Wat uit onderzoek heel duidelijk naar voren komt is dat paarden met zomereczeem vrijwel altijd negatief reageren op zetmeel- en suikerrijke producten zoals reguliere biks, muesli en slobber op basis van granen, maar ook wortels, appels & brood. Bietenpulp en weidegang (vers gras) kunnen ook een negatief effect hebben op de mate van jeuk. Waarom eczeempaarden hier negatief op reageren is nog niet exact bekend en ook hier geldt ieder paard is uniek en reageert ander maar er zijn zeker patronen te herkennen. Bepaalde voeding brengt mogelijk de darmflora uit balans waardoor het immuunsysteem teveel belast wordt.
Een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren heeft een negatief effect op de mate van jeuk. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw paard voldoende van deze voedingstoffen binnenkrijgt. Je paard kan deze niet enkel uit zijn ruwvoer halen. Een aanvulling op het ruwvoer is noodzakelijk!
Hoe voer je een paard met zomereczeem?
Stap 1: voorkom tekorten. Voorzie je paard in de benodigde vitaminen en mineralen met een geconcentreerde vitaminen- en mineralen balancer, zoals Vitalbix Daily Complete. Houd een iets hogere dosering aan dan gemiddeld, van ca. 80 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag bij lichte arbeid, 400 gram bij een 500 kg paard per dag. Heb je de afgelopen tijd weinig bijgevoerd? Start dan de eerste 8 weken met een dosering van 110-120 gram per 100 kg lichaamsgewicht per dag om eventuele tekorten aan te vullen, 550 tot 600 gram per dag bij een 500 kg paard.
Stap 2: heeft je paard extra energie nodig voor arbeid? Voer je momenteel bijvoorbeeld een sportmuesli op basis van granen? Vervang deze dan door Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli of een combinatie van Active+ en Daily Complete. Vraag ons om een gratis voedingsadvies op maat.
Stap 3: vul voor extra vezels en eiwitten aan met Vitalbix Pure Lucerne+ . Meng altijd wat lucerne (of een ander ruwvoerproduct zonder melasse door de Vitalbix Daily Complete brokjes heen zodat je paard goed moet kauwen (voorkomt slokdarmverstopping). Voor extra vezels is 0,5 tot 1 voerschep lucerne per dag voldoende. Blijft je paard achter in bespiering verhoog de dosering dan naar maximaal 5 voerscheppen van 200 gram per dag.
Sommige (eczeem)paarden reageren niet goed op pure lucerne (dit komt heel soms voor). Neemt de jeuk toe nadat je lucerne bent gaan voeren stop dan 2 weken met het voeren van lucerne om te beoordelen of jouw paard mogelijk niet tegen lucerne kan.
Stap 4: voeg dagelijks Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E toe aan het voer voor extra omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en een positief effect op de huid bij paarden met zomereczeem. Start met 1 pompje van 30 ml per dag en voer op naar 3-4 pompjes van 30 ml per dag, bij paard 500 kg. Voer de olie het gehele jaar door.
Stap 5: meng een supplement door het voer heen ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen. Start hiermee bij voorkeur voordat het eczeemseizoen begint. Dit is essentieel voor een volledige aanpak! Wij adviseren jou hier graag in. Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan.
Is jouw paard te mager of wil je jouw paard graag iets extra’s geven na het trainen? Voer dan Vitalbix NutriMash graanvrije slobber bij. Voer hiervan ca. 400-1.000 gram per dag. Je kunt hier ook gemakkelijk supplementen doorheen geven. Voer GEEN slobber waar granen en/of melasse in zit.
Waar dien je verder op te letten?
Beoordeel de invloed van gras
Bij paarden met zomereczeem kan gras een belangrijke rol spelen bij de mate van jeuk. Sommige paarden (veelal met lichte symptomen van jeuk) kunnen prima 24 uur per dag op de weide staan maar bij andere paarden kan meer dan een uur gras in de zomermaanden al zorgen voor een toename van de jeuk. Wanneer je paard een hevige vorm van zomereczeem heeft is een volledig weideloze periode in de zomer aan te raden (zorg wel voor voldoende sociale contacten met andere paarden). Om te beoordelen wat voor invloed gras op jouw paard heeft dien je hem minimaal 4 weken, maar bij voorkeur ca. 3 maanden niet op de weide te zetten. Deze tijd heeft het verteringsstelsel nodig om zich aan te passen. Zet je paard bij voorkeur pas later in het seizoen op de weide wanneer het gras is uitgebloeid.
Beoordeel de kwaliteit van de weide
Jong gras en kort gestrest gras bevat een hoog fructaangehalte. Het heeft de voorkeur om je paard pas later in het seizoen, wanneer het gras lang en uitgebloeid is, op de weide te zetten. Werk met strookbegrazing zodat jouw paard gedoseerd kan genieten van het gras. In de praktijk blijkt dat kunstmest en koeienmest nadelige gevolgen heeft op de kwaliteit van het gras en dat paarden met zomereczeem hier erg gevoelig voor zijn. Laat je paard bij voorkeur niet grazen op een met kunstmest of koeienmest bemestte weide. Er zijn diverse bedrijven waar je de pH van de bodem kunt laten onderzoeken en waar je advies kunt krijgen over bemesting van de weide.
Zorg voor een juiste Body Condition Score
Overgewicht of ondergewicht kan een negatief effect hebben. Start tijdig met een aanpassing van het rantsoen en eventueel van de arbeid. Houd er rekening mee dat het maanden kan duren om een paard te laten afvallen of te laten aankomen. Wegen is weten! Laat je paard ieder jaar wegen. Wil je weten hoe jij jouw paard verantwoord kunt laten afvallen? We adviseren je hier graag over.
Geef voldoende beweging
Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam kan een negatief effect hebben. Beweging stimuleert de doorbloeding en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Geef een paard met zomereczeem daarom zo veel mogelijk (intensieve) beweging.
Voorkom stress
Stress kan een negatieve invloed hebben. Zorg ervoor dat jouw paard goed in zijn vel zit. Geef hem voldoende bewegingsvrijheid en zorg voor voldoende sociale contacten. Is het noodzakelijk om je paard i.v.m. een negatieve reactie op gras op een paddock te houden zorg er dan wel voor dat hij gezelschap heeft. Eenzaamheid en stress kunnen de jeuk juist verergeren.
Let op: jeuk kan bij paarden worden veroorzaakt door luizen, mijten, schimmels of een worminfectie. Raadpleeg bij plotselinge jeuk altijd eerst een dierenarts om dergelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. Paarden met jeuk kunnen naast een allergie voor insecten ook allergisch zijn voor stofmijten, pollen, gras, grasmijten, etc. Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel over geven. Het behandelplan kan hier vervolgens op worden afgestemd.
Behandel je paard uitwendig met Skincalmin Anti-Itch Lotion, Skincalmin Neutralizing Spray en Skincalmin Healing Shampoo en gebruik indien nodig een eczeemdeken of vliegendeken. Deze producten zijn uitgebreid getest met zeer goede resultaten.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!