Ziektebeelden
Diverse ziektebeelden verhogen het risico op hoefbevangenheid. Insulineresistentie is een belangrijk ziektebeeld welke vaak samengaat met hoefbevangenheid. Insuline heeft niet alleen invloed op de bloedsuikerspiegel, maar ook op het samentrekken van de bloedvaten. Hierdoor kan de hoef tekort aan zuurstof krijgen waardoor een ontsteking kan ontstaan. Bij paarden met PPID (cushing) of EMS wordt ook vaak insulineresistentie geconstateerd, waardoor de kans op hoefbevangenheid ook bij deze paarden sterk aanwezig is. Ook een verstoorde darmflora kan zorgen voor een verhoogde afgifte van gifstoffen in de darmen, wat hoefbevangenheid kan triggeren.
Overgewicht
Ook bij paarden met overgewicht kan zuurstoftekort ontstaan, waardoor ontstekingen worden gestimuleerd. Een verhoogd vetpercentage zorgt voor een verhoogde ontstekingswaarde in het lichaam. Het is dus erg belangrijk dat je paard een gezond gewicht heeft om het risico op hoefbevangenheid zo klein mogelijk te houden.
Dracht en bevalling
Drachtige merries hebben een verhoogd risico op hoefbevangenheid. In de laatste maanden van de dracht is de glucosespiegel van merries licht verhoogd om zo het veulen van voldoende energie te voorzien voor de groei. Daarnaast kan het gebeuren dat de merrie na de bevalling een ontsteking krijgt wanneer de nageboorte niet tijdig wordt verwijderd. Door deze ontsteking worden er giftige stoffen geproduceerd die via het bloed kunnen zorgen voor hoefbevangenheid.
Verkeerde voeding
Voeding speelt een essentiële rol bij hoefbevangenheid. Niet alleen bij de behandeling van hoefbevangen paarden, maar ook bij de preventie van hoefbevangenheid. In de eerste plaats is voeding natuurlijk de basis voor een gezond gewicht: paarden met overgewicht krijgen over het algemeen te veel of te rijk ruwvoer (hooi of gras). Zoals hierboven aangegeven is een gezond gewicht erg belangrijk. Is jouw paard te zwaar? Zorg er dan voor dat jouw paard op gezonde wijze afvalt.
Het hoge fructaangehalte in gras kan ervoor zorgen dat een paard hoefbevangen raakt. Het fructaangehalte in gras stijgt o.a. bij koud weer (in combinatie met zon), wanneer de weide onvoldoende voedingsstoffen krijgt en bij kort afgrazen van de weide.
Daarnaast is het belangrijk om op te letten met zetmeel & suikers uit krachtvoer. Zetmeel en suikers zijn snel verteerbare koolhydraten die zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel en de kans op stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie verhogen. Wanneer zetmeel niet volledig wordt verteerd door de enzymen in de dunne darm zal het onverteerde zetmeel doorstromen naar de dikke darm waar een verstoring in de bacteriële flora kan ontstaan. Deze verstoring kan leiden tot hoefbevangenheid.
Let op de inname van gras
Bouw dit geleidelijk op en let op het fructaangehalte van het gras. Dus zet je paard liever niet na een koude nacht op het gras en zorg ervoor dat hij ook niet op een kale, afgegraasde weide staat.
Zorg voor een gezond gewicht
Let op de energiebalans in het rantsoen van jouw paard. Wij helpen je graag met een voedingsadvies op maat. Lees hier meer tips over hoe je jouw paard kunt laten afvallen.
Zorg voor een gezonde darmflora
Geef geen krachtvoer met een hoog zetmeel- en suikergehalte en voer eventuele veranderingen geleidelijk door. Let ook op dat de kwaliteit van het ruwvoer constant is en dat het hooi niet te rijk is.
Zorg ervoor dat je paard voldoende vitaminen, mineralen & aminozuren binnenkrijgt
Vul het ruwvoer bijvoorbeeld aan met Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow.
Schakel de dierenarts zo snel mogelijk in
Achterhaal de oorzaak en zorg ervoor, indien mogelijk, dat je de oorzaak aanpakt. Is je paard te zwaar? Zorg dan voor een gezond gewicht. Is je paard gevoelig voor gras? Pas dan op met weidegang. Heeft je paard een verstoorde darmflora? Zorg dan voor een constante kwaliteit in zowel ruwvoer als aanvullende voeding.
Houd er rekening mee dat je paard altijd gevoelig kan blijven
Let dus op dat je geen plotselinge voerveranderingen doorvoert, geen voeding met veel suiker of zetmeel geeft en weidegang beperkt. Sommige paarden kunnen uiteindelijk helemaal niet meer op de weide. Ook kan het nodig zijn om te kiezen voor hooi met lager suikergehalte of om het hooi eventueel te weken om het suikergehalte om laag te brengen.
Stop met krachtvoer met toegevoegde suikers en/of een hoog zetmeelgehalte en voer geen andere extra’s (zoals wortels, brood etc.)
Het aanvullen van vitaminen & mineralen en aminozuren is juist wel erg belangrijk! Met name zink, selenium, biotine, vitamine A & E en aminozuren zijn van belang. Vul het ruwvoer daarom aan met een complete balancer zoals Vitalbix Daily Complete of kies voor Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli of Vitalbix Breed & Grow. Alle Vitalbix producten zijn laag in zetmeel & suiker , bevatten een hoog aandeel vitaminen en mineralen en kun je veilig voeren bij hoefbevangenheid. Geef eventueel een aanvullend supplement om de suikerstofwisseling en/of de darmflora te ondersteunen.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!