Staat jouw paard niet of beperkt op de weide?
Dan is het bijvoeren van omega-3 vetzuren essentieel om jouw paard gezond te houden.
Dan is het bijvoeren van omega-3 vetzuren essentieel om jouw paard gezond te houden.
Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij vele processen in het lichaam zoals:
Heeft jouw paard geen of beperkte weidegang, simpelweg omdat er niet veel grasland is bij jou op stal of omdat jouw paard al dik wordt als hij naar gras kijkt? Dan kan hij al snel een tekort aan deze gezonde vetten oplopen. Hoe dat precies zit leggen we je graag uit.
– Vers gras bevat ca. 4% vet per kg droge stof (verschilt per grassoort, groeistadium, het weer etc. maar gemiddeld rond de 4%)
– Dit vet is rijk aan omega vetzuren, waarvan ca. 50 tot 75% omega-3 vetzuren (ALA)
– Omega vetzuren zijn belangrijk voor vele processen in het lichaam en zijn essentieel. Dat wil zeggen dat jouw paard deze vetzuren niet zelf kan aanmaken maar echt via zijn voeding binnen moet krijgen
– Een tekort aan deze vetzuren kan een rol spelen bij o.a. allergieën (zoals bijvoorbeeld zomereczeem), een verlaagde weestand, een slechte hoefkwaliteit of slechter herstel na een training
– Ook voor de opname van olie oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K zijn deze vetzuren essentieel
Zoals je ziet zijn deze vetzuren dus essentieel om jouw paard gezond te houden! Staat jouw paard niet op de weide of slechts een aantal uur dan is het verstandig om extra omega vetzuren bij te voeren.
Waarom aanvullen met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E?
Bij Vitalbix zijn we er voorstander van om deze vetzuren in het rantsoen aan te vullen met lijnzaadolie, zoals Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E. Waarom? Omdat het vetzuurprofiel in lijnzaad(olie) het meest overeenkomst met dat van gras en andere planten die jouw paard in de natuur zou eten met een hoog aandeel omega-3 (ALA) en een lager aandeel omega-6 (LA). Door het toevoegen van Vitamine E, een sterke antioxidant, zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de koudgeperste olie behouden blijft.
Hoe zit dat dan met Omega vetzuren in producten zoals zalmolie
Zalmolie bevat ook een hoog aandeel omega-3 vetzuren, maar dan in een andere vorm, voornamelijk EPA en DHA in plaats van ALA. Voor mensen zijn deze vetzuren beter opneembaar. Het lichaam hoeft de ALA niet eerst zelf om te zetten in EPA en DHA. Er wordt wel beweerd dat dit voor paarden ook beter is, echter paarden zijn geen mensen en heb jij een paard in de natuur weleens zalm zien eten? Paarden gaan heel anders om met omega-3 vetzuren dan mensen omdat zij van nature gewend zijn om deze via hun voeding (natuurlijke vegetatie) voornamelijk in de vorm van ALA binnen te krijgen.
Hoeveel olie moet je nou precies bijvoeren?
Dat is waarschijnlijk iets meer dan dat de meeste paardeneigenaren denken.
De rekensom, daar komt ie…!
Vers gras bevat 15 – 20% droge stof. Dit betekent dat de rest, ca. 80 – 85% uit water bestaat. Een paard kan 2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof opnemen per 24 uur. Afhankelijk van de kwaliteit van het gras en de behoefte van het paard. Voor een paard van 500 kg komt dit op 10 kg droge stof per dag. Dit betekent dat een paard van 500 kg max. 50 tot 65 kg vers gras per 24 uur kan opnemen. In de praktijk zal dit waarschijnlijk iets minder zijn maar wanneer jouw paard slechts enkele uurtjes per dag op de weide staat zal hij vrijwel constant grazen. Bij een gemiddelde grasmat neemt een groot paard circa 4 – 5 kg per uur op. Voor een pony is dit ca. 2,5 – 3,5 kg vers gras per uur.
Staat jouw paard 6 uur op de weide dan eet hij dus ca. 24 tot 30 kg gras.
Met een droge stofgehalte van 15% en 4% vet krijgt hij daarmee is 145 tot 180 gram vet binnen waarvan een hoog aandeel omega-3 vetzuren. Hooi bevat een aanzienlijk lager vetgehalte van ca. 2% per kg droge stof. Een groot deel van de gezonde omega vetzuren gaan verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi en vooral het gehalte aan gezonde omega-3 vetzuren neemt snel af!
Staat jouw paard 4 tot 6 uur per dag op de weide?
Voer dan 10 tot 20 ml Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E per 100 kg lg bij, dat is 50 tot 100 ml per dag bij een 500 kg paard
Staat jouw paard helemaal niet op de weide?
Voer bij voorkeur 25 tot 30 ml Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bij per 100 kg lg bij, dat is ca. 125 tot 150 ml olie bij een 500 kg paard.
Vitalbix Daily Complete, Active+, Breed & Grow en NutriMash bevatten ook ca. 10% lijnzaad en daarmee ca. 40 ml olie per kg voer), dus voer je 1 kg Vitalbix Active+ dan kun je 40 ml olie van bovenstaand advies aftrekken.
Heeft jouw paard overgewicht?
Olie is rijk aan calorieën! Voer dan bijvoorbeeld max. 10 ml per 100 kg lichaamsgewicht per dag bij (50 ml per dag bij 500 kg paard).
Wil je olie ook als extra energiebron bijvoeren?
Dan kun je hoeveelheid olie ophogen tot ca. 300 ml per dag bij een 500 tot 600 kg paard. Voer de dosering wel altijd langzaam op! Krijg jouw paard last van dunne mest? Dan heb je de hoeveelheid te snel opgevoerd en dien je even een stapje terug te doen.
De meest paarden vinden wat olie door hun voeding wel smakelijk. Is jouw paard er toch niet zo fan van? Dan kun je de olie bijvoorbeeld door wat Vitalbix NutriMash slobber mengen. Je paard merkt er dan niets van en eet het waarschijnlijk met smaak op!
Lijnzaadolie is een gezonde aanvulling op het rantsoen van jouw paard en zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er diverse redenen om deze olie bij te voeren.
Hierbij de top 7 van redenen om lijnzaadolie bij te voeren op een rijtje!
1. Voor extra Omega-3 vetzuren bij minder dan 6 uur weidegang per dag
2. Voor extra energie (langzaam vrijkomend) voor betere prestaties
3. Voor extra calorieën als jouw paard moet aankomen
4. Ter ondersteuning van de weerstand
5 . Bij huidproblemen zoals zomerkriebels, bij een droge huid en doffe vacht
6. Ter ondersteuning van de spijsvertering, combineer met psylliumvezels en ondersteun samen met de olie de afvoer van zand in de darmen
7. Bij ontstekingen en blessures; Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen ondersteunen bij het herstel
Wil je weten hoeveel olie jij het beste kunt bijvoeren? Vraag een gratis voedingsadvies aan. Onze experts helpen je graag!
Meer lezen over het voordeel van lijnzaadolie t.o.v. andere soorten olie? Lees dan dit blog.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!