Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Drachtige merrie? Pas haar rantsoen op tijd aan!

Vanaf ca. de 8e maand van de dracht heeft je merrie een verhoogde behoefte aan energie en eiwitten. Ook stijgt de behoefte aan calcium, fosfor, magnesium en is het belangrijk om voldoende koper, zink en mangaan te voeren. Het is daarom belangrijk om het rantsoen van je merrie tijdig aan te passen om ervoor te zorgen dat het veulen zich optimaal ontwikkelt en je merrie in goede conditie blijft.

Pas je het rantsoen van je merrie niet tijdig aan? Dan kan dit invloed hebben op de Body Condition Score van je merrie. Ze kan bijvoorbeeld snel gewicht en spiermassa verliezen.

Houd het gewicht van jouw merrie goed in de gaten en grijp tijdig in wanneer ze te mager of juist te zwaar wordt. Belangrijk is dat je met name de conditie op de ribben in de gaten houdt; ga regelmatig (wekelijks) met je hand over de ribben (buik) van je paard. Probeer te bepalen hoe makkelijk je de ribben kunt voelen – zit er een laagje vet op? Als je de ribben kunt zien is je paard te mager. Je moet de ribben makkelijk kunnen voelen maar niet kunnen zien. Of je paard te dik is kun je bijvoorbeeld ook zien aan vetophopingen bij staart, schouder, (hartjes)billen. De melkproductie kan veel van je merrie vragen, zorg er daarom voor dat je merrie tijdens de dracht goed op gewicht is of iets reserves heeft.

De basis van een gezond paard is voldoende ruwvoer. Voer tijdens de dracht extra ruwvoer (hooi/voordroog). Hoeveel je extra dient te voeren verschilt per paard. Houd het gewicht goed in de gaten en pas de hoeveelheid hooi tijdig aan.

Vul het ruwvoer aan met Vitalbix Breed & Grow om je merrie te voorzien in alle benodigde vitaminen & mineralen en een deel extra calorieën en eiwitten. Vitalbix Breed & Grow is een uniek product met een uitgebalanceerde gehalte goed opneembare vitaminen & mineralen die jouw merrie en haar veulen voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Vitalbix Breed & Grow is graanvrij en melassevrij en bevat slechts 8% zetmeel en 3% suikers. Dankzij het lage zetmeel- en suikergehalte en langzaam vrijkomende energie helpt Vitalbix Breed & Grow groeiproblemen zoals ODC voorkomen.

Vul Vitalbix Breed & Grow voor extra eiwitten aan met Vitalbix Pure Lucerne+. Hoeveel je hiervan dient bij te voeren verschilt per paard. Start bijvoorbeeld met 2 voerscheppen (literscheppen) lucerne per dag. Dit is ca. 400 gram. Verliest je paard wat spiermassa? Verhoog dan naar 4-6 voerscheppen per dag (paard 500-600 kg). De behoefte aan eiwitten neemt toe vanaf de 8e maand van dracht en is het hoogste tijdens lactatie. Staan je merrie en veulen op de weide dan kun je over het algemeen minder lucerne bijvoeren dan wanneer het rantsoen enkel uit hooi bestaat.

Veulens & jonge paarden

De ontwikkeling van een jong paard begint al bij de drachtige en lacterende merrie. Door de merrie in goede conditie te houden, voorziet zij het veulen van gezonde voedingsstoffen. Al voor je het veulen afspeent, kun je je veulen laten wennen aan aanvullen voer zoals Vitalbix Breed & Grow. Laat je veulentje alvast wat mee eten met haar moeder. De behoefte van een opgroeiend paard (tot en met 3 jaar) is anders dan dat van een volwassen paard. Ook hierbij geldt dat jonge paarden een verhoogde eiwitbehoefte hebben en naast magnesium, calcium, fosfor, koper en zink ook vitamine A en D erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het veulen en jonge paard.

Een probleem wat zich al op jonge leeftijd ontwikkelt, maar zich pas op latere leeftijd uit, is OCD. Hierbij gaat het mis bij de vorming van kraakbeen naar bot, waardoor een stukje bot zich ontwikkelt wat kan gaan zweven en hierdoor op latere leeftijd problemen kan geven. Voeding en beweging spelen hierbij een belangrijke rol. Een te snelle groei van het veulen verhoogt het risico op ODC. Een geleidelijke groei is dus belangrijk,  Vitalbix Breed & Grow draagt hieraan bij. Daarnaast is voldoende (onbelaste) beweging erg belangrijk. Lekker in de wei met leeftijdsgenootjes spelen dus!

Vitalbix Breed & Grow

Vitalbix Breed & Grow is een unieke geconcentreerde, vezelrijke muesli samengesteld volgens de laatste inzichten op het gebied van voeding voor drachtige merries, veulens, jonge paarden (tot ca. 3 jaar) en dekhengsten. Breed & Grow is rijk aan vezels, laag in zetmeel & suikers en bevat een uitgebalanceerd gehalte goed opneembare vitaminen, mineralen en sporenelementen. Breed & Grow levert gezonde energie uit vezels en vetten, ondersteunt een gezonde-maag darmflora en houdt drachtige en lacterende merries in goede conditie. Vitalbix Breed & Grow stimuleert een gezonde groei van het veulen, ondersteunt de ontwikkeling van sterke botten, pezen en gewrichten en verlaagt het risico op groeiproblemen zoals OCD (lager risico t.o.v. voeding met een hoog zetmeel- en suikergehalte).

Gezonde voeding voor drachtige & lacterende merries

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!