Staat je paard in de zomermaanden op de weide dan geniet hij van vers, voedingsrijk gras. In de herfst neemt de voedingswaarde van het gras af en zodra de temperaturen dalen stopt de groei van het gras. Het rantsoen van de meeste paarden bestaat in de wintermaanden dan ook voornamelijk uit hooi of voordroog. Wanneer je paard op de wei staat, graast hij de hele dag door. Iets wat goed bij de natuur van je paard past, want je paard is een grazer en het verteringsstelsel is ingesteld op een continue aanvoer van voeding (vezels).
Staat jouw paard in de wintermaanden op een paddock en/of op stal? Zorg er dan voor dat jouw paard niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat omdat een lagere periode zonder ruwvoer het risico op maagzweren en koliek vergroot. Geef het hooi bij voorkeur in een slowfeeder. Stro in je stal is een goede optie om je paard ook ‘s nachts nog iets te knabbelen te geven.
Op een zandpaddock of kale weide loopt je paard een groter risico om zand binnen te krijgen in de darmen. Heeft je paard veel zand in zijn darmen dan hoef je dat niet direct te merken maar let op symptomen zoals dunne mest of minder werklust. Zand in de darmen kan leiden tot koliek dus test de mest van je paard regelmatig. Dit kun je eenvoudig testen: neem een doorzichtige zak of lange handschoen, doe hier 1 of 2 mestballen in en voeg water toe. Knijp de mest goed fijn zodat het zich vermengd met het water en laat het minimaal een kwartier hangen. In het puntje/vingertoppen kun je dan zien of er zand in de mest aanwezig is. Meer dan een theelepeltje zand is teveel. Geef in dat geval een kuur met psyllium vezels. Uit voorzorg kun je ook elke maand een kuur met psyllium vezels geven.
Vers gras levert veel extra’s, zoals vetzuren, vitaminen A en E en eiwitten. Voeg in de wintermaanden, bij beperkte weidegang, dagelijks wat Vitalbix Linseed oil + Vitamin E toe aan het voer voor extra omega-3 vetzuren. Deze zijn voldoende aanwezig in vers gras maar gaan grotendeels verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi. Deze vetzuren zijn o.a. belangrijk voor de weerstand. Voer hiervan ca. 10-20 ml per 100 kg lichaamsgewicht per dag (50-100 ml bij 500 kg paard). Ook vitamine A en E gaan grotendeels verloren zodra gras wordt gedroogd tot hooi. Je kunt het aandeel vitamine A en E in het rantsoen verhogen door de hoeveelheid Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+ muesli of Vitalbix Breed & Grow te verhogen in de wintermaanden.
Paarden die gevoelig zijn op hun darmen hebben vaak meer last van hun darmen bij de overgangen van de seizoenen waarbij het rantsoen veranderd van gras naar hooi/voordroog en vice versa. Voor deze paarden is voordroog meestal geen geschikte keuze. Voordroog wordt bewaard in plastic, varieert meer in kwaliteit en is “zuurder” dan hooi. Hooi is constanter van kwaliteit en vaak ook grover, wat een gezonde darmwerking stimuleert.
Is jouw paard gevoelig voor dunne mest? Kies dan voor hooi en introduceer veranderingen in het rantsoen altijd geleidelijk. Krijgt je paard ondanks een geleidelijke overgang van het ruwvoer toch dunne mest? Dan zou dit binnen ca. 2 weken over moeten zijn. Houd je paard last van dunne mest? Dan is verder onderzoek naar mogelijke oorzaken nodig.
Om de darmflora te ondersteunen kun je je paard dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash voeren. Vitalbix NutriMash bevat een hoog aandeel prebiotische vezels, stimuleert een gezonde darmflora en ondersteunt het immuunsysteem. Bevat extra B-vitaminen, een gezonde mix van brandnetel, venkelzaad & kamille ter ondersteuning van de weerstand, de afvoer van afvalstoffen en de spijsvertering. Voer Vitalbix NutriMash als aanvulling op je andere Vitalbix producten.
Voor spieropbouw & spierbehoud is het naast goede training belangrijk dat het rantsoen voldoende goed opneembare eiwitten bevat.
Staat jouw paard zomers op de weide? Dan is het mogelijk dat hij in de wintermaanden wat terugvalt in bespiering. Heeft jouw paard hier last van dan is het eiwitgehalte in het hooi/voordroog waarschijnlijk lager dan in het verse gras. Je paard komt dan in de wintermaanden wat eiwitten tekort in zijn rantsoen.
Door luzerne aan het rantsoen toe te voegen kun je het eiwitgehalte in het rantsoen verhogen. Start met dagelijks 2 voerscheppen (1 standaard liter voerschep is ca 200 gram) per dag en bouw naar behoefte op naar 5 voerscheppen per dag (1 kg)* op basis van 500/600 kg paard. Voer de lucerne los, meng door je andere Vitalbix producten of strooi over het hooi.
Vitalbix Pure Lucerne+ is een pure luzerne van hoogwaardige kwaliteit met 3% lijnzaadolie, zonder melasse of andere toevoegingen. Het bevat zowel de grovere luzerne stengels als het fijnere voedingsrijke luzerne blad. Vitalbix Pure Lucerne+ bevat een relatief hoog eiwitgehalte met hoogwaardige aminozuren die goed door het lichaam worden opgenomen. Deze aminozuren zijn essentieel voor vele processen in het lichaam en zijn onder andere belangrijk voor de opbouw en het behoud van spiermassa, een goede weerstand, een gezonde huid en sterke hoeven.
Voer je Vitalbix Daily Complete en/of Vitalbix Active+ dan kun je er ook voor kiezen om deze in de wintermaanden te vervangen door Vitalbix Breed & Grow – dit is een product voor merries, jonge paarden en dekhengsten, maar vanwege het hoge eiwitgehalte ook zeer geschikt voor paarden die snel spiermassa verliezen. Als aanvulling op de Vitalbix Breed & Grow kun je nog wat Vitalbix Pure Lucerne+ geven of een portie Vitalbix NutriMash.
Dat je paard bijvoorbeeld in de zomermaanden wat zwaarder is dan in de wintermaanden is eigenlijk heel normaal. Paarden in het wild leggen in de zomer wat vetreserve aan voor de winter. In de zomer is er voedsel in overvloed, maar in de winter is voedingsrijk eten vaak lastig te vinden en dan hebben paarden gelukkig nog hun ‘zomerreserve’ waardoor ze de schaarste in de winter kunnen overleven. Tegenwoordig zien we onze paarden liever het gehele jaar door op hetzelfde gewicht. Dat is op zich geen probleem maar let er wel op dat je paard niet te zwaar het zomerseizoen in gaat en ieder jaar zwaarder wordt. Overgewicht verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid en insulineresistentie aanzienlijk.
Belangrijk is dus om het gewicht van jouw paard het hele jaar goed in de gaten te houden. Houd met name de conditie op de ribben in de gaten; ga regelmatig (wekelijks) met je hand over de ribben (buik) van je paard. Probeer te bepalen hoe makkelijk je de ribben kunt voelen – zit er een laagje vet op? Je moet de ribben makkelijk kunnen voelen maar niet kunnen zien. Of je paard te dik is kun je naast het vet op de ribben ook zien aan vetophopingen in de nek, bij de schouder, en (hartjes)billen. Een dikke buik hoeft niet altijd te betekenen dat je paard te dik is – het kan ook zo zijn dat je paard goed gegeten heeft en zijn darmen gevuld zijn, wij noemen dat “een ruwvoerbuik”. In dit geval zie je vaak dat na het rijden de buik aanzienlijk is afgenomen.
Komt jouw paard te zwaar uit de zomer? Dan is het juist goed dat je paard (geleidelijk) wat afvalt in de wintermaanden. Zorg er wel voor dat je paard elke 4 uur ruwvoer krijgt voor een optimale maag-darmwerking. Kies voor een arm type ruwvoer zoals grofstengelig hooi en voer dit bij voorkeur in een slowfeeder.
Is jouw paard in de zomer al slank? Dan kan het lastig zijn om je paard in de wintermaanden op gewicht te houden. Belangrijk is om naast een goed rantsoen eventuele oorzaken van vermagering uit te sluiten zoals: maagzweren, een slecht gebit, wormen, zand in de darmen etc. Geef je paard onbeperkt toegang tot ruwvoer (zonder slowfeeder). Hij moet zoveel mogelijk hooi / voordroog kunnen eten als hij wil. Als aanvulling kun je je paard extra ondersteunen door in de wintermaanden te kiezen voor Vitalbix Breed & Grow – dit is een product voor merries, jonge paarden en dekhengsten, maar vanwege het hoge eiwitgehalte ook zeer geschikt voor paarden die snel mager worden of kies voor een combinatie van Vitalbix Active+ muesli en Vitalbix Pure Lucerne+ voor extra eiwitten. Geef als aanvulling op Vitalbix Breed & Grow of Vitalbix Active+ dagelijks een portie Vitalbix NutriMash. Ook extra olie ondersteunt het gewicht; belangrijk is wel de hoeveelheid geleidelijk op te voeren. Start met 30 ml en bouw op naar ca 200 ml Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E per dag.
Is je paard te mager? Dan kan een deken helpen om hem in de wintermaanden beter op gewicht te houden omdat hij dan minder energie verbruikt om zichzelf warm te houden. Is je paard te zwaar? Dan kan het nuttig zijn om juist geen deken of pas later in het seizoen een deken op te doen.
Vaak staan paarden in de zomermaanden op een groter stuk land dan in de wintermaanden. Ook staan ze vaak langer op stal en waar je zomers misschien lekker lange buitenritten maakt, doe je dat in de winter wellicht minder vaak. In de winter is het sneller donker of is de bodem van de buitenbak te nat waardoor je misschien een keer trainen overslaat. Wanneer jouw paard minder beweging krijgt, heeft hij mogelijk minder krachtvoer nodig. Voer je normaal gesproken Vitalbix Active+? Dan kun je in de winter wellicht beter kiezen voor een combinatie van Vitalbix Active+ en Vitalbix Daily Complete. Vitalbix Daily Complete levert geen extra energie, maar wel extra vitaminen en mineralen die essentieel zijn in de wintermaanden.
Heeft jouw paard aan het einde van de zomer tijdens de rui periode een dip in zijn energie? Dan kan dat komen doordat het verharen extra energie vraagt van je paard. Lees hier verder voor meer informatie over verharen en de rol van voeding.
Wordt jouw paard frisser zodra de temperaturen dalen? Dan heeft hij wellicht minder krachtvoer nodig. Voer je normaal gesproken Vitalbix Active+? Dan kun je in de winter wellicht beter kiezen voor een combinatie van Vitalbix Active+ met Vitalbix Daily Complete. Vitalbix Daily Complete levert geen extra energie, maar wel extra vitaminen en mineralen die belangrijk zijn in de wintermaanden.
Wanneer het weer natter en kouder wordt, kan je paard last krijgen van een verminderde weerstand en bijbehorende kwaaltjes. Om de weerstand van je paard op peil te houden is het belangrijk dat hij dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Je paard heeft dagelijks een hele reeks voedingsstoffen nodig om zijn lichaam goed te laten functioneren en in stand te houden. Naast vezels, eiwitten en vetten zijn diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Al deze elementen moeten in voldoende mate en in de juiste verhoudingen in het rantsoen voorkomen. Heeft je paard ergens een tekort aan? Dan kan dit een negatief effect hebben op de weerstand wat zich kan uiten in bijvoorbeeld hoesten of mok.
Is jouw paard gevoelig voor winterkwaaltjes? Verhoog dan het aandeel vitaminen en mineralen in het rantsoen iets door de dosering Vitalbix Daily Complete, Vitalbix Active+, of Vitalbix Breed & Grow te verhogen. Ook voldoende eiwitten zijn belangrijk voor een goede weerstand. Voeg naar behoefte wat Vitalbix Pure Lucerne+ toe aan het rantsoen voor extra eiwitten. Voeg in de wintermaanden altijd wat Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E aan het voer toe voor extra omega-3 vetzuren.
Voor een goede weerstand is een gezonde darmflora essentieel. Je kunt de darmflora ondersteunen door dagelijks of een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash te voeren.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!