Kies voor een nieuwe generatie paardenvoeding ...

Waar moet je opletten als de paarden weer het gras op gaan?

In het voorjaar is het vaak weer genieten: de paarden mogen de weide op! Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Gras kent naast veel voordelen ook een aantal risico’s, daarom is het goed om na te denken over de opbouw van de weidegang en natuurlijk ook over eventuele aanpassingen in het hooi en/of krachtvoer.

Lees onze tips en kom alles te weten over de overgang van paddock- naar weideseizoen.

In het begin – tips om te wennen

Omdat jouw paard het verse gras niet meer gewend is én het gras in het voorjaar veel voedingsstoffen bevat, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Op deze manier kun je gezondheidsproblemen voorkomen.

  • Het is altijd goed om voordat je paard de weide op gaat alvast wat te gaan grazen met jouw paard aan de hand. Door een halfuurtje of uurtje te grazen, kan jouw paard alvast rustig wennen.
  • Wees voorzichtig met het aantal uur dat jouw paard op het gras komt te staan. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur rustig op. Voor sommige paarden betekent dit elke dag een halfuurtje langer, voor andere paarden kun je het dagelijks met een uur verlengen. Voor extra gevoelige paarden kun je beter om de 3 dagen het aantal uur weidegang geleidelijk aan verlengen.
  • Is het zo ver en mogen de paarden de wei op? Zorg er dan voor dat jouw paard ’s ochtends wel gewoon de kans heeft gekregen om wat hooi te eten. Op deze manier is de maag wat gevuld en heeft jouw paard (hopelijk 😉) minder trek.
  • Niet vergeten: met het gras krijgt jouw paard extra ruwvoer binnen. Vergeet daarom niet de hoeveelheid hooi aan te passen, zeker wanneer jouw paard (aanleg voor) overgewicht heeft. Staat jouw paard 24 uur per dag op de weide en is er voldoende gras dan is hooi bijvoeren niet meer nodig.

Risico: hoefbevangenheid

Heeft jouw paard overgewicht of een stofwisselingsprobleem zoals insulineresistentie, PPID (cushing), of is hij al eens eerder (licht) hoefbevangen geweest? Dan is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn met het gras. Bouw rustig op en let op het weer: bij koud en zonnig weer stijgt het fructaangehalte (suiker), wat voor problemen kan zorgen. Bewolkte dagen zijn dan meer geschikt voor deze paarden. Is jouw paard al eerder hoefbevangen geweest? Dan is weidegang wellicht helemaal niet meer mogelijk. Met een maatje & ruwvoer op de paddock is dan een veiligere optie.

Risico: overgewicht

Heeft jouw paard aanleg voor overgewicht of is hij al wat te zwaar? Let dan extra goed op met de weidegang. Vanwege de voedingswaarde van het gras kan jouw paard aankomen. Vergeet daarom ook niet de hoeveelheid hooi aan te passen. Het gras kun je eventueel beperken door het aantal uur op de weide te verkorten, met strookbegrazing te werken of eventueel een graasmasker.

Risico: dunne mest

Zeker paarden die gevoelig zijn op hun darmflora kunnen last krijgen van bijvoorbeeld dunne mest. Bij deze paarden is het opbouwen extra belangrijk. Ook wanneer je rustig opbouwt kan een paard toch nog reageren op de verandering: houd dit goed in de gaten, normaal gesproken moet de mest binnen 2 weken normaliseren.

Aanvullende voeding

Wanneer jouw paard de weide op gaat is het belangrijk dat je de aanvullende voeding, zoals Vitalbix Paardenvoeding, hierop afstemt. Zorg dat je ook in de zomermaanden voldoende vitaminen & mineralen bij voert. Stop dus niet helemaal met bijvoeren maar kies bijvoorbeeld oor een geconcentreerde balancer zoals Vitalbix Daily Complete. Ook tijdens het weideseizoen kan je paard tekorten aan vitaminen en mineralen oplopen.

Met goede voorbereiding is het weideseizoen niet alleen voor jouw paard genieten, maar ook voor jezelf. Want niets is fijner dan naar een kudde tevreden grazende paarden te kijken, toch?

Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan!

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!