Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Gezonde voeding is essentieel voor een goede ontwikkeling van jouw veulen.

Door jouw merrie tijdens de dracht en lactatie op een juiste manier te voeren geef je jouw veulen een zo gezond mogelijke start. Jouw veulen krijgt in de buik en via de melk van je merrie namelijk belangrijke voedingsstoffen binnen voor een goede ontwikkeling. Een te langzame groei van het veulen is niet goed maar een te snelle groei kan ook voor problemen zorgen. Een uitgekiend rantsoen is daarom erg belangrijk.

De eerste drie maanden haalt jouw veulen zijn bouwstoffen voornamelijk uit de melk van je merrie. In de vierde of vijfde week zal het veulen ook spelenderwijs al wat hooi (en gras) mee proberen te eten met de merrie. Hierdoor went de spijsvertering van het veulen langzaamaan aan vast voedsel. Net als de merrie heeft ook haar veulen hooi nodig met een hoog energie- en eiwitgehalte dus het veulen kan het hooi van je merrie gewoon mee eten. Zorg er wel voor dat het hooi niet al te grofstengelig is, veulens kunnen te grof hooi niet goed verteren.

Vanaf wanneer mag mijn veulen Vitalbix Breed & Grow?

Na 4 – 8 weken beginnen veulens ook krachtvoer te eten. Het ene veulen begint daar iets eerder mee dan het andere veulen. Dwing je veulen nooit om krachtvoer te eten, hij gaat vanzelf wat mee knabbelen. Geef jij je merrie Vitalbix Breed & Grow? Geef dit dan in een emmer die je op de grond kunt zetten zodat het veulen er ook bij kan. Laat je merrie hem er niet makkelijk bij? Geef het veulen dan een eigen emmertje met een kleine hoeveelheid Breed & Grow.

Door jouw veulen tijdens lactatie Vitalbix Breed & Grow bij te voeren zorg je ervoor dat hij alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, ook wanneer de merrie niet de juiste (hoeveelheid) voedingsstoffen doorgeeft via de melk. Bovendien zal een veulen dat op vroege leeftijd al kleine porties krachtvoer heeft gehad, straks minder problemen hebben bij het wegvallen van de moedermelk na het spenen en kan de maag-damflora zich al geleidelijk aanpassen aan het verteren van Breed & Grow.

Valt jouw merrie af en/of geeft ze niet voldoende melk? Pas het rantsoen dan direct aan

Ook voor lacterende merries is en blijft voldoende ruwvoer de basis van een gezond gewicht. Bevat het rantsoen niet voldoende energie en eiwitten en valt je merrie af, dan heeft dit een negatieve invloed op de  ontwikkeling van het veulen. De melkproductie kan afnemen. Na terugvallen is het heel moeilijk om haar weer op gewicht te krijgen, zeker tijdens lactatie. Grijp dus altijd op tijd in: zie je gewichtsverlies, verhoog dan de hoeveelheid ruwvoer (hooi/gras etc.) direct! Geef jouw merrie bij voorkeur onbeperkt toegang tot hooi. Ook vers gras levert veel voedingsstoffen, dus heb je een weide met vers gras maak daar dan zeker gebruik van! Met onbeperkt ruwvoer voorzie je haar in het grootste deel van de energie- en eiwitbehoefte. Beperk de hoeveelheid ruwvoer wel weer als ze weer goed op gewicht is / te zwaar wordt. Het is belangrijk om te kiezen voor ruwvoer met voldoende voedingsstoffen. Kies bij voorkeur voor hooi/voordroog met analyse en met een relatief hoog energie- en eiwitgehalte. Analyse binnen? Wij helpen je graag het te verwerken in jouw (nieuwe of bestaande) voedingsadvies.

Stappenplan voor het voeren van jouw veulen

Dit is een voorbeeld van een rantsoen voor veulens waarvan de verwachting is dat ze uitgroeien tot een volwassen gewicht van ca. 500 kg. 

Vanaf de geboorte: merriemelk + bij voorkeur weidegang.

Laat het veulen vanaf ca. week 5 tot 8 wat Vitalbix Breed & Grow mee eten bij je merrie om te wennen aan aanvullende voeding.

Begin vanaf c.a. week 8 met het bijvoeren van wat Vitalbix Breed & Grow in een eigen emmer zodat je beter zicht heb op hoeveel het veulen opneemt. Begin met een kleine hoeveelheid van 50 tot 100 gram per dag.

Zorg ervoor dat je in ieder geval 6 weken voor het afspenen de helft van de uiteindelijke dosering Vitalbix Breed & Grow bijvoert aan je veulen. Voer 50 tot 70 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een veulen van 200 kg voer je dus 100 tot 140 gram per dag.

Voer minimaal een week voor het afspenen de volledige dosering Vitalbix Breed & Grow zodat de spijsvertering van je veulen hier al aan gewend is en de overgang bij het afspenen minder groot is. Voer 150 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een veulen van 200 kg voer je dus 300 gram per dag.

Voer t/m de 12e maand 150 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een veulen van 250 tot 300 kg voer je dus 375 to 450 gram per dag.

Voer in maand 13 t/m 23: 150 tot 200 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een jong paard van  300 tot 400 kg voer je dus 450 tot 600 gram per dag.

Voer in maand 24 t/m 36: 140 tot 180 gram per 100 kg lichaamsgewicht. Een jong paard van 400 tot 500 kg voer je dus 600 tot 700 gram per dag.

Je kunt Vitalbix Breed & Grow bij blijven voeren tot en met het 3e levensjaar. Daarna kun je de Breed & Grow vervangen door Vitalbix Daily Complete balancer voor de benodigde vitaminen & mineralen. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het 3e jaar al over te gaan op Vitalbix Daily Complete balancer.

De juiste vitaminen & mineralen zijn essentieel voor een goede ontwikkeling

Zoals je in bovenstaand stappenplan kunt zien voer je van Vitalbix Breed & Grow minder dan van reguliere merrie/veulen voeding. Dat komt doordat Vitalbix Breed & Grow net als de andere Vitalbix producten “geconcentreerde voeding” is. Dat betekent dat het een hoog aandeel vitaminen en mineralen bevat waardoor je er minder van kunt voeren. Want wij vinden: ruwvoer is de basis en krachtvoer een aanvulling.

Veel paardeneigenaren zien hun veulens graag snel groeien en voeren daarom relatief veel krachtvoer (hoog in zetmeel en suikers) aan hun jonge paarden (en merries) maar een te snelle groei verhoogt het risico op OCD en andere gezondheidsproblemen bij het veulen. Niet verstandig dus! Een constante, geleidelijke groei is belangrijk om jonge paarden gezond groot te laten worden. Met Vitalbix Breed & Grow voer je gezonde energie voornamelijk uit vezels en vetten, voer je weinig snel vrijkomende energie uit zetmeel en suikers en zorg je in combinatie met een juiste hoeveelheid ruwvoer voor en gezonde groei.

Naast gezonde voeding is ook voldoende beweging essentieel voor een goede ontwikkeling van de botten, gewrichten, spieren en pezen. Zorg er dus voor dat jouw veulen / jonge paard voldoende vrij kan bewegen buiten!

Vitalbix Paardenvoeding, de voordelen op en rij:

 laag in zetmeel & suiker
 optimaal verteerbaar
 belast de maag & darmen van je paard niet!
 hoog aandeel vitaminen & mineralen
 ondersteunt de ontwikkeling van sterke botten, pezen en gewrichten
 zorgt een een gezonde, geleidelijke groei
 verlaagt het risico op OCD

Voeding met een laag zetmeel- en suikergehalte kan helpen om problemen zoals OCD te voorkomen

Een nieuwe generatie paardenvoeding

Wist je dat reguliere merrie- en veulenvoeding een hoog aandeel zetmeel en suikers en weinig vezels bevat? En dat dit de maag en darmen jouw paard onnodig belast en het risico op o.a. de ontwikkeling van OCD en maagproblemen bij jonge paarden verhoogt? Niet logisch toch… ? Dat vonden wij ook! Daarom hebben wij in samenwerking met specialisten Vitalbix Breed & Grow ontwikkeld, een unieke vezelrijke muesli waarmee jij jouw paard(en) een gezonde start kunt geven.

Met Vitalbix Paardenvoeding kun je jouw veulen een gezonde start geven. Ontdek de overeenkomsten en verschillen met reguliere merrie-en veulenvoeding.

We helpen je graag om een optimaal rantsoen samen te stellen!

Is jouw merrie te zwaar of valt ze juist snel af? Blijft jouw jonge paard achter in zijn ontwikkeling? Twijfel je over hoeveel je precies kunt voeren of hoe je overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen! Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan.

Nieuwsgierig naar Vitalbix?

Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket voor de Fokkerij.

Bestel een Vitalbix Proefpakket!