Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Waarom olie en welke kies je voor je paard?

We krijgen regelmatig vragen van klanten over het voeren van olie aan hun paard. Wanneer is olie een waardevolle aanvulling op het rantsoen en welke olie is het meest geschikt voor paarden? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer… Hierbij daarom een (zo kort mogelijke) uitleg.

Het toevoegen van olie aan het rantsoen heeft vele voordelen. Een toevoeging van olie met een juist vetzuurprofiel is o.a. een must bij beperkte weidegang, zoals in het winterseizoen of als een paard niet te veel gras mag eten. Veel mensen voegen in dat geval lijnzaadolie toe aan het voer, maar waarom doen ze dat eigenlijk?

Er zijn veel verschillende oliën om uit te kiezen zoals zonnebloemolie, soja olie, olijfolie, lijnzaadolie en omega-oliën. Sommige oliën doen je paard meer kwaad dan goed. Hoe kan dat?

Verhouding vetzuren

Belangrijk is om te weten wat een paard in de natuur aan omega vetzuren binnenkrijgt via zijn voeding. Vers gras bevat een kleine hoeveelheid olie (ca. 4-6%), echter het vetgehalte dat erin zit bestaat voornamelijk uit omega 3 vetzuren (ca. 55-60%, vooral ALA) en bevat een laag aandeel omega 6 vetzuren. Wanneer je paard 24 uur per dag op de weide staat is een aanvulling met extra omega vetzuren niet per se nodig. Wanneer gras wordt gedroogd tot hooi gaat echter het grootste deel van de omega vetzuren, net als bijvoorbeeld vitamine E, verloren. Als het dagrantsoen van een paard voor het grootste deel uit hooi/voordroog bestaat, is een aanvulling met omega vetzuren een must. Door ervoor te zorgen dat we het natuurlijke rantsoen van een paard zoveel mogelijk nabootsen en een olie kiezen met een juist vetzuurprofiel kunnen we gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Een juiste balans tussen de omega vetzuren is belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat omega 3 vetzuren o.a. een ontstekingsremmende werking hebben en een positief effect hebben op weerstand en algehele gezondheid van een paard en dat omega 6 vetzuren juist een ontstekingsbevorderende werking hebben. Teveel omega 6 in het rantsoen kan o.a. leiden tot een verminderde weerstand, kreupelheid (slechter herstel van de spieren), een grotere kans op artrose, insulineresistentie en hoefbevangenheid, verminderde vruchtbaarheid, een slechte vacht & huid en een hyperactief immuunsysteem (o.a. negatief effect bij zomereczeem).

Producten op basis van granen zoals muesli en biks bevatten veelal plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie of maisolie en bevatten daardoor veel omega 6 vetzuren. Voeg je daar ook nog eens zonnebloemolie, maisolie of omega olie extra aan toe dan krijgt je paard veel teveel omega 6 en te weinig omega 3 vetzuren binnen. Lijnzaadolie daarentegen bevat een hoog aandeel omega 3 vetzuren en kan het rantsoen weer in balans brengen.

Wat is het verschil tussen Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E en andere oliën?

Het belangrijkste verschil tussen de oliën is het vetzuurprofiel. Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bestaat uit koudgeperste lijnzaadolie met natuurlijke vitamine E. De olie bevat een hoog aandeel (ca. 58%) omega 3 vetzuren en een laag aandeel omega 6 vetzuren (gelijk aan de verhouding in vers gras). Zonnebloemolie, soja olie en maisolie zijn voornamelijk een bron van omega 6 vetzuren. Omega olie is er op de markt van diversen merken waarvan de meeste op basis van (goedkope) soja olie aangevuld met wat lijnzaadolie en hennepolie. De omega verhouding is ca. 23% omega 3 en 38% omega 6 vetzuren. Voornamelijk een bron van omega 6 vetzuren dus. De omega oliën die worden verkocht zijn ons inziens pure marketing producten die voor een te hoge prijs verkocht worden (ca.€ 25,95 voor 2,5 liter). Je betaalt veel geld voor goedkope soja olie met een omega verhouding die totaal niet ideaal is voor paarden.

Wanneer voer je Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E?
– voor extra energie (langzaam vrijkomende energie), o.a. bij endurance en dressuur paarden
– voor extra calorieën bij paarden met ondergewicht
– voor sneller herstel na inspanning bij sportpaarden
– nerveuze of depressieve paarden (invloed op hersenfuncties)
– beperkte weidegang
– (hoog) aandeel granen en/of olie in het rantsoen
– een verminderde weerstand
– luchtwegproblemen
– maagzweren
– moeilijk verharen / rui periode
– spijsverteringsproblemen
– zomereczeem,
– artrose en kreupelheid
– spierproblemen (o.a. stijfheid en PSSM)
– stofwisselingsproblemen (o.a. insulineresistentie en hoefbevangenheid, PPID)

Wat is het voordeel van Vitalbix Linseed Oil + Vitamin t.o.v. een normale lijnzaadolie?

Lijnzaadolie is gevoelig voor oxidatie door licht en zuurstof. Bij oxidatie worden vrije radicalen gevormd. Wanneer je een lijnzaadolie voert waar oxidatie in heeft plaatsgevonden dan doe je je paard meer kwaad dan goed! Bij Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E voegen we natuurlijke vitamine E toe aan de lijnzaadolie. Vitamine E is een antioxidant en voorkomt oxidatie van de olie. De vitamine E zorgt er dus voor dat de kwaliteit van de lijnzaadolie optimaal behouden blijft. Daarnaast zorgt de olie ervoor dat de natuurlijke vitamine E optimaal door het lichaam wordt opgenomen. Een perfecte combinatie dus…
Meer lezen over hoe belangrijk omega-vetzuren zijn? Dat kan hier!

Kies een olie met de juiste verhouding omega 3 & 6 – zoals lijnzaadolie

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!