Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Voeding bij vrieskou – tips om jouw paard warm & gezond te houden!

Wanneer de temperatuur onder de 0 graden komt is het verstandig om het rantsoen van jouw paard aan te passen. Met koud weer heeft jouw paard namelijk meer energie nodig om warm te blijven. Daarom is het belangrijk om jouw paard in deze periode extra energie bij te voeren! Hoe kun je dat het beste doen? We leggen het je uit in deze blog.

Om jouw paard warm te houden is het dus belangrijk dat je extra energie bij voert, maar wat kun je nu het beste bijvoeren en hoeveel moet je ervan geven?

Ruwvoerproducten houden jouw paard warm!
Je kunt jouw paard het beste extra energie bijvoeren door extra ruwvoer te geven. Dit kan extra hooi zijn en / of ruwvoerproducten zoals Vitalbix Fiber-Mix en Vitalbix Pure Lucerne. De vezels in het ruwvoer worden namelijk afgebroken door bacteriën in de dikke darm. En deze bacteriën produceren hierbij korte keten vetzuren die als energiebronnen voor je paard functioneren. Wanneer de bacteriën meer ruwvoer te verteren hebben komt er dus meer warmte vrij in het lichaam!

Hoeveel extra voer moet je geven?
Het is verstandig om paarden die buiten staan voor iedere 5 graden vorst ca. 15-25% meer hooi te geven. Vergeet niet dat ook paarden op stal behoefte hebben aan extra brandstof! Wanneer de temperatuur op stal onder 0 graden is en je paard niet vrij kan bewegen om zich warm te houden is voldoende hooi erg belangrijk om je paard warm te houden. Hoeveel je exact bij moet voeren verschilt erg per paard. Het ene paard heeft het sneller koud dan het andere paard. Dat heeft o.a. te maken het ras, met hoe dik zijn vacht is, hoeveel vet hij heeft, zijn leeftijd en de weersomstandigheden. Bij veel wind en een hoge luchtvochtigheid verbruikt jouw paard meer energie om warm te blijven dan wanneer het koud en windstil is en de zon schijnt. Het is dus belangrijk om goed naar je paard te blijven kijken en de hoeveelheid ruwvoer hierop aan te passen!

Kun je ook meer krachtvoer geven?
Geef bij voorkeur eerst meer ruwvoer en ruwvoerproducten in plaats van meer krachtvoer. Regulier krachtvoer is laag in vezels en bevat veel zetmeel en suikers en wordt daardoor voornamelijk verteerd in de dunne darm. Bij deze vertering komt veel minder warmte vrij dan bij de vertering van vezelrijke producten. Vitalbix Active+ muesli & Vitalbix Breed & Grow zijn rijk aan vezels en laag in zetmeel en suikers waardoor deze producten wel grotendeels in de dikke darm worden verteerd. Je zou hier dus in principe iets meer van kunnen voeren dan je normaal doet, echter wanneer de ondergrond is bevroren en jouw paard minder arbeid verricht dan kun je de hoeveelheid krachtvoer beter niet verhogen. Je kunt er zelfs voor kiezen om een deel Vitalbix Active+ te vervangen door Vitalbix Daily Complete balancer. Zo krijg jouw paard wel voldoende vitaminen en mineralen binnen maar minder energie.

Geef voldoende water
Let op dat ook voldoende water erg belangrijk is bij koud weer! Te weinig water kan o.a. het risico op koliek vergroten. In principe heeft een paard geen voorkeur voor warm of koud water maar drinkt jouw paard van het koude water te weinig? Geef dan eens lauwwarm water. Waarschijnlijk zal je paard dan toch meer gaan drinken. Heeft jouw paard een slecht gebit? Dan kan het drinken van ijskoud water pijnlijk zijn. Geef dan liever lauwwarm water. Paarden houden niet zo van verandering. Dus als ze gewend zijn aan koud water, en het water is ineens warmer, dan is dat anders en vreemd. Kijk dus altijd goed naar wat jouw paard aangeeft en naar wat zijn voorkeur heeft!

Slobber, een gezonde aanvulling met koud weer?
Ja, maar let wel op dat niet iedere slobber een gezonde keuze is! Reguliere slobber op basis van granen (tarwe, gerst, haver etc.) is niet zo geschikt om bij te voeren omdat dergelijke producten net als regulier krachtvoer voornamelijk worden verteerd in de dunne darm en niet zorgen voor extra warmte. Vitalbix NutriMash is wel een gezonde aanvulling. Deze slobber is graanvrij en bevat een hoog aandeel vezels (het wordt dus verteerd in de dikke darm). Je kunt de slobber klaarmaken met koud of warm water (gebruik nooit kokend heet water). Drinkt jouw paard slecht met het koude weer? Dan zorg je er met de slobber meteen voor dat hij ook wat extra vocht binnenkrijgt! Je kunt eventueel nog wat extra zout aan de slobber toevoegen om de “drinkimpuls” te verhogen. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat er voldoende vers water aanwezig is!

Heb je nog vragen? Onze experts helpen jou graag! Vraag een gratis voedingsadvies aan.

Producten rijk aan vezels helpen om jouw paard warm te houden

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!