Nee! Zoals bij zoveel dingen behaal je ook hier de grootste resultaten met kleine stapjes. Want tussen regulier krachtvoer en de nieuwe manier van voeren met b.v. Vitalbix Active+ sportmuesli zitten nogal wat verschillen. Jouw paard gaat o.a. over naar:
Je kan je voorstellen dat dat best een aanpassing is voor zijn spijsvertering (en smaakpapillen 😉)! Vandaar dat wij voorstander zijn van overstappen met beleid. We zetten de valkuilen voor je op een rijtje.
Waarom moet je de tijd nemen?
Paarden hebben een bijzonder gevoelige darmflora. Die heeft die tijd echt nodig om zich aan te passen. Voor de vertering van zetmeel en suikers zijn andere bacteriën nodig in de darmen dan bij de vertering van vezels en vetten. De ene bacteriesoort zal sterk afnemen, de andere sterk groeien. De balans in bacteriën past zich dus aan in de darmen. En zo’n huishouden compleet veranderen, dat kost nou eenmaal tijd! Daarbij, hoe meer je de tijd neemt, hoe minder last jouw paard zal hebben van die kleine revolutie in zijn buik.
En als ik dat niet doe?
Stap je te snel over dan kun je problemen verwachten zoals verandering van de mest, het niet goed eten van de nieuwe voeding, of een energiedip.
Mixen maar!
Daarom is het belangrijk om het oude rantsoen met het nieuwe te mengen. Dat wil zeggen, je halveert het huidige rantsoen en van de adviesdosering van het nieuwe rantsoen geef je ook de helft. Dit meng je met elkaar, zodat je paard aan de smaak kan wennen en de darmflora de tijd krijgt om zich aan te passen.
-> Voer je nu minder dan 1 kg krachtvoer?
Dan minimaal 2 weken 50/50 mengen met het nieuwe rantsoen.
-> Voer je nu 1 tot 2 kg krachtvoer?
Dan minimaal 4 weken 50/50 mengen met het nieuwe rantsoen.
-> Voer je nu 3 kilo of meer krachtvoer?
Neem dan 6-8 weken de tijd voor de overgang. We maken in dat geval graag een gratis schema op maat voor jouw paard.
Wist je dat…
Overstappen op gezonde voeding een beetje hetzelfde is als thee zonder suiker leren drinken? Als je al jaren zoete thee gewend bent, proest je het eerst uit als je ineens zónder suiker gaat! Maar als je volhoudt, en je smaakpapillen de tijd geeft, komt het goed. Ben je eenmaal om en proef je nog eens een slokje mét (veel) suiker, dan kun je het je moeilijk voorstellen dat je dát nou ooit zo lekker vond. Bleh, er zit geen smaak aan zo, behalve één bak zoet… Met paarden is het niet heel veel anders. Het is gewoon even wennen, en de één went sneller dan de ander. Maar wennen doen ze uiteindelijk allemaal!
In sommige gevallen zie je heel snel (binnen een paar weken) resultaat bij de aanpassing van het rantsoen, maar meestal heeft het even de tijd nodig. Het aanvullen van tekorten van mineralen & vitaminen heeft al snel 3 maanden de tijd nodig. Ook qua energie duurt het even voordat jouw paard hier optimaal gebruik van maakt, reken hier ook minimaal 2 tot 3 maanden voor. Resultaat qua hoefgroei zie je vaak zelfs pas na 6 maanden.
Het beste kun je eigenlijk pas zeggen hoe de overstap verlopen is, als je het in ieder geval 1 jaar hebt geprobeerd. Dan heb je ook alle seizoenen meegemaakt – en in ieder seizoen kan het weleens nodig zijn om iets aan te passen in het rantsoen. Wij helpen daar dan graag bij!
Vitalbix is geconcentreerder, waardoor je er minder van hoeft te voeren. Dat doen wij zo, omdat wij ruwvoer zien als de basis. Ruwvoer is immers de natuurlijke voeding waar het spijsverteringsstelsel van jouw paard op gebouwd is, waaruit jouw paard de bulk van zijn energie en eiwit kan halen. Met Vitalbix vul je alleen de extra’s aan die hij nodig heeft:
Is jouw paard gewend een aantal kilo’s krachtvoer per dag te krijgen en ga je over op een balancer, maar verander je niets aan zijn ruwvoer, dan krijgt jouw paard ineens minder energie en eiwit binnen, waardoor hij kan terugvallen. Wij adviseren dan vaak een meer geleidelijke overgang naar een product zoals de Vitalbix Active+. Dan kun je tegelijkertijd de hoeveelheid ruwvoer gaan verhogen. Afhankelijk van hoeveel arbeid jouw paard verricht kun je dan na verloop van tijd ook (af en toe) overstappen op een balancer zoals de Vitalbix Daily Complete. Of je combineert ze, naar behoefte. Daarover lees je hier meer.
Wat is de juiste productkeuze? Wil je graag alleen een balancer voeren, dan zul je toch de hoeveelheid ruwvoer moeten verhogen. De energie (kcal) die je minder voert als je van 2 kg brok naar 360 gram balancer gaat, moet je aanvullen om het gewicht gelijk te houden. Is meer ruwvoer geven niet mogelijk bij jou op stal, dan is het verstandiger om te kiezen voor bijvoorbeeld 1,4 kg Active+ aangevuld met 600 gram Pure Lucerne+ of Fiber-Mix+.
Eerst wil je natuurlijk nagaan waarom jouw paard in de winter afvalt, zodat je dat probleem gericht kunt aanpakken. Waarschijnlijk krijgt hij te weinig ruwvoer om op gewicht te blijven. Verhoog dus de hoeveelheid ruwvoer (hooi / voordroog) in de wintermaanden. Zo bereken je wat jouw paard nodig heeft: ga uit van 1,5 tot 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Dat is 9 tot 12 kg voor een paard van 600 kg.
En weeg dan eens hoeveel jouw paard nu krijgt. Dat doe je het makkelijkst op deze manier: je doet het hooi in een hooinet en weegt met een weeghaak. Is wegen lastig? Bied dan onbeperkt ruwvoer aan (zorg ervoor dat er zoveel ligt dat je paard het nooit op krijgt). Zo kan hij maximaal eten.
Is het echt niet mogelijk het ruwvoer te verhogen? Dan zijn er altijd nog ruwvoervervangers zoals Pure Lucerne+ (waarvan je max. 3 kg op een dag mag geven) of Fiber-Mix+ (wat je onbeperkt bij mag geven).
Ook in dit voorbeeld is het verstandig om op de Active+ over te stappen. Daarmee voer je meer vitaminen, mineralen en aminozuren, wat belangrijk is voor de bespiering. Je voert minder zetmeel en suiker, wat de spijsvertering minder belast. Hierdoor neemt jouw paard beter voedingsstoffen op. Goed voor de spieren en een gezond gewicht!
Als extra gezonde aanvulling kun je nog Vitalbix NutriMash geven, evt. in combinatie met Vitalbix Linseed Oil + Viamin E. Zo kun jij jouw paard alle energie geven die hij nodig heeft. De energie én alle essentiële voedingsstoffen komen nu uit gezonde bronnen waar je zijn lichaam mee helpt i.p.v. belast. Bijkomend voordeel: je kunt het rantsoen makkelijk aanpassen aan de veranderingen in het lichaam van jouw paard, zonder dat je (weer) van voeding hoeft te veranderen.
Het is dan allereerst belangrijk dat jouw paard gaat afvallen. Dat kan in dit geval eenvoudig door de hoeveelheid krachtvoer af te bouwen. Van meer voeren zal jouw paard namelijk niet meer energie krijgen, maar alleen maar (meer) overgewicht. Start met een combinatie van Active+ sportmuesli en Daily Complete balancer. Dat zou (afhankelijk van meerdere factoren) bijvoorbeeld 750 gram Active+ en 150 gram Daily Complete kunnen zijn. Bouw eventueel na een paar maanden af naar 500 gram Active+ en 200 gram Daily Complete. Uiteindelijk kun je zelfs naar alleen de Daily Complete, daarvan voer je dan 300 a 350 gram (als jouw paard dan 500 kg zou zijn). Meng de balancer wel met een grote hand Pure Lucerne+ of Fiber-Mix+ voor extra vezels, zodat je paard goed moet kauwen.
Let op: ook afvallen en verbeteren qua energie heeft de tijd nodig. Houd er dus rekening mee dat je gerust een half jaar verder bent voordat je resultaat merkt.
Ieder paard is anders, dus de hierboven genoemde voorbeelden zijn zeker geen exacte handleiding om 1 op 1 op te volgen. Er zijn eindeloos veel varianten mogelijk. Wil jij er óók helemaal voor gaan om jouw paard gezond te voeren en zo samen tot de mooist mogelijke prestaties te komen? Dan kun je in ieder geval met de volgende tips van start gaan:
1 – Schrijf eerst eens op welk doel je wilt bereiken. Dit helpt bij het samenstellen van het juiste rantsoen! Wat jouw doel zou kunnen zijn: je wilt gezonder voeren om zijn maag- en darmflora te ondersteunen; je gunt jouw paard meer energie tijdens het trainen; je zou jouw paard graag wat beter in zijn spieren krijgen.
2 – Bepaal de Body Condition Score (wat dat is? Lees onze blog). De Body Condition Score is één van de meest belangrijke uitgangspunten voor het samenstellen van een rantsoen.
3 – Analyseer jouw ruwvoer op in ieder geval energie (EWpa), eiwit (VREp) en suiker door een Quickscan te laten doen (tip: binnenkort te bestellen bij Vitalbix!). Weeg vervolgens hoeveel kilo hooi jouw paard op een dag binnenkrijgt. Dit is de basis van het rantsoen!
4 – Ga eens wegen hoeveel en wat je precies voert: niet iedere schep bevat evenveel en niet ieder voer is even zwaar. Vergeet ook niet de extraatjes zoals de schep luzerne, wortels, supplementen etc. Meer over afwegen in een Vitalbix- of standaard voerschep vind je hier.
5 – Wanneer je deze informatie hebt, kun je in overleg met een Vitalbix voedingsspecialist bepalen welke producten het meest geschikt zijn voor jouw paard en hoe je het beste kunt overstappen. Vraag advies aan via https://vitalbix.com/voedingsadvies/
6 – Als laatste belangrijke tip: een rantsoen staat nooit vast! Het kan nodig zijn om de voeding van jouw paard een paar keer per jaar aan te passen, bijvoorbeeld als de intensiteit van de arbeid verandert, jouw paard de weide op gaat, er een nieuwe partij hooi is etc. Jouw persoonlijke Vitalbix voedingsexpert staat altijd voor jou klaar, wij denken dan graag met je mee!
Heeft jouw paard teveel of juist te weinig energie, blijft hij achter in bespiering of is jouw paard gevoelig voor maagzweren? Geef je momenteel relatief veel krachtvoer en wil je weten hoe je probleemloos overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen!
Overstappen naar gezond voeren met Vitalbix begint met een gezonde manier van overstappen!
Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket voor Sportpaarden.
Met onze nieuwe generatie paardenvoeding geef jij jouw atleet alle bouwstoffen die hij nodig heeft om optimaal te kunnen presteren, zonder traditionele ‘kracht’-ingrediënten die juist averechts werken! Vitalbix Paardenvoeding is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suiker en optimaal verteerbaar. En, doordat Vitalbix een hoog aandeel vitaminen, mineralen & aminozuren bevat kun je er aanzienlijk minder van voeren dan van reguliere paardenvoeding.
Met Vitalbix Paardenvoeding kun jij jouw sportpaard op een gezonde manier in topconditie krijgen. Leer hoe je dit kunt doen met behulp van ons stappenplan!