Maar wil je het goed doen, dan zijn er een paar belangrijke punten: hoe voer je de test uit, hoe vaak, en wat zegt de uitslag? We leggen het je allemaal uit.
Elk paard heeft wel een beetje zand in de darmen. Ook die van jou. En de meeste paarden kunnen daar prima nog lang en gelukkig mee leven. Het komt in de darmen terecht doordat, tijdens het eten van ruwvoer zoals gras en hooi, zand meekomt. Het gaat mis wanneer er teveel zand ophoopt. Wanneer er dus meer binnenkomt dan eruit gaat met de mest. Meer over het voorkomen van teveel zandopname, symptomen van (teveel) zand in de darmen van jouw paard en wat je dan moet doen lees je in onze blog boordevol praktische tips!
Neem het zakje of de handschoen en pak daarmee een handvol verse mest. LET OP: neem dit van de bovenkant van de hoop, zodat het niet in contact is geweest met de grond, om de test zo zuiver mogelijk te doen. Liefst dus ook, als dat kán, van een niet-zanderige ondergrond om ook opgewaaid zand te vermijden.
Doe er water bij. Zorg dat de mestballen net onder water staan. Kneed de mest even een tijdje los zodat het goed mengt met het water. Hang het nu op met de punt van de zak of de vingertoppen naar beneden.
Laat het minimaal een uurtje hangen, met de vingertoppen of punt van de zak naar beneden. Het zand zakt nu naar het laagste punt. Zo kun je goed zien of het veel of weinig is. Wat is (te) veel? Een half theelepeltje mag, maar meer niet. Hieronder leggen we uit wat elke hoeveelheid die je aan kan treffen betekent voor de vervolgstappen.
Test 3 dagen achtereen: een paard poept teveel zand niet lekker gelijkmatig uit. Soms komt er een beetje mee, soms veel, soms niets. Om een goed beeld te krijgen is het daarom belangrijk om de mest 3 dagen achter elkaar te testen.
Wat zegt de uitslag: als je zand aantreft, weet je zeker dat er zand in de darmen zit. Omgekeerd is het niet zo, dat als de test ‘schoon’ van zand is, er 100% zeker niets zit. Kortom: ook al is testen geen 100% duidelijke zaak, je weet in ieder geval meer dan wanneer je nooit test. Zo heb je dus meer kans om op tijd aan de bel te trekken. Vandaar dat steeds meer dierenartsen en andere paardenprofessionals oproepen het maar vooral wél te doen.
Geef dan evengoed preventief een kuur met Vitalbix PsylliumMash.
Dosering: 100 gram Vitalbix PsylliumMash per 100 kg lichaamsgewicht per dag (500 gram bij een 500 kg paard).
Waarom? Zoals we al zeiden is het geen garantie dat er niet meer-dan-we-willen aan zand in de darmen aanwezig is. Ten tweede wil je ook niet dat het gaat opbouwen naar dat punt.
Geef dan een kuur van 5 tot 7 dagen.
Dosering: 200 gram Vitalbix PsylliumMash per 100 kg lichaamsgewicht per dag (1 kg bij een 500 kg paard).
Waarom? Je wilt het overschot aan zand helpen afvoeren, voor er wél klachten ontstaan.
Neem dan altijd contact me je dierenarts op en geef in overleg een kuur met Vitalbix PsylliumMash.
Dosering: 2 x per dag 200 gram per 100 kg lichaamsgewicht (2x per dag 1 kg bij een 500 kg paard)
Tip!
Geef je een kuur, of het nou een preventieve of een behandelende kuur is: blijf je mest testen, en maak dagelijks foto’s. Zo kun je zien wat er verandert in vergelijking met de zandtest die je vooraf deed. Vanaf ongeveer 24u na de eerste toediening zal de PsylliumMash volledig gepasseerd zijn door de darmen.
Je kunt zo ook beter bepalen hoe lang je door wilt gaan met de kuur. Komt er namelijk na 5 dagen nog steeds veel zand mee met de mest, dan is het verstandig om je kuur nog een paar dagen te verlengen. Je kunt Vitalbix PsylliumMash gerust 2 of 3 weken voeren. Dat een psylliumkuur zijn werking na een week verliest is een fabel. Verleng de kuur dus gerust nog met 1 of 2 weken.
Heeft jouw paard koliekachtige symptomen en/of vind je veel zand in de mest tijdens de tests dan zijn de foto’s handig om te delen met je dierenarts zodat die een beeld heeft van de hoeveelheid zand. Want nogmaals: vertrouw je het niet, of zie je symptomen: ALTIJD je dierenarts inschakelen!
Als je een zandkuur geeft, dan hebben we het bijna altijd over psyllium. Psylliumzaadjes zwellen op en helpen zo zand af te voeren. Veelal worden echter veel te lage doseringen psyllium per dag geadviseerd. Met een te lage dosering doet psyllium vrijwel niets voor de afvoer van zand, een juiste dosering is dus essentieel. Daarom adviseren wij, net als klinieken wereldwijd, om minstens 0,5 gram per kg lichaamsgewicht (preventief) tot 2 gram per kg lichaamsgewicht (behandeling bij veel zand) te geven. Vitalbix PsylliumMash is een slobber met 50% psylliumzaadjes. Met 500 gram PsylliumMash voer je dus 250 gram psylliumzaadjes, wat overeenkomt met de preventieve adviesdosering van 0,5 gram zaadjes per kg lichaamsgewicht.
Onze favoriete tip in de strijd tegen zandkoliek blijft: doe alles wat je kan aan preventie. Je leest er alles over in dit blog met 15 tips over wat je allemaal kunt doen om risico’s op zandkoliek te verkleinen. Want hoe trots wij ook zijn op Vitalbix PsylliumMash, het liefst zien we dat je er zo weinig mogelijk van nodig hebt!
Dit zijn veel voorkomende symptomen:
En we kunnen het niet genoeg benadrukken…Vertrouw je het niet, houden klachten (te) lang aan? Overleg dan áltijd met je dierenarts. Ook belangrijk: niet elk paard laat symptomen zien…er kan dan evengoed al redelijk wat zand in het spijsverteringskanaal zitten zonder dat je er iets van merkt. Wij adviseren daarom om 1 keer per maand of kwartaal preventief een zandkuur te geven.
Door maandelijks preventief een zandkuur te geven aan jouw paard verminder je het risico op darmproblemen zoals zandkoliek.
Laat jouw paard kennismaken met deze supersmakelijke en makkelijk toe te dienen zandkuur.
Ondersteun de gezondheid van jouw paard met Vitalbix
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!