Huh?! Hebben die nazomers en het gewichts- (of soms spier-)verlies met elkaar te maken dan? De verklaring, en vooral hulp om ongewenst invallen te voorkomen, geven we je hier in 4 stappen!
Denk je nu “ha, niks voor mij deze info, ik heb een dikkerdje” – lees dan toch verder, want ook voor jou hebben we een goeie tip!
Wat is er aan de hand:
Door de milde, lange nazomer die we hebben gehad blijft het gras veel langer doorgroeien. Zelfs nu het wat koeler wordt, nog. Veel paarden staan dus overdag nog op de wei. Mooi! Lekker veel ruimte en onbeperkt scharrelen.
Maar let op! Het gras heeft nauwelijks nog voedingswaarde. Prima maag/darmvulling als er nog genoeg staat, maar de eiwitten en ‘calorieën’ die het normaal levert zijn sterk gedaald. In de meeste weilanden wordt echter overdag geen hooi bijgevoerd… Vandaar dat paarden afvallen, al blijft arbeid en krachtvoer gelijk, en dragen ze een deken om geen energie kwijt te zijn aan warm blijven. Bespiering kwijtraken kan meerdere (hoofd-)oorzaken hebben, daar komen we in stap 3 op terug.
Nu is de tijd om in actie te komen! Want hoe verder jouw paard invalt, hoe moeilijker hij weer op een gezond gewicht komt…
Een beetje gewichtsverlies in de winter is normaal en heel natuurlijk, maar je wilt dan wel zorgen dat daar speelruimte voor is. We delen graag in een 4-stappenplan onze beste tips om jouw paard gezond te houden.
Begin op tijd met het bijvoeren van voldoende extra hooi! Verplaats de hooibak die je anders in de paddock gebruikt naar het land. Of, als dat mogelijk is, maak een doorgangetje naar de paddock.
Voldoende vitaminen en mineralen, in de juiste hoeveelheden en combinatie, zijn essentieel voor jouw paard. Deze worden gebruikt voor alle belangrijke lichaamsprocessen, en ze zorgen ervoor dat zijn/haar weerstand op peil blijft.
Met de complete producten van Vitalbix weet je zeker dat je jouw paard alles geeft wat hij/zij nodig heeft! Heeft jouw paard daarnaast geen extra energie nodig, of juist wél? Met deze opties bied je jouw paard altijd de beste voeding op maat. Van een balancer tot een sportmuesli: met deze complete producten geef je naast vitaminen en mineralen geen / een beetje / een sportieve dosis langzaam vrijkomende energie bij.
Ruwvoer is de basis voor een gezond gewicht. Kan jouw paard daarnaast nog wel wat extra’s gebruiken om zijn gewicht en/of bespiering te ondersteunen? Geef jouw paard dan gezonde energie uit vezels en extra eiwitten. Twee vliegen in één klap met de topkwaliteit vezelproducten van Vitalbix, met extra lijnzaadolie, zonder melasse.
Met Pure Lucerne+ geef je jouw paard niet alleen de eiwitrijke luzerne stengel, maar ook het voedzame blad. Dit is 1 van de best opneembare eiwitbronnen voor paarden. Ideaal dus als jouw paard snel terugvalt in bespiering! De hoge voedingswaarde gecombineerd met het lage suiker/zetmeelgehalte maakt het daarnaast een perfect product om jouw paard weer op gewicht te krijgen.
Let wel op dat voeding zoals luzerne (het behoud van) spieren absoluut kan ondersteunen , maar niet creëren! Staat jouw paard nu misschien meer op stal dan in de zomer? De nachten bijvoorbeeld? Dit kan ook een oorzaak zijn voor het terugvallen in bespiering. Hij mist dan aardig wat uurtjes vrije beweging naast jullie training, en dat kan een groot verschil maken… Het liefste ondersteun je hem dan met lucerne én extra beweging.
TIP! Geef je luzerne bij om extra bouwstoffen te bieden, dan kom je er niet met een paar handjes vol…Een literschep is nog maar 200 gram, en je mag tot wel 2 kg geven. Geef dus gerust een paar scheppen!
Met Fiber-Mix voer je een supersmakelijke ruwvoermix op basis van timothee. Deze zachte stengels mag je onbeperkt bijvoeren, ideaal als extra ruwvoermoment op stal! Zelfs paarden die niet zo goed kunnen kauwen of die nog hele kleine kiesjes hebben, kunnen dit prima verteren ☺
Vul het najaars-rantsoen van jouw paard tot slot aan met NutriMash. Deze prebiotische slobber ondersteunt de darmflora zodat voedingsstoffen optimaal opgenomen wordt. De lijst met dingen waar dat effect op heeft is haast eindeloos….maar een kleine poging:
– gewichtsbeheersing (zowel te zwaar als te licht)
– hoeven, vacht, huid
– gedrag, etc
Anders gezegd: is de darmflora niet in balans, dan is jouw paard niet in balans. Als voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden, dan kunnen tekorten ontstaan met alle gevolgen van dien. We hebben er zelfs een aparte blog aan gewijd: Hoe herken je tekorten bij paarden.
Het mag duidelijk zijn: een blije darmflora, is een blij paard! Want met een goede spijsvertering en weerstand kunnen jullie samen de winter (& next: de wereld 😉) aan!
Omdat NutriMash laag is in zetmeel en suikers kun je er in geval van ondergewicht zonder problemen een grotere hoeveelheid van geven. Je helpt je paard zo op een gezonde manier aan te komen. Het is daarnaast nog super lekker ook, een traktatie voor jouw paard!
En fijn voor jou: makkelijk klaar te maken. Aanlengen met warm water mag maar moet niet, koud water werkt net zo goed. Binnen 5 minuten staat jouw paard al te smullen! Combineer het voor een extra boost met een pompje Linseed Oil+vitamin E.
Zoals beloofd, ook jij, eigenaar van het bourgondische type paard 😉 krijgt goede raad. Want elk nadeel heeft zijn voordeel: maak gebruik van dit ‘arme ruwvoer’ dat de weides nu bieden!
Het kan best lastig zijn om hooi te vinden dat geschikt is voor jouw zwaardere paard. Met het arme gras dat op dit moment nog groeit, kun jij dus jouw voordeel doen! Maak er gebruik van door het jouw paard zoveel mogelijk te bieden. Het gras is, naast minder voedzaam, nu vaak ook wat minder vezelrijk (eerder wat slap en waterig). Let dus op of het genoeg vezels biedt voor jouw paard, of voer kleine beetjes hooi bij.
Zorg er wel voor dat jouw paard alle vitamines en mineralen binnenkrijgt, want een tekort werkt juist averechts: de lichaamsprocessen werken dan niet optimaal, en de (vet-)verbranding dus ook niet. Wees dus niet bang om jouw paard een balancer bij te voeren. Daily Complete Original of Daily Complete Timothy zijn ideaal voor jullie: wel de vitamines & mineralen, niet de calorieën!
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!