Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te benadrukken dat de training de basis is voor de bespiering: train jij jouw paard onvoldoende of niet op de juiste manier, dan is spieropbouw niet mogelijk. Maar voeding speelt ook een zeer belangrijke rol. Kan jouw paard niet alle benodigde bouwstoffen uit zijn voeding halen? Dan kan de bespiering van jouw paard, ondanks een juiste training, achterblijven.
Tip 1: deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de bespiering!
Zoals hierboven aangegeven heeft jouw paard naast een juiste training de juiste bouwstoffen nodig om spieren te kunnen opbouwen. Een juiste verhouding vitaminen & mineralen is belangrijk, maar de belangrijkste bouwstoffen voor de bespiering van jouw paard zijn eiwitten en aminozuren. Wanneer het rantsoen te weinig eiwitten bevat, dan is spieropbouw niet mogelijk en kan zelfs spierafbraak optreden. Het ruwvoer levert het grootste deel van de voedingsstoffen en met aanvullende voeding zoals Vitalbix vul je deze aan.
Wat zijn aminozuren?
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren moet jouw paard via zijn/haar voeding binnenkrijgen, omdat jouw paard deze niet zelf in het lichaam aanmaakt. Niet-essentiële aminozuren kan je paard zelf aanmaken en spelen daarom een minder belangrijke rol in de voeding. Een tekort aan essentiële aminozuren zoals lysine, methionine, cystine, threonine en tryptofaan komt regelmatig voor en daarom is het verstandig om deze middels aanvullende voeding aan te vullen. Regulier krachtvoer bevat vaak onvoldoende/geen aminozuren. In Vitalbix kiezen wij ervoor om ruim voldoende aminozuren toe te voegen.
Tip 2: zo weet je of jouw paard voldoende eiwitten binnenkrijgt
Ruwvoer is de belangrijkste bron van eiwitten en hiermee dus ook zeer belangrijk voor de spieropbouw van jouw paard. Blijft jouw paard achter qua bespiering? Dan is het aan te raden om eerst eens het ruwvoer te laten analyseren op eiwit en daarnaast ook eens te wegen hoeveel kilo hooi jouw paard op een dag eet. Let op dat je het ruwvoer niet alleen laat analyseren op het ruw eiwitgehalte, maar ook op het VREp-gehalte (verteerbaar ruw eiwit paard). Een paard kan namelijk maar een gedeelte van de eiwitten verteren en vandaar dat er altijd gerekend wordt met het VREp-gehalte. Heb je dus het VREp-gehalte en weet je hoeveel kilo hooi jouw paard op een dag eet, dan weet je ongeveer hoeveel VREp jouw paard binnenkrijgt. Vervolgens is het belangrijk dat je uitrekent wat de behoefte van jouw paard is – wij maken hierbij gebruiken van de CVB-richtlijnen (tabellenboek voeding paard). Heb je geen idee waar je moet beginnen? Vraag een gratis voedingsadvies aan en stuur de ruwvoeranalyse met het VREp-gehalte mee, wij rekenen het graag even voor je uit!
Onvoldoende eiwit vanuit het ruwvoer
Wanneer je het hebt doorgerekend, kan het zijn dat jouw paard onvoldoende eiwitten uit het ruwvoer binnenkrijgt. Afhankelijk van hoeveel eiwit jouw paard tekort komt en hoe zijn/haar gewicht is, kun je ervoor kiezen het ruwvoer te verhogen of jouw ruwvoer aan te vullen met een product hoog in eiwit. Luzerne is een voorbeeld van een product dat zeer geschikt is om extra eiwitten aan te vullen, omdat het een hoog verteerbaar gehalte aan eiwitten bevat. Vergelijk ook hierbij even het VREp-gehalte. Dit kan per type product verschillen omdat soms het eiwitrijke blad eruit wordt gezeefd of luzerne wordt gemengd met een andere grassoort. Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne, zonder melasse of andere overbodige toevoegingen met zeer goed opneembare eiwitten. Is het lastig om het ruwvoer te analyseren, omdat het continue wisselt? Een goede indicatie is ook hoe de rest van de paarden op stal eruit zien. Zijn er meer paarden waarbij de bespiering achterblijft? Dan is de kans groot dat het ruwvoer arm in eiwitten is. Een aanvulling met Vitalbix Pure Lucerne+ kan dan een uitstekende oplossing zijn.
Verhoogde behoefte aan eiwit
Wat ook niet vergeten moet worden, is dat de behoefte voor paarden onderling sterk kan verschillen. Hoe zwaarder de arbeid, hoe hoger de eiwitbehoefte. Maar ook een jong paard of een drachtige/lacterende merrie heeft een verhoogde eiwitbehoefte. Bij een lacterende merrie, maar ook bij een paard in de zware sport, kan dit tot wel 2-3 keer meer zijn dan de behoefte van een paard met geen of weinig arbeid. Voeren naar behoefte is dus ook hierbij weer van belang.
Tip 3: Zomer vs winter
Vers gras bevat veel eiwitten en daardoor zie je vaak dat paarden in de zomer beter in hun bespiering zitten. Wat je echter ook niet moet vergeten, is dat paarden in de zomer vaak ook wat dikker zijn. Het valt daardoor in de winter vaak pas op dat paarden bespiering missen, puur omdat het vetlaagje in de winter vaak minder is. Soms kan het dus zo zijn dat schijn bedriegt in de zomer!
Een gezond gewicht is cruciaal!
Bespiering is lastig te beoordelen bij paarden die overgewicht hebben. Maar bespiering is ook lastig op te bouwen bij paarden die te mager zijn. In de winter krijgen paarden minder voedingsstoffen uit het gras (of vaak helemaal niet) en zijn afhankelijk van het hooi/voordroog. Vaak zie je dan ook wel dat paarden afvallen. Stem de hoeveelheid ruwvoer daarom in de winter goed af op jouw paard. Door er voor te zorgen dat jouw paard precies goed op gewicht is, kun je hem beter ondersteunen en wordt jouw paard een echte body builder. Verliest jouw paard in de wintermaanden bespiering? Kijk dan eens goed naar het ruwvoermanagement, weeg het hooi en verhoog de hoeveelheid hooi per dag indien nodig.
Nog niet uitgelezen? Tip 4: lees dan ook onze blog over de rol van vitaminen & mineralen bij het opbouwen van bespiering.