Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Verharen – ondersteun jouw paard met gezonde voeding

Wanneer de dagen weer langer worden, merk je met poetsen dat de haren van jouw paard overal zitten. Verhaar-tijd!

Heeft jouw paard een dikke wintervacht ontwikkeld afgelopen winter? Paarden kunnen er zelf goed voor zorgen dat ze het niet te koud krijgen. Het langer worden van de dagen is voor het paard een seintje om van vacht te ‘wisselen’; de meeste paarden hebben hier ca. 2 weken voor nodig. Als je paard al wat ouder is, te dik of te dun of herstellend van een ziekte, kan het zijn dat je paard er wat langer over doet. Natuurlijk heeft de dikte van de vacht ook invloed op de periode die nodig is om de wintervacht te verliezen.

Het verharen vraagt veel van jouw paard. Door het rantsoen tijdelijk wat aan te passen kun je jouw paard hierin optimaal ondersteunen.

Geef tijdelijk een hogere dosering voedingsstoffen

Het verharen kost jouw paard extra energie en vraagt extra mineralen en eiwitten van het lichaam. Om jouw paard te ondersteunen kun je zijn rantsoen daarom tijdelijk iets aanpassen. Om ervoor te zorgen dat jouw paard goed door zijn vacht komt is het belangrijk dat hij geen tekort aan vitaminen en mineralen heeft. Vitaminen en mineralen zoals o.a. koper, zink en biotine zijn belangrijk voor de conditie van huid en haar. Voer je paard dagelijks Vitalbix Daily Complete balancer en/of Vitalbix Active+ muesli om hem te voorzien in de benodigde vitaminen, mineralen en aminozuren.

Heeft jouw paard tijdens het verharen altijd een energiedip?

Voeg dan wat extra energie aan het rantsoen toe door Vitalbix Daily Complete tijdelijk geheel of deels te vervangen door Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli. Hoe je deze producten het beste kunt combineren lees je hier.
Voer je al Vitalbix Active+? Dan kun je de dosering tijdelijk verhogen met 30 tot 50%.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen bij het verharen

De vacht van je paard wordt opgebouwd uit o.a. eiwitten (aminozuren), zorg er daarom voor dat jouw paard voldoende eiwitten binnenkrijgt. Extra eiwitten kun je aan het rantsoen toevoegen door Vitalbix Pure Lucerne+ te geven. Afhankelijk van het gewicht en de behoefte van je paard, kun je 1-5 voerscheppen Vitalbix Pure Lucerne+ dagelijks toevoegen.

Geef extra ondersteuning

Soms merk je dat je paard net even wat minder energie heeft tijdens het verharen. Je kunt op verschillende manieren je paard hierbij ondersteunen:

1. Verhoog tijdelijk de dagelijkse portie Vitalbix Daily Complete balancer met ca. 20% of verhoog Vitalbix Active+ met ca. 30 tot 50% voor extra vitaminen, mineralen en aminozuren. Voeg naar behoefte Vitalbix Pure Lucerne+ toe voor extra eiwitten. Geef hiervan 1 tot 5 literscheppen per dag (een volle schep bevat ca. 200 gram luzerne).

2. Geef een aantal keer per week een portie Vitalbix NutriMash prebiotische slobber; een smakelijke graanvrije slobber met een positief effect op de darmflora en weerstand van je paard. NutriMash bevat extra B-vitaminen die je paard extra ondersteunen tijdens het verharen. Geef 200-500 gram per dag aangevuld met water.

Lijnzaadolie zorgt voor een gezonde huid en een glanzende vacht

3. Meng Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E door het voer voor Omega-3 vetzuren. Olie wordt vaak genoemd als ondersteuning tijdens het verharen. Hoewel de olie je paard niet helpt om sneller te verharen draagt lijnzaadolie wel bij aan een gezonde en glanzende vacht. Wanneer je paard (nog) niet op vers gras staat is lijnzaadolie daarnaast een goede toevoeging om de Omega-3 vetzuren, die je paard bij weidegang uit het gras haalt, aan te vullen. Vitalbix Linseed Oil + Vitamin E bevat een hoog aandeel Omega-3 vetzuren waardoor de olie het dagelijkse rantsoen perfect in balans brengt. Daarnaast werken de Omega-3 vetzuren samen met de vitamine E ontstekingsremmend en hebben ze een positief effect op de weerstand. Voeg ca. 20 ml olie per 100 kg lichaamsgewicht (100 ml bij 500 kg paard) toe aan het voer.
Voer jij normaal geen olie aan jouw paard? Begin dan de eerste dagen met 10 ml per 100 kg lg per dag en voer daarna op naar 20 ml per 100 kg lg per dag zodat de spijsvertering kan wennen aan de olie. Krijgt je paard last van dunne mest? Doe dan even een stapje terug qua dosering en bouw geleidelijk op.

Voldoende daglicht is belangrijk voor het verharen dus zorg ervoor dat jouw paard lekker veel buitenkomt. Beweging helpt de doorbloeding te stimuleren en daarmee ook het verharen. En natuurlijk is veel poetsen belangrijk om de losse haren te verwijderen!

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!