Hulp nodig? Onze voedingsexperts helpen jou graag! Vraag hier gratis voedingsadvies aan.

Bijvoeren tijdens het weideseizoen – dit moet je weten!

Moet ik mijn paard in de zomer ook bijvoeren of is alleen gras voldoende?’

Je kunt jouw paard om diverse redenen bijvoeren:
– aanvullen van vitaminen & mineralen naast het ruwvoer
– extra energie voor arbeid
– extra eiwitten voor de ontwikkeling en het behoud van spiermassa
– extra calorieën (wanneer je paard te mager is)

In de winter lijkt het aanvullen van het ruwvoer vanzelfsprekender, omdat veel paarden dan geen vers gras tot hun beschikking hebben. Vers gras levert over het algemeen meer eiwitten & calorieën dan hooi of voordroog. Je kunt bij weidegang daarom meestal minder krachtvoer bijvoeren omdat je paard op het gras beter op gewicht en beter in zijn bespiering blijft, of al snel te dik wordt. Maar, in de zomer is het aanvullen van vitaminen & mineralen net zo belangrijk als in de winter!

In de natuur heeft een paard een ruime diversiteit aan grassen, planten en kruiden tot zijn beschikking die hij naar behoefte eet om zichzelf te voorzien in de benodigde voedingsstoffen. Onze weides zijn echter eentonig qua beplanting en de bodems zijn veelal te arm waardoor je paard niet alle benodigde essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren uit zijn ruwvoer kan halen. Ook in de zomer, wanneer jouw paard op de wei staat, is het belangrijk om vitaminen en mineralen aan te vullen, omdat het gemiddelde gras niet voldoende vitaminen en mineralen levert.

Bepaalde vitaminen worden in de zomer voldoende aangevuld als het paard lang genoeg en op voldoende gras staat. Denk hierbij aan vitamine A en E. Echter bevat de Nederlandse bodem over het algemeen te weinig mineralen. Een ruwvoeranalyse is een nuttig hulpmiddel om erachter te komen waaraan het ontbreekt in jouw ruwvoer. Tekorten die wij veelal in de ruwvoeranalyses zien terugkomen zijn o.a. selenium, koper, zink, fosfor en magnesium. Indien je geen ruwvoeranalyse hebt, adviseren wij daarom altijd vitaminen & mineralen bij te voeren om tekorten te voorkomen.

Een tekort kan op de langere termijn een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van je paard. Het gevaar is dat je tekorten niet altijd meteen opmerkt en dat de gevolgen pas na jaren zichtbaar zijn, voorkomen is daarom altijd beter dan genezen…

Symptomen waar je op kunt letten zijn:

– een tekort aan energie of juist nerveus gedrag
– slechte hoefkwaliteit
– slecht verharen / een doffe vacht
– lichte punten in de manen (kopertekort)
– slecht op gewicht blijven (onder- of juist overgewicht)

Het is raadzaam om het ruwvoer het gehele jaar aan te vullen met een complete balancer, zoals Vitalbix Daily Complete

Heeft je paard extra energie nodig dan kun je Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli bijvoeren, deze bevat ook de Vitalbix Daily Complete balancer, maar levert daarnaast extra energie. Veulens en jonge paarden hebben een afwijkende behoefte, hierin kun je voorzien met Vitalbix Breed & Grow. Met Vitalbix kun je de essentiële voedingsstoffen in het rantsoen van jouw paard op een natuurlijke en verantwoorde manier aanvullen.

Wordt jouw paard in het zomerseizoen snel te dik?

Ook dan is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen bij te voeren! Een tekort aan voedingsstoffen kan een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor je paard juist lastiger op gewicht blijft. De Vitalbix Daily Complete balancer heeft een lage caloriewaarde en is geschikt voor paarden met (aanleg voor) overgewicht. Vitalbix Daily Complete is een geconcentreerde brok vol essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren & aminozuren. Bevat geen melasse en is zeer laag in suiker (3,0%) & zetmeel (2,7%).

Ook tijdens het weideseizoen kan je paard een tekort aan vitaminen & mineralen oplopen

Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan!

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!