Om met de eerste foute veronderstelling te beginnen: helaas zijn onze weilanden over het algemeen niet vergelijkbaar met de originele, natuurlijke omgeving van paarden. De voedingswaarde van dat weiland dus ook niet. Dat zit zo: in de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten, kruiden en zelf boomschors tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter veelal eentoniger qua beplanting, en de bodems zijn over het algemeen veel te arm. Daardoor kan jouw paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren binnenkrijgen door weidegang alleen.
Staat jouw paard minimaal vier uur op voldoende gras, dan krijgt ‘ie zomers inderdaad meer binnen van een aantal vitamines en vetzuren dan in de winter met hooi of voordroog. Vers gras levert namelijk meer vitamine A, E en omega-3 vetzuren dan hooi/voordoog maar is over het algemeen net zo laag in mineralen zoals magnesium, koper, zink, selenium etc. De Nederlandse bodem bevat namelijk over het algemeen te weinig mineralen. Voer je dus hooi of gras, deze mineralen zullen dus sowieso altijd aangevuld moeten worden. Een ruwvoeranalyse is een nuttig hulpmiddel om erachter te komen waaraan het ontbreekt in jouw ruwvoer. Wist je dat je via ons eventueel een ruwvoeranalyse kunt laten doen? Tekorten die wij veelal in de ruwvoeranalyses zien terugkomen zijn o.a. selenium, koper, zink, fosfor en magnesium. Heb je geen ruwvoeranalyse, dan is het altijd verstandig om vitaminen & mineralen bij te voeren om tekorten te voorkomen. En ook al zit het misschien wel goed met vitamine A en E, er is nog veel meer nodig om alle systemen in het paardenlichaam te laten functioneren. Aanvullen dus! Wat je kunt gaan zien of merken als je dat niet doet? Dat lees je verderop.
Dan de tweede misvatting: mijn paard wordt altijd zo dik op het gras, laat ik dus maar niks bijvoeren. Oeioei, zo begrijpelijk, maar ook zo onjuist helaas…Wat wel waar is: vers gras levert over het algemeen meer eiwitten & calorieën dan hooi of voordroog. Dus ja, energie (calorieën) en eiwit bijvoeren, dat kan vaak wel een tandje minder. ‘Aanvullende voeding’ zoals Fiber-Mix, Luzerne en NutriMash kun je daarom in de zomer vaak prima wat minder voeren dan in de wintermaanden. Maar in de zomer is het aanvullen van vitaminen & mineralen net zo belangrijk als in de winter!
Verlaag tijdig de hoeveelheid hooi / voordroog per dag wanneer je het aantal uur weidegang gaat opbouwen. We zien dit in de praktijk nog vaak mis gaan. Er wordt dan nog te lang, teveel ruwvoer bijgevoerd waardoor paarden ongewenst aankomen. Staat jouw paard onbeperkt op de weide en is er voldoende gras? Dan is aanvullen met hooi / voordroog niet meer nodig, maar voer je dus complete voeding bij voor vitaminen en mineralen zoals Daily Complete.
Een tekort aan voedingsstoffen kan een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor je paard sneller te dik wordt. Vitalbix Daily Complete balancer heeft een lage caloriewaarde en is bij uitstek geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht. Vitalbix Daily Complete is een geconcentreerde brok vol essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren & aminozuren. Bevat geen melasse en is zeer laag in suiker (3,0%) & zetmeel (2,7%).
De energiewaarde (EWPa) van Vitalbix Daily Complete is 0,58 unit/kg. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde energiewaarde van hooi. Voer je 300 gram Daily Complete per dag dan staat dat qua energie / calorieën gelijk aan 300 gram hooi (een paar happen). Zoals je ziet is de hoeveelheid energie in Vitalbix te verwaarlozen. Ben je bang dat je paard aankomt van Vitalbix? No worries dus!
Gewicht stuur je voornamelijk met ruwvoer. Neigt jouw paard naar overgewicht, zoek het dan liever in iets minder lang op de (volle zomer-) wei, strookbegrazing of een graasmasker. Maar hou voor de juiste hoeveelheid voedingsstoffen & een goed werkende stofwisseling je ‘complete voeding’ zoals Daily Complete, Balance+ Muesli, Breed & Grow of Active+ dus op peil, of vervang een deel van de Active+ door Daily Complete om wel de vitaminen/mineralen op peil te houden, maar wat minder energie aan te vullen. Hoe je daarmee speelt, lees je hier .
Vul je niet aan, om 1 of beide van bovengenoemde redenen, dan kunnen er tekorten ontstaan. Hoe herken je die?
Een tekort kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van je paard. Het gevaar is dat je tekorten niet altijd meteen opmerkt en dat de gevolgen pas na jaren zichtbaar zijn. Voorkomen is daarom altijd beter dan genezen… Deze symptomen zijn goed om alert op te zijn:
– slecht op gewicht blijven (onder- of juist overgewicht)
– een tekort aan energie of juist nerveus gedrag
– slechte hoefkwaliteit
– slecht verharen / een doffe vacht
– lichte punten in de manen (kopertekort)
Het is daarom raadzaam om het ruwvoer het hele jaar aan te vullen met complete voeding, afgestemd op de behoeftes van jouw paard
💚 Wil je, naast de energie uit ruwvoer, alleen extra vitamines en mineralen aanvullen? Kies dan voor onze superbalancer Daily Complete.
💚 Geef jij liever een balancer in muesli vorm, met een kleine hoeveelheid langzaam vrijkomende energie, extra B-vitamines en silicium, en veel (prebiotische) vezels? Kies dan voor de unieke Balance+ Muesli.
💚 Heeft je paard extra non-heating energie nodig, in de vorm van een vezelrijke sportmuesli met Daily Complete balancer er al doorheen ? Dan kun je Vitalbix Active+ bijvoeren. Wel extra energie, weinig zetmeel en suikers.
💚 Lacterende merries, veulens en jonge paarden hebben een heel specifieke behoefte, hierin kun je voorzien met Vitalbix Breed & Grow.
Met Vitalbix kun je de essentiële voedingsstoffen in het rantsoen van jouw paard op een natuurlijke en verantwoorde manier aanvullen. Welk product je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat het volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is gemaakt, van de beste ingrediënten, constante kwaliteit, en altijd laag in zetmeel en suikers.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!