Ruwvoeranalyse?
Ideaal gezien heb je een ruwvoeranalyse wanneer je het rantsoen gaat samenstellen. Vaak worden er echter verschillende partijen ruwvoer gevoerd door het jaar heen en is er geen ruwvoeranalyse beschikbaar. Gelukkig zijn er ook gemiddelde waardes van ruwvoer beschikbaar en heeft het CVB richtlijnen opgesteld voor de gemiddelde behoeftes van een paard. Ook Vitalbix biedt een ruwvoer-analyse die zelfs exacte waardes biedt. Mocht je de kans hebben, dan is dit een ideaal uitgangspunt van een écht uitgekiend rantsoen.
Juiste dosering
Kijk bij aanvullend voer zoals krachtvoer en supplementen altijd goed naar de adviesdosering en let hierbij ook op of er een toeslag voor arbeid wordt genoemd. Indien er slechts 1 adviesdosering is vermeld, dan gaat men uit van een paard dat geen arbeid verricht. Naarmate de mate van arbeid toeneemt, neemt namelijk ook de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen van je paard toe.
Onderlinge verhoudingen
Iets lastiger is om erachter te komen of een paard een tekort aan een bepaald mineraal heeft opgelopen doordat dit mineraal tekort aanwezig is in het rantsoen of doordat een ander mineraal juist in overvloed aanwezig is. Zo is ijzer over het algemeen voldoende in de bodem/het water aanwezig, waardoor een ijzertekort onwaarschijnlijk is. Krijgt het paard echter teveel aan ijzer binnen, dan kan o.a. de opname van magnesium, koper en zink worden geremd.
Wellicht hebt je weleens gehoord van een juiste calcium-fosfor verhouding? Door teveel calcium kan de fosforopname worden belemmerd en visa versa. Bij een teveel aan zink wordt koper minder goed opgenomen en bij een teveel aan mangaan wordt de opname van fosfor weer geremd. Zoals je ziet is het soms lastig om te bepalen of er juist een tekort of overschot is in het rantsoen.
Vers gras bevat een relatief hoog aandeel vitamine E, A en vetzuren maar zodra gras wordt gedroogd tot hooi gaan deze vitamines en vetzuren grotendeels verloren. Wanneer je paard minder dan 8 uur per dag op vers gras staat dienen vitamine E, A en omega (3) vetzuren daarom altijd te worden aangevuld.
Vul tekorten uit het ruwvoer aan
Ruwvoer is de basis van een gezond rantsoen. Onze Nederlandse bodem is echter vaak arm is aan bijvoorbeeld koper, zink, magnesium en selenium en rijk is aan ijzer en mangaan en bevat hooi vrijwel geen vitamine E, A en vetzuren meer. Het is daarom altijd verstandig om aanvullend voer te geven om vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren aan te vullen met bijvoorbeeld een vitaminen- en mineralen balancer zoals Vitalbix Daily Complete en/of een muesli die rijk is aan voedingsstoffen zoals Vitalbix Balance+ Muesli, Vitalbix Active+ of Vitalbix Breed & Grow.
Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!