balancer is vergelijkbaar met het energiegehalte van hooi. Daily Complete is ontwikkeld voor paarden die voldoende energie hebben en die je puur vitaminen en mineralen wilt bijvoeren. Vitalbix Active+ muesli is voor paarden die extra energie nodig hebben voor arbeid.

Ruwvoer belangrijkste energiebron
Een paard eet dagelijks kilo’s ruwvoer: dit is dan ook de belangrijkste energiebron voor je paard. Omdat het gras & hooi in Nederland relatief veel energie bevat voor een paard, levert dit over het algemeen voor lichte tot matige arbeid voldoende energie. Veel paarden blijven met voldoende ruwvoer goed op gewicht (of worden zelfs te dik) en hebben hiermee voldoende energie voor de arbeid die zij verrichten. Voor die paarden is het voldoende om enkel vitaminen, mineralen & aminozuren aan te vullen die het paard onvoldoende uit het ruwvoer kan halen. Hiervoor is de Vitalbix Daily Complete balancer ideaal: door het lage energiegehalte en doordat het heel geconcentreerd is, hoef je er maar weinig van te geven. Voor een paard van 500 kilo geef je slechts 300 gram per dag bij lichte arbeid.

Aanvullen energie met Vitalbix Active+
Echter zijn er ook paarden die onvoldoende energie uit het ruwvoer halen, bijvoorbeeld omdat zij zware arbeid verrichten, het ruwvoer een lager energiegehalte heeft of omdat zij veel energie verbruiken (bij ziekte, stress of een nerveus karakter). Wanneer jouw paard met voldoende/onbeperkt ruwvoer niet goed op gewicht blijft en niet voldoende energie heeft voor de gevraagde arbeid is het belangrijk om het ruwvoer aan te vullen met een energierijk product zoals Vitalbix Active+ muesli. Active+ levert langzaam vrijkomende energie uit vezels en vetten. Reguliere sportmuesli levert vooral snel vrijkomende energie uit zetmeel en suiker. Energie uit vezels en vetten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel, een fijnere constante energie en minder melkzuurproductie (voorkomt verzuring van de spieren). Van een energierijke muesli zoals Vitalbix Active+ voer je meer dan van een balancer zoals Vitalbix Daily Complete. Bij matige arbeid voer je een paard van 500 1,4 kg Active+ per dag.

Combineren van Vitalbix Active+ met Vitalbix Daily Complete
Omdat er ook paarden zijn die wel voldoende hebben aan een klein beetje extra energie en omdat de intensiteit van de training kan variëren, hebben wij ervoor gezorgd dat ieder paard naar behoefte gevoerd kan worden door de Active+ muesli en Daily Complete Complete balancer met elkaar te combineren. Zo kun je het voer makkelijk afstemmen op de training van jouw paard. Train je een periode wat minder intensief? Dan kun je de hoeveelheid Active+ muesli verlagen en de hoeveelheid Daily Complete balancer verhogen. Zo voer je niet teveel energie maar wel voldoende vitaminen en mineralen! 1 kilo Active+ bevat 24% Daily Complete brokjes – ongeveer ¼: simpel gezegd voer je van de Active+ dus ongeveer 4x zoveel als van de Daily Complete. Stel: je geeft 300 gram Daily Complete en je wilt over op de Active+ dan is de juiste hoeveelheid Active+ dus 1,2 kilo. Maar je kunt er dan ook voor kiezen eerst met 500 gram Active+ te starten en dit aan te vullen met 180 gram Daily Complete – 24% van 500 gram is ca 120 gram Daily Complete en 120+180 gram = 300 gram Daily Complete.

Voeren naar behoefte
Elk paard is anders. Daarom vinden wij het belangrijk om te voeren naar behoefte. Waar jouw paard wellicht snel te dik wordt, wordt het paard van jouw stalgenootje eerder te mager en een ander paard kan weer extra ondersteuning qua energie of bespiering gebruiken. Daarom is het assortiment van Vitalbix zo samengesteld dat je altijd naar behoefte kunt voeren.

(Box)rust?
Heeft jouw paard een blessure en staat hij hierdoor op (box)rust? Dan is het belangrijk om wél voldoende vitaminen en mineralen te geven, maar krijgt jouw paard in principe voldoende energie binnen vanuit het ruwvoer en is het voldoende om enkel Vitalbix Daily Complete bij te voeren. Vervang bij (box)rust energierijk krachtvoer dus bij voorkeur volledig door Vitalbix Daily Complete.

Door te voeren naar behoefte hou jij jouw paard fit & gezond!

Met de startpakketten van Vitalbix geef jij jouw paard een gezonde start.
We hebben diverse pakketten waarmee je voor ieder paard een optimaal rantsoen kunt samenstellen. Handig & voordelig. Bij ieder pakket ontvang je een gratis maatbeker en diverse Vitalbix proefverpakkingen. Daar wordt jouw paard blij van! 🙂

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!