Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Aanvullende voeding

Voor extra ondersteuning

Vitalbix PsylliumMash

Vitalbix PsylliumMash is een gezonde slobber met 50% psylliumzaadjes. Een unieke slobber om op een eenvoudige manier een (maandelijkse) zandkuur te geven, geschikt voor ieder paard. Vitalbix PsylliumMash is gemaakt op basis van timothee gras en bevat geen luzerne. Dankzij het lage zetmeel- en suikergehalte (totaal 4,9%) en de goede verteerbaarheid is Vitalbix PsylliumMash een verantwoorde keuze, ook voor paarden die behoefte hebben aan een laag zetmeel- en suikerrantsoen. Het is daarbij zeer smakelijk, makkelijk in gebruik en snel klaar.

De smakelijke & makkelijke zandkuur

sandra mosterd
sandra mosterd
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
4/5

Nog niet genoeg ervaring mee maar vertrouwen in dat het een fijn product is.

2 weken geleden
Anoniem
Anoniem
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
Zandkuur geven was altijd een klus met het verzinnen van lekkere papjes om de psyllium te kunnen voeren. De PsylliumMash is suiker/zetmeel arm en wordt hier probleemloos weggegeten en de voerbak gehee...
Toon meer
2 weken geleden
Sophie
Sophie
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Wat een SUPER manier om een zandkuur te geven. Deze zak werd met net zo veel (als niet meer) smaak gegeten als de andere slobber van Vitalbix. Zeker voor herhaling vatbaar

1 maand geleden
Chantal van der Weck
Chantal van der Weck
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5
2 maanden geleden
Ilja
Ilja
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Super product mijn paarden zijn er gek op en zien er gezond

2 maanden geleden
Henk
Henk
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
3/5
ik had de PsylliumMash geprobeerd, omdat mijn pony`s wat zand in de darmen hadden. Ze vonden het niet lekker ze roken eraan en weg waren ze. Heb er toen wat brokken doorgemengd en toen aten ze het wel...
Toon meer
2 maanden geleden
Elsbeth Bijster
Elsbeth Bijster
Geverifieerde eigenaarGeverifieerde eigenaar
5/5

Wordt heel goed gegeten! Súper goed spul!!

2 maanden geleden
Hanneke
Hanneke
Beoordelaar
5/5

I have been struggling for two years now to let him eat psyllium. At a paddock paradise with a LOT of sand it is a first requirement. Niels did not eat any of it. Until now. Happy!

5 maanden geleden

Hoe voer ik Vitalbix PsylliumMash?

Voer Vitalbix PsylliumMash (preventief) als kuur ter ondersteuning van de afvoer van zand in de darmen Meng PsylliumMash met 2 tot 3 delen water voor een stevige slobber en met 4 tot 5 delen water voor een hele dunne slobber. Je kunt hiermee variëren, net wat jouw paard lekker vindt! Gebruik koud of warm, niet kokend. Laat 10-15 minuten staan, roer door en voer direct! Niet geschikt om na bereiding lang te laten staan. De zaadjes zwellen namelijk op, en je wilt dat dit op het juiste moment in de darmen gebeurt. Voor een goede werking geen andere Vitalbix producten, supplementen of medicatie doorheen mengen. Overleg bij medicatie altijd eerst met je dierenarts.

Geef jouw paard voldoende ruwvoer. Een continue aanvoer van vezels helpt om zand uit de darmen af te voeren en ophoping van zand in de darmen te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat jouw paard tijdens de kuur altijd voldoende drinkwater tot zijn beschikking heeft!

Voedingsadvies per dag

100 gram mash per 100 kg lichaamsgewicht, 1x per dag. Een paard van 500 kg voer je 500 gram in één portie, per dag. Met 1 zak kun je dus 12 dagen (=2 kuren) geven!

200 gram mash per 100 kg lichaamsgewicht, 1x per dag. Een paard van 500 kg voer je 1000 gram in één portie, per dag.  Met 1 zak heb je zo genoeg voor 1 kuur. Herhaal de kuur indien nodig in overleg met je dierenarts.

200 gram mash per 100 kg lichaamsgewicht, 2 x per dag. Een paard van 500 kg voer je 1000 gram in één portie, twee keer per dag. In totaal krijgt een paard van 500 kg per dag dus 2 kilo. Herhaal de kuur indien nodig in overleg met je dierenarts.

Voorkom opname van zand

Voorkom opname van zand door hooi nooit vanaf een zanderige ondergrond te voeren. Laat je paard ook niet grazen op een (te) kale weide. Controleer de mest regelmatig op zand door wat mest in een doorzichtig plastic zakje / handschoen te doen samen met water. Constateer je veel zand in de mest of heeft jouw paard koliekachtige symptomen? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts. Vitalbix PsylliumMash ondersteunt bij de afvoer van zand in de darmen maar is geen wondermiddel. Het voorkomen van opname van (teveel) zand blijft belangrijk, ook wanneer je een product met psyllium voert. Meer tips over preventie en symptomen van zandkoliek vind je hier.

Doseer Vitalbix PsylliumMash eenvoudig met de Vitalbix Maatbeker.

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!

Veelgestelde vragen

Meng Vitalbix PsylliumMash met 2 a 3 delen water als jouw paard van een stevige slobber houdt. Ze eentje waarvan hij gewoon happen kan nemen en je de emmer op zijn kop kunt houden 😉

Is jouw paard meer het type dat van een soep-achtige slobber houdt? Zo eentje die hij lekker kan opslurpen? Meng dan met 4 tot 5 delen water.

Je kunt hiermee variëren, net wat jouw paard lekker vindt. Voor de werking van de PsylliumMash maakt de hoeveelheid water niet uit. Dik of dun, beide is prima!

Gebruik altijd koud of lauwwarm water, geen kokend water. Laat de slobber na het toevoegen van het water max. 10 tot 15 minuten staan er voer direct. Laat je het langer staan dan wordt de slobber “slijmerig” door de psyllium zaadjes en dat vinden de meeste paarden niet zo lekker. Even timen, en op tijd voeren dus!

Niet helemaal. De mash in PsylliumMash is net zo lekker, maar bevat geen luzerne of toegevoegde vitamines/mineralen. En zoals je van ons gewend bent bevat ook dit product geen granen, melasse of GMO soja.

Vitalbix PsylliumMash is zeer smakelijk en wordt over het algemeen ook door de meest kieskeurige eters goed gegeten. Zo dien je makkelijk & snel een zandkuur toe die voor je paard nog een traktatie is ook! Net als bij iedere voeding is het mogelijk dat je paard even moet wennen aan de smaak. Start is dat geval de eerste dagen met een kleinere hoeveelheid en bouw op naar de adviesdosering.

Ja hoor, dat kan en mag natuurlijk! Je kunt een deel Psylliumzaadjes door Vitalbix NutriMash mengen. Het grote voordeel van PsylliumMash is dat het snel klaar is, zonder geknoei, en je precies weet hoeveel je moet doseren. Daarbij is losse psyllium vrij kostbaar en zijn er veel soorten. Met PsylliumMash weet je zeker dat je de beste soort voor een goede prijs hebt.

Wij adviseren om Vitalbix PsylliumMash als kuur van 5 tot 7 dagen te voeren, maandelijks of 1 keer per 2 of 3 maanden. Je mag het ook voor een langere periode geven, bijvoorbeeld in een lagere dosering, puur als slobber.

Er wordt wel beweerd dat wanneer je psyllium te lang voert, de darmflora (de bacteriën in de darmen van jouw paard) zich aanpast waardoor de psyllium wordt afgebroken in de darmen en de zand afdrijvende werking kan afnemen. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor en dit is niet aannemelijk.

Dat kun je niet zo zwart wit stellen: zand komt namelijk niet altijd met de mest mee naar buiten. Een negatieve test is dus geen garantie dat er geen (overschot aan) zand in de darmen aanwezig is. Wij adviseren daarom minstens 3 keer te testen met tussenpozen van 2 à 3 dagen. Het is verstandig om sowieso 1 keer per maand, per 2 maanden of per kwartaal een preventieve zandkuur te geven. Bij onze eigen paarden doen we dit maandelijks.

Ja dat kan. Producten met psyllium helpen om zand uit de darmen af te voeren maar zijn geen wondermiddel. Wanneer jouw paard veel zand binnenkrijgt dan kan het zand zich evengoed ophopen in de darmen. Zit er een groot “zanddepot” in de darmen dan is een product met psyllium voeren niet altijd voldoende om het zand af te voeren en is ingrijpen door een dierenarts / paardenkliniek soms nodig. Het voorkomen van de opname van zand is en blijft dus heel belangrijk. Daarnaast is het aanbieden van voldoende (onbeperkt) ruwvoer belangrijk. Een continue aanvoer van vezels helpt om zand uit de darmen af te voeren en ophoping te voorkomen.

Ja, dat is ons bekend. En dat is jammer, want in die lage dosering doet psyllium weinig tot niets. Een juiste dosering is bij het voeren van psyllium essentieel voor een goede werking. Onder andere de Universiteit van Utrecht (en andere klinieken in binnen- en buitenland) adviseert een meerdaagse hogere dosering, zoals wij die in het voedingsadvies-tabelletje op deze pagina aangeven. Laat je dus niet misleiden door producten die voordelig lijken maar in feite weggegooid geld zijn. 

Je kunt Vitalbix PsylliumMash veilig voeren aan jonge paarden. Dat kan in principe vanaf het moment van afspenen (vanaf ca. 6 maanden), hoewel het natuurlijk wel de vraag is of dit al nodig is 🙂 Een kuur is enkel nodig wanneer jouw paard op een paddock of weide staat waar hij zand kan opnemen.

Jazeker, dat kan. Dunne mest of water bij de mest kan zelfs een teken zijn van (teveel) zand in de darmen. Het is verstandig om de mest te testen op de aanwezigheid van zand en preventief een kuur te geven met Vitalbix PsylliumMash. Natuurlijk kan dunne mest ook andere oorzaken hebben zoals een worminfectie of verteringsproblemen, dus blijft de mest te dun neem dan altijd even contact op met je dierenarts.

Ja, dit is geen probleem. Er zijn geen nadelige effecten bekend van psyllium op drachtige merries (of op paarden in het algemeen). Het is altijd verstandig om gezondheidsissues bij een drachtige merrie te overleggen met jouw dierenarts, als je twijfels hebt. Je dierenarts kent jouw paard en kan je passend advies geven.

Feed your horse like a horse...

Wat zit er allemaal in?

Vitalbix is samengesteld op basis van de voederbehoefte van paarden zoals vermeld in de CVB richtlijnen en bevat enkel natuurlijke ingrediënten. Vitalbix PsylliumMash is graanvrij, melassevrij, GMO-vrij, vrij van soja en bevat geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en synthetische conserveermiddelen.

Samenstelling

Psylliumzaadjes (50%) Timotheegras, Erwtenvlokken, Appelpulp (pectine vezels), Lijnzaad

Onderstaande analyse is per kilo (1.000 gram) Vitalbix PsylliumMash

OmschrijvingWaarde
EWPa0,66 Unit/kg
VREp6,2%
Ruw eiwit13,1%
Ruw vet5,3%
Ruwe celstof22,8%
Ruw as4,7%
Suiker1,8%
Zetmeel3,1%
Calcium2,1 g
Fosfor1,3 g
Magnesium0,5 g
Kalium11 g
Natrium0,5 g
Omega-313,2 g
Omega-63,8 g
IJzer85 mg
Koper2,3 mg
Zink13,4 mg
Mangaan8,6 mg
Selenium0,2 mg

Wist je dat?

De aangegeven adviesdosering van psyllium per dag is vaak veel te laag, waardoor het niet werkt. Een juiste dosering psyllium per dag is cruciaal voor een goede werking. Met Vitalbix PsylliumMash weet je wat je voert en voer je voldoende psyllium voor een goed resultaat!

Een gezonde combinatie

Met de verschillende producten kun je voor ieder paard een gezond rantsoen samenstellen. Vitalbix Paardenvoeding is een gezonde keuze voor zowel recreatiepaarden als voor paarden die op topniveau presteren. Combineer de producten naar behoefte.

Voed jouw kennis met onze blogs!

De juiste voeding voor jouw paard vinden – het kan best een puzzel zijn…van een gezond basis rantsoen tot  psyllium kuur om zijn darmen te beschermen tegen zand. En wat zijn de symptomen, hoe herken je dat er iets niet helemaal goed zit in die darmen? En heeft testen op zand nou eigenlijk zin?

In onze blogs proberen we zoveel mogelijk antwoord te geven op deze vragen en nog veel meer, met heldere onderbouwing en voorbeelden. Je vind ze in ons kenniscentrum!

Kies jij ook voor gezonde voeding?

Vele paardeneigenaren gingen je voor en hebben de overstap gemaakt naar gezonde voeding. Lees wat zowel recreatieruiters, topsporters als staleigenaren vinden van Vitalbix Paardenvoeding. Maak jij ook de overstap naar gezonde voeding?

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Onze paarden komen niets tekort dankzij Vitalbix!

Celine van der Stroom - Paddock Paradise
Alle paarden bij mij op stal (paddock paradise) krijgen Vitalbix Daily Complete aangevuld met Vitalbix Pure Lucerne+. Hiermee krijgen zij alle benodigde voedingsstoffen binnen als aanvulling op het ruwvoer. Naar behoefte krijgen de paarden Vitalbix NutriMash, Active+ of Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij. Mijn eigen paard Woodstock krijgt voor extra energie Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bijgevoerd. Alle paarden doen het super op Vitalbix! Ik heb veel verschillende paarden op stal staan en ik vind het heel fijn dat we met Vitalbix voor ieder paard een gezond rantsoen op maat kunnen samenstellen.
De perfecte ondersteuning voor onze paarden!

De perfecte ondersteuning voor onze paarden!

Noor & Patrick - Sportpaarden Revalidatie Centrum
Sinds enkele jaren voeren wij onze paarden en de paarden die in (revalidatie)training komen de producten van Vitalbix. Wij hebben hiervoor gekozen omdat we het voeren van gewone paardenbrok niet fijn vonden ivm de vulstoffen en suikers die daarin zitten en maar weinig bruikbare stoffen waar het paard echt iets aan heeft.Wij zijn groot voorstander van een dieet dat bestaat uit ruwvoer, met als aanvulling een vitaminen- en mineralenbrok zodat we zeker weten dat de paarden voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen om te zorgen voor een goede spieropbouw en herstel bij blessures. Zo belasten we het verteringssysteem van het paard niet onnodig met suikers en kan het optimaal werken.We hebben tot nu toe nog niet meegemaakt dat een paard Vitalbix echt niet lust. Sommige paarden die jaren op brok met veel suiker hebben gestaan moeten er even aan wennen omdat het niet zo zoet is, maar we zien ze er hier altijd heel snel van opknappen qua spieren en gewicht. En ze gaan er zo lekker van glimmen! De voedingsexperts van Vitalbix hebben de paarden bij ons op stal bekeken en advies op maat samengesteld. Hebben wij vragen over een (nieuw) paard bij ons op stal dan denken ze altijd graag met ons mee!Wij zijn superblij met Vitalbix.
Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Onze paarden zien er beter uit en hebben meer energie!

Conny Loonstra - DressagePro
Alle paarden bij ons op het DressagePro Center krijgen Vitalbix Paardenvoeding. We gebruiken alle producten en zijn fan!De paarden zitten beter in hun vacht, hebben meer energie en zijn vrolijk. We zijn met de overgang op Vitalbix minder “krachtvoer” gaan voeren maar de paarden hebben meer energie gekregen. Mijn eigen paard Balthasar is altijd lastig om op gewicht te houden en heeft vaak een doffe vacht. Na de overgang op Vitalbix merkte ik al heel snel verschil. Balthasar heeft meer energie, zonder dat hij ‘heet’wordt en hij ziet er nu super uit!