Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Heeft jouw paard overgewicht en weinig energie? Leer wat je kunt doen!

Overgewicht en weinig energie gaan vaak hand in hand. Mis jij tijdens het rijden energie & power en heeft jouw paard overgewicht? We leggen je in deze blog uit wat je hieraan kunt doen en of extra krachtvoer bijvoeren zinvol is.

Helaas is een energietekort bij paarden met overgewicht niet snel en makkelijk op te lossen. Het bijvoeren van energierijk krachtvoer, zoals sportmuesli aan een paard met overgewicht heeft helaas weinig effect.

Net als bij mensen is het bij paarden zo dat de energiebalans in evenwicht moet zijn: dit betekent dat wanneer een paard méér energie binnenkrijgt dan hij verbrandt, een paard zal aankomen. Een paard met overgewicht extra gaan voeren, maakt het probleem dus eigenlijk groter. Een tekort aan vitaminen & mineralen kan ervoor zorgen dat jouw paard futloos wordt en kan de stofwisseling verstoren. Hierdoor kan je paard meer gaan eten of lastiger afvallen.
Vul het ruwvoer daarom altijd aan met een balancer zoals Vitalbix Daily Complete om tekorten te voorkomen. Vitalbix Daily Complete heeft een lage caloriewaarde (vergelijkbaar met hooi).

Heeft jouw paard overgewicht? Houd er rekening mee dat hij waarschijnlijk meer energie binnen krijgt dan hij verbrandt. Het is verstandig om het rantsoen van je paard eens kritisch onder de loep te nemen. Te veel of te rijk ruwvoer is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Paarden met overgewicht voelen zich minder fit. De stofwisseling is veelal verstoord en een paard kan wel 50 tot 200 kilo extra mee moeten sjouwen! Dit extra gewicht geeft extra belasting op de gewrichten waardoor het risico op blessures toeneemt. Daarnaast verhoogt overgewicht de kans op ziektebeelden zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Zorg er dus voor dat jouw paard een gezond gewicht bereikten bekijk wat dit doet met zijn energielevel. De meeste paarden krijgen vanzelf meer energie nadat ze zijn afgevallen. Heeft jouw paard met een gezond gewicht nog steeds te weinig energie? Dan kun je geleidelijk energie toevoegen aan het rantsoen. Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli is een gezonde keuze. Deze unieke muesli is laag in zetmeel en suiker en geeft langzaam vrijkomende energie.

Een gezond gewicht is de basis voor een gezond paard

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!