Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Weer het gras op – feest én risico’s! 12 tips om jouw paard gezond te houden

Gras kent naast veel voordelen ook een aantal risico’s, daarom is het goed om na te denken over de opbouw van de weidegang en natuurlijk ook over eventuele aanpassingen in het hooi en/of krachtvoer.

Want wist je dat een hoop klachten in de zomer (lusteloosheid, brokkelige hoeven) een héel andere oorzaak hebben dan je dacht? Het ligt namelijk veel vaker aan tekorten dan aan het weer of droogte.

We geven je stap voor stap tips bij al deze fases: de overgang, hoe je naar een op en top aangepast rantsoen gaat en het vermijden van de risico’s. Zo wordt jullie zomer nóg fijner!

In het begin – in 4 stappen wennen aan gras

Omdat jouw paard het verse gras niet meer gewend is én het gras in het voorjaar veel voedingsstoffen bevat, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Op deze manier kun je gezondheidsproblemen voorkomen.

Stap 1- het eerste voorwerk
Het is altijd goed om voordat je paard de weide op gaat alvast wat te gaan grazen met jouw paard aan de hand. Door een halfuurtje of uurtje te grazen, kan jouw paard alvast rustig wennen. Bij een paard met gevoelige darmen begin je hier ruim op tijd mee, bedenk je dat de darmflora enkele weken nodig heeft om zich aan te passen.

Stap 2- het echte opbouw-werk!
Wees voorzichtig met het aantal uur dat jouw paard op het gras komt te staan. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur rustig op. Voor sommige paarden betekent dit elke dag een halfuurtje langer, voor andere paarden kun je het dagelijks met een uur verlengen. Voor extra gevoelige paarden kun je beter om de 3 dagen het aantal uur weidegang geleidelijk aan verlengen.

Stap 3- de wei op
Is het zo ver en mogen de paarden de wei op? Zorg er dan voor dat jouw paard ’s ochtends wel gewoon de kans heeft gekregen om wat hooi te eten. Op deze manier is de maag gevuld en heeft jouw paard (hopelijk!) minder trek.

Stap 4 – overig ruwvoer aanpassen
Niet vergeten: met het gras krijgt jouw paard extra ruwvoer binnen. Vergeet daarom niet de hoeveelheid hooi op stal/in de nachtpaddock aan te passen, zeker wanneer jouw paard (aanleg voor) overgewicht heeft. Staat jouw paard 24 uur per dag op de weide en is er voldoende gras dan is hooi bijvoeren niet meer nodig.

Yes!! Overgang gelukt. Maar we zijn er nog niet – pas op voor tekorten & overschotten!

1. Vitaminen- en mineralen tekort:
Onze weides en bodem zijn, vergeleken met de oorspronkelijke natuurlijke omgeving van het paard, nogal éénzijdig en arm. Het is daarom een hardnekkig misverstand dat een paard dat op de wei staat alles krijgt wat ‘ie nodig heeft. Stop of verminder je balancer dus niet! Het mooie en specifieke van een balancer is nou juist dat deze ruwvoer volledig aanvult. Gras is ruwvoer, dus óók bij weidegang is deze aanvullig van vitaal belang. Heeft je paard tekorten, dan merk je dat o.a. aan mest eten, zijn hoeven en zijn gedrag (en zo zijn er nog veel meer signalen).

2. Energie-overschot:
Een weide levert wél extra energie. Staat jouw paard volledig op Active+? Dan kun je eventueel een deel vervangen door Daily Complete. Daily Complete bevat namelijk wel alle vitaminen, mineralen vetzuren en aminozuren maar is laag in energie. Zo krijgt jouw paard in zijn totale rantsoen de juiste energiewaarde én voedingsstoffen. Hoe je dit berekent staat hier uitgelegd.

3. Eventjes minderen:
Voer je hooi en lucerne of fiber mix bij, dan kun je dit bij weidegang mogelijk verlagen. Gras levert namelijk ook al vezels, energie en eiwitten. Let er wel op dat het gras later in het weideseizoen minder rijk is en minder snel groeit. Wees dus op tijd met opnieuw opbouwen van deze aanvullingen!
Hoe verhouden deze soorten ruwvoer zich nou? Van gras en hooi is dat wat lastig te zeggen. Het hangt erg van de partij hooi en het type gras (en de maand/het weer) af. We geven hier daarom een indicatie zoals die in het voorjaar, bij de eerste overgang naar de wei, vaak geldt. Vezelrijk zijn ze allemaal, we beperken ons daarom hier even tot de verschillen.
Gras: in het voorjaar vrij hoog in energie (uit suikers) en eiwit*
Hooi: vooral hoog in energie (uit suikers), maar iets lager dan gras
Luzerne: laag in suikers, hoog in eiwitten
Fibermix: laag in suikers, redelijk hoog in eiwitten

4. Tekort aan omega-3 vetzuren:
Vers gras bevat ca. 4% vet per kg droge stof. Vers gras bevat 15-20% droge stof. Zo weet je zeker dat jouw paard geen tekort aan omega-3 vetzuren oploopt (en geloof ons, een tekort wil je niet, zie de 7 redenen waarom !):

    • 6 uur of meer op het gras – jouw paard krijgt 145-180 gram vet binnen, voor een groot deel omega-3 vetzuren. Dan zit je over het algemeen goed.
    • 4 tot 6 uur op de wei (beperkte weidegang) – jouw paard krijg te weinig omega-3 vetzuren uit gras binnen! Dit vul je aan met 10 tot 20 ml Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E per 100 kg, dat is 50 tot 100 ml per dag bij een paard van 500 kg.
    • 0 uur op de wei – jouw paard krijgt zeker te weinig omega-3 binnen. Voer bij voorkeur 25 tot 30 ml Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij per 100 kg bij, dat is ca. 125 tot 150 ml olie bij een paard van 500 kg.

Vitalbix Daily Complete, Active+, Breed & Grow en NutriMash bevatten ook ca. 10% lijnzaad en daarmee ca. 40 ml olie per kg voer), dus voer je 1 kg Vitalbix Active+ dan kun je 40 ml olie van bovenstaand advies aftrekken.

Bedenk je bij al deze tips dat het natuurlijk wel uitmaakt hoeveel gras er staat. Vind je het moeilijk om zelf te bedenken hoeveel je nou van alles moet verminderen/vermeerderen? Dat snappen we helemaal! Het is niet voor niets een vak apart 😉. We staan klaar om je te helpen. Onderaan dit blog vind je onze contactgegevens terug. Heb je al eens een advies aangevraagd? Dan kun je ook die mail beantwoorden, en passen we het advies voor je aan.

Eenmaal op het gras – 4 risico’s & hoe je ermee omgaat

Risico: hoefbevangenheid

Heeft jouw paard overgewicht of een stofwisselingsprobleem zoals insulineresistentie, PPID (cushing), of is hij al eens eerder (licht) hoefbevangen geweest? Dan is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn met het gras. Bouw rustig op en let op het weer: bij koud en zonnig weer stijgt het fructaangehalte (suiker), wat voor problemen kan zorgen. Bewolkte dagen zijn dan meer geschikt voor deze paarden. Is jouw paard al eerder hoefbevangen geweest? Dan is weidegang wellicht helemaal niet meer mogelijk. Met een maatje & ruwvoer op de paddock is dan een veiligere optie.

Risico: overgewicht

Heeft jouw paard aanleg voor overgewicht of is hij al wat te zwaar? Let dan extra goed op met de weidegang. Vanwege de voedingswaarde van het gras kan jouw paard aankomen. Vergeet daarom ook niet de hoeveelheid hooi aan te passen. Het gras kun je eventueel beperken door het aantal uur op de weide te verkorten, met strookbegrazing te werken of eventueel een graasmasker.

Risico: dunne mest

Zeker paarden die gevoelig zijn op hun darmflora kunnen last krijgen van bijvoorbeeld dunne mest. Bij deze paarden is het opbouwen extra belangrijk. Ook wanneer je rustig opbouwt kan een paard toch nog reageren op de verandering: houd dit goed in de gaten, normaal gesproken moet de mest binnen 2 weken normaliseren.

Risico: tekorten

Wanneer jouw paard de weide op gaat is het belangrijk dat je de aanvullende voeding hierop afstemt. Ook tijdens het weideseizoen kan je paard tekorten aan vitaminen en mineralen oplopen. Onze weides zijn namelijk te eentonig en de bodem te arm zodat jouw paard essentiële vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten mist. Je herkent dit aan lusteloosheid of juist nerveus gedrag, slechte hoefkwaliteit, etc. Voor de volledige uitleg lees je het blog over bijvoeren tijdens het weideseizoen. Belangrijkste conclusie: om jouw paard gezond te houden stop je niet helemaal met bijvoeren, maar kies je voor een geconcentreerde balancer zoals bijvoorbeeld Vitalbix Daily Complete.

 

* Bron: Agrifirm, een groot bedrijf uit de boerensector, houdt een grasmonitor bij. Omdat in Nederland de paarden vaak op koeiengras staan, is dit een aardige indicator. Wij baseren ons hier op hun gem. grasmeting per 01-04-2022 https://www.agrifirm.nl/nieuws/grasmonitor/

Met goede voorbereiding is het weideseizoen niet alleen voor jouw paard genieten, maar ook voor jezelf. Want niets is fijner dan naar een kudde tevreden grazende paarden te kijken, toch?

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!