Hulp nodig? Onze voedingsexperts helpen jou graag! Vraag hier gratis voedingsadvies aan.

Het einde van het weideseizoen is in zicht

De temperaturen zakken, er komt weer (meer) regen aan en de avonden worden steeds korter: de herfst is aangebroken! Voor veel paarden betekent dit minder op de weide of het einde van het weideseizoen. Paarden hebben een gevoelige darmflora en dus is het goed om stil te staan bij elke verandering van het rantsoen. Omdat het weer plotseling kan omslaan, kan het zomaar zijn dat de weidegang voor jouw paard sneller voorbij is dan je denkt.

Plotselinge veranderingen in het rantsoen kunnen o.a. leiden tot een verstoorde darmflora, dunne mest en koliek. Belangrijk dus om te zorgen voor een geleidelijke overgang!

Leer hier hoe je jouw paard gezond de herfst in kunt laten gaan.

Voer alvast wat hooi bij op de weide

Staat jouw paard in de zomer 24/7 op het gras en heeft hij geen hooi of voordroog nodig gehad? Dan is het goed om geleidelijk aan alvast weer wat hooi of voordroog te gaan geven zodat het verteringsstelsel van je paard hier rustig aan kan wennen. Aan het einde van het weideseizoen is de weide vaak al goed afgegraasd en kan het zijn dat je paard steeds minder gras te eten heeft. Ook daarom is het goed om al wat hooi bij te gaan geven. Hiermee voorkom je dat je paard gaat afvallen.

Controleer op zand in de mest

Doordat de weide afgegraasd is, is de kans dat paarden de wortels van het gras en hiermee dus ook zand binnen krijgen. Teveel zand in de darmen kan leiden tot heftige koliek. Zand in de mest kun je eenvoudig testen: neem een doorzichtige zak of lange handschoen, doe hier 1 of 2 mestballen in en voeg water toe. Knijp de mest goed fijn zodat het zich vermengd met het water en laat het minimaal een kwartier hangen. In het puntje/vingertoppen kun je dan zien of er zand in de mest aanwezig is. Meer dan een theelepeltje zand is teveel. Ook wanneer je paard in de winter weer op de paddock staat is het goed om de hoeveelheid zand te controleren en regelmatig een kuur psyllium te geven.

Wees alert op giftige plantjes

Wanneer een weide kaler begint te worden, is het belangrijk om goed in de gaten te houden of er geen ongewenste plantjes groeien. Deze krijgen nu beter de kans om te ontstaan en daarnaast zijn paarden ook sneller geneigd een vreemd plantje te eten op een kale weide, dan op een weide waar voldoende gras staat.

Zorg voor voldoende eiwitten in het rantsoen

Aan het einde van het weideseizoen zie je paarden vaak terugvallen in gewicht en bespiering. De voedingswaarde van het gras neemt af en sommige paarden halen niet meer voldoende uit alleen gras. Start ook daarom op tijd met bijvoeren: naast ruwvoer is het ook goed om nog eens naar de rest van je rantsoen te kijken. Zo kan een paard dat terugvalt veel baat hebben bij extra luzerne als vervanging van het eiwit uit het gras. Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne van hoogwaardige kwaliteit met 3% lijnzaadolie, zonder melasse of andere toevoegingen. Het bevat zowel de grovere luzerne stengels als het fijnere voedingsrijke luzerne blad. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een relatief hoog eiwitgehalte met hoogwaardige aminozuren die goed door het lichaam worden opgenomen. Deze aminozuren zijn essentieel voor vele processen in het lichaam en zijn onder andere belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa, een goede weerstand, een gezonde huid en sterke hoeven.

Valt je paard snel af? Geef slobber bij als extra ondersteuning

Valt je paard snel terug in gewicht ondanks onbeperkt ruwvoer? Dan is het handig om alvast op tijd te starten met bijvoeren. Geef voor extra ondersteuning een gezonde slobber zoals Vitalbix NutriMash. Dit is een vezelrijke, graanvrije slobber met een hoog aandeel prebiotische vezels. Het kan met zowel warm & koud water worden klaargemaakt en is binnen 5-10 minuten klaar! Een waardevolle aanvulling op het rantsoen van sportpaarden, paarden met verteringsproblemen, bij herstel na ziekte, oudere paarden en paarden met ondergewicht. Bevat een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille ter ondersteuning van de weerstand, de afvoer van afvalstoffen en de spijsvertering.

Ondersteun de weerstand van je paard met extra omega 3-6-9 vetzuren

Vetzuren zijn voldoende aanwezig in vers gras maar gaan grotendeels verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi. Deze vetzuren zijn o.a. belangrijk voor de weerstand. Vul het rantsoen bij minder of geen weidegang aan met Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E (ca. 10-30 ml per 100 kg lichaamsgewicht per dag voor extra vetzuren; 50-150 ml bij 500 kg paard).

Kortom: tijd om nog even kritisch naar het rantsoen van jouw paard te kijken

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!