Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Weet jij wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen Vitalbix Breed & Grow en reguliere merrie/veulenbrok?

Veel paardeneigenaren voeren hun merries en veulens al jarenlang dezelfde merrie/veulenbrok, maar wist je dat reguliere merriebrok zeer hoog in zetmeel en suikers is en dat onderzoek de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat dit een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van het veulen en het risico op OCD verhoogt? Bij Vitalbix ontwikkelen wij onze voeding op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en spreken daarom ook wel van “de nieuwe generatie paardenvoeding”. We leggen de overeenkomsten en verschillen met reguliere voeding graag aan je uit.

Vanaf de 8e maand van de dracht stijgt de behoefte aan energie en eiwitten de jouw merrie en neemt de behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen toe. Net als reguliere merriebrok voorziet Vitalbix Breed & Grow jouw merrie in deze behoeftes.

Overeenkomst:

Hoog energie- en eiwitgehalte en vitaminen en mineralen speciaal afgestemd op de behoefte van merrie en veulen. Je start met voeren vanaf ca. de 8e maand van de dracht.

De verschillen:

Bij Vitalbix ontwikkelen wij onze voeding op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten over de vertering en opname van voedingsstoffen van het paard. Die inzichten hebben ons heel veel kennis gebracht die er jaren geleden niet was. Daarbij gaan wij uit van een manier van voeren die past bij het natuurlijke eetgedrag.

Om die redenen bevat Breed & Grow veel vezels en komt de energie voornamelijk uit vezels (timotheegras, lucerne, cichorei etc.) en vetten (o.a. lijnzaad) en níet uit zetmeel en suiker. Hierin zitten dan ook de grote verschillen, zoals je ziet op de afbeelding. We leggen ze 1 voor 1 kort uit:

Vezels
De belangrijkste energiebron voor het paard zijn vezels. Daarom raden wij aan drachtige merries zoveel mogelijk kleine porties ruwvoer aan te bieden. Ook Breed & Grow bevat een hoog gehalte vezels waardoor het optimaal verteerbaar is en de maag-darmflora gezond houdt. Voedingsstoffen worden hierdoor goed in het lichaam opgenomen.

Zetmeel en suikers
Zetmeel en suikers uit granen en melasse leveren snel vrijkomende energie. Doordat deze ingrediënten relatief goedkoop zijn worden ze vaak toegevoegd. Wij doen dit niet; het suiker- en zetmeelgehalte in Vitalbix is zo laag mogelijk (alleen van nature afkomstig uit sommige ingrediënten). Daarmee voorkom je pieken in de bloedsuikerspiegel en verlaag je o.a. het risico op problemen met het maagdarmstelsel van je merrie en het risico op groeiproblemen zoals OCD bij het veulen. Krijgen ze dan wel genoeg energie binnen? Jazeker! Bij Breed & Grow komt die energie uit gezonde bronnen: vezels en vetten.

Hoog % vitaminen en mineralen
Doordat Breed & Grow zo’n hoog gehalte vitaminen en mineralen bevat, kun je er veel minder van voeren. Zelfs ca. 30% minder dan van reguliere voeders! Want ons inziens blijft ook bij drachtige en lacterende merries ruwvoer de basis en is krachtvoer een aanvulling. Daarnaast bevat Vitalbix Breed & Grow o.a. organisch gebonden koper en zink omdat deze beter door het veulen worden opgenomen.

Geen granen en melasse
De redenen dat we die niet toevoegen lees je onder zetmeel en suikers. Granen bestaan voor het overgrote deel uit zetmeel, en melasse (een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker, hoofdingrediënt van bijvoorbeeld rum!) bestaat voor ongeveer 50% uit suiker.

Andere eiwitbronnen
Eiwitten uit o.a. luzerne, lijnzaad en erwten i.p.v. soja. Soja is veelal GMO, zorgt voor het kappen van regenwouden en kan invloed hebben op de hormoonhuishouding van je merrie. Voor ons een no-go dus!

Gezonde voeding geeft jouw veulen een optimale start en voorkomt problemen zoals OCD

Om deze inzichten in de praktijk te brengen hebben wij een stappenplan opgesteld:

1. ruwvoer is de basis

2. Breed & Grow vult alle vitaminen, mineralen en eiwitten aan

3. vul naar behoefte aan met Vitalbix Pure Lucerne+, Vitalbix Fiber-Mix en Vitalbix NutriMash graanvrije slobber

Check hier het complete stappenplan.

Wil je liever meteen advies op maat? Ook dat doen we natuurlijk graag!

Vraag hier jouw gratis voedingsadvies aan.

We helpen je graag om een optimaal rantsoen samen te stellen!

Is jouw merrie te zwaar of valt ze juist snel af? Blijft jouw jonge paard achter in zijn ontwikkeling? Twijfel je over hoeveel je precies kunt voeren of hoe je overstapt op Vitalbix? Onze voedingsexperts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen! Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan.

Nieuwsgierig naar Vitalbix?

Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket voor de Fokkerij.

Bestel een Vitalbix Proefpakket!