Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Voldoende beweging is essentieel om jouw paard gezond te houden

Veel paarden staan in de herfst- en wintermaanden meer op stal dan in de zomermaanden en krijgen daardoor automatisch minder vrije beweging. Soms is er alleen een buitenbak en het weer is doorgaans slechter. Kortom: het aantal uur beweging is vaak om meerdere redenen minder. Bij paarden die rustig op stal staan lijkt dit geen probleem. Maar schijn bedriegt, want paarden moeten kunnen bewegen om gezond te blijven!

Een goede werking van alle systemen in het lichaam, zoals ademhaling, bloedcirculatie, de gezondheid van botten, spieren, pezen en gewrichten, voortplanting en de spijsvertering is afhankelijk van beweging. Naast lichamelijke invloed heeft beweging (en sociaal contact) ook een grote invloed op de mentale gezondheid van jouw paard. 1 of 2 uur beweging per dag training is niet voldoende, vrije beweging op een weide of paddock is essentieel. Krijgt jouw paard niet genoeg beweging? Dan kunnen de volgende gezondheidsproblemen ontstaan:

1. Overgewicht

Een veel voorkomend probleem. Hoe meer jouw paard beweegt des te meer calorieën hij verbrandt. Staat hij meer stil op stal maar voer je niet minder? Dan is de kans groot dat jouw paard in de wintermaanden zal aankomen. Stem de hoeveelheid voeding daarom af op het aantal uur beweging van jouw paard. Let op dat je wél genoeg vezels, vitaminen en mineralen blijft geven door naast het ruwvoer een goede balancer bij te voeren.

2. Spijsverteringsproblemen

Wat veel paardeneigenaren zich niet realiseren is dat beweging ook essentieel is voor de spijsvertering van jouw paard. Een paard is gebouwd op ‘hapje-stapje’, al lopend grazen. Die beweging heeft invloed op het  goed functioneren van maag en darmen. Bij paarden die veel op stal staan neemt het risico op o.a. koliek en maagzweren toe.

3. Slechte hoeven en vacht

Beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor komen alle voedingsstoffen waar ze nodig zijn in het lichaam. Is er sprake van een slechte bloedcirculatie dan heeft dat invloed op de kwaliteit en groei van de hoeven en vacht. Laat je niet misleiden door een glanzende vacht, ook paarden met een glanzende vacht kunnen een tekort hebben in de toevoer van voedingsstoffen naar de haren en hoeven toe.

4. Poreuze botten en groeiproblemen

Beweging is essentieel voor een goede ontwikkeling en behoud van sterke botten en gezond kraakbeen. Te weinig beweging kan leiden tot poreuze botten. Voor paarden in de groei is beweging extra belangrijk. Te weinig beweging kan leiden tot problemen in de gewrichten, pezen en botten. De botdichtheid wordt rechtstreeks beïnvloed door het vermogen van het jonge paard om te bewegen.

5. Verminderde weerstand

Veel paarden lijken het wel prima te vinden om voor een langere periode op stal te staan. Maar paarden zijn vluchtdieren die moeten kunnen bewegen. Op stal staan geeft daardoor altijd een bepaalde vorm van stress, ook al toont niet elk paard dat (je kent ze wel, de goedzakken en de binnenvetters)! Stress heeft invloed op de hormoonhuishouding en de weerstand van jouw paard. Een verminderde weestand kan o.a. leiden tot infecties zoals luchtwegproblemen, allergische reacties, mok en maag- en darmproblemen.

6. Slechte algemene conditie en stofwisselingsproblemen

Voldoende beweging is nodig om conditie en uithoudingsvermogen op te bouwen en te behouden. Paarden die in de winter veel op stal staan doen vaak een stapje terug in conditie en verliezen daarbij veelal ook spiermassa. Dat is jammer omdat je de spieren waarvoor je de hele zomer zo hard hebt getraind natuurlijk niet wilt kwijtraken! Een goede bespiering is belangrijk, niet enkel voor het werk dat je van jouw paard vraagt maar ook voor de stofwisseling. Wat veel paardeneigenaren zich niet realiseren is dat verlies van spiermassa ook kan leiden tot stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie. Spieren gebruiken namelijk glucose (suikers) als energiebron. Deze suikers haalt jouw paard uit zijn ruwvoer, extra suikers bijvoeren middels krachtvoer is dus niet nodig. Hoe meer spiermassa, hoe beter de insulinegevoeligheid van de cellen en des te stabieler de suikerspiegel in het lichaam.

7. Mentale stress en verveling

Naast lichamelijke problemen zorgt weinig beweging en te weinig sociaal contact met andere paarden voor verveling en mentale problemen. Stalondeugden zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen en boxlopen heten niet voor niets stalondeugden! Paarden die voldoende buiten lopen met andere paarden laten deze ondeugden vrijwel nooit zien. Stalondeugden zijn stereotiep: doelloze gedragingen die zich steeds herhalen. Wanneer een paard een stalondeugd uitvoert wordt het stofje endorfine aangemaakt. Endorfine werkt verdovend, rustgevend en is hierdoor zeer verslavend. Doordat het paard steeds meer verlangt naar dat fijne gevoel van de endorfine zal hij steeds meer stalondeugden laten zien. Door een paard met stalondeugden 24/7 buiten te zetten met soortgenoten kan het gedrag verdwijnen. Een drastische verandering in management en huisvesting is dan meestal wel echt noodzakelijk.

Voldoende beweging is essentieel om jouw paard lichamelijk en mentaal gezond te houden

Probeer “out of the box” te denken

Na het lezen van de 7 punten hierboven weet jij wat het belang van voldoende beweging is. De theorie in praktijk brengen is echter niet altijd makkelijk! Zeker niet wanneer jouw paard in pensionstalling staat. Probeer dit onderwerp op stal bespreekbaar te maken. Wie weet kun jij samen met stalgenoten een schema maken zodat jouw paard meer uur buiten komt en kun jij jouw paard samen met andere paarden buiten zetten zodat hij meer sociaal contact heeft?

Houd de darmen aan het werk en help verveling te voorkomen

Zorg er tijdens de uren dat jouw paard op stal staat voor dat hij niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer staat. Hiermee zorg je ervoor dat de maag en darmen gezond blijven en help je verveling en stress te verminderen.

1. Voer het hooi in een slowfeerder hooinet met kleine mazen van maximaal 3 cm en leg het hooi niet los op de grond of in een bak. Zo zorg je ervoor dat jouw paard langer met zijn ruwvoer doet. Weeg het hooi met een weeghaak zodat je weet hoeveel je voert en stem de hoeveelheid af op zijn Body Condition Score. Voorkom overgewicht door teveel te voeren.
2. Gebruik stro als bodembedekking of hang een net met gerstestro op in de stal. Zo heeft jouw paard altijd wat te knabbelen. Je kunt ook wat sto door het hooi mengen. Gerstestro is laag in calorieeen. Zorg er wel voor dat jouw paard hier niet meer dan ca. 1 a 2 kg per dag van eet omdat teveel stro het risico op koliek verhoogt.
3. Hang een “voerbal ” op en doe daar wat wortels in of wat hooi
4. Hang een bosje wilgentakken op om aan te knabbelen. Bind wat wilgentakken aan elkaar met een strotouwtje en hang op in de stal. Paarden vinden het lekker om eraan te knabbelen en het is nog gezond ook! In de natuur knabbelen paarden ook aan bepaalde bomen en struiken.
5. Geef tussen de hooibeurten door een portie Vitalbix Fiber-Mix+ of Vitalbix Pure Lucerne+. Geef hiervan 1 a 2 voerscheppen per keer (een literschep bevat ca, 200 gram). De vezels in deze producten houden de darmen in beweging. Is jouw paard wat te schraal dan kun je de hoeveelheid opvoeren tot ca. 2 kg per dag. Is jouw paard te zwaar? Geef dan niet meer dan  literschep per keer of geef iets minder hooi.
6. Geef als extra een portie Vitalbix NutriMash prebiotische slobber. Een lekker en gezond tussendoortje dat dankzij het hoge aandeel prebiotische vezels helpt om de damflora gezond te houden.

Zorg er in de basis natuurlijk ook voor dat jouw paard voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt om gezond te blijven. Voer daarom altijd een balancer bij zoals Vitalbix Daily Complete of Vitalbix Daily Complete Timothy. Heeft jouw paard ook extra energie nodig? Kies dan voor een compleet voer dat naast vitaminen en mineralen ook extra power levert zoals Vitalbix Active+ vezelrijke sportmuesli.

Wil jij weten hoe jij jouw paard zo gezond mogelijk kunt houden in de wintermaanden? Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan. Onze experts denken graag met jou mee!

Maak kennis met Vitalbix

Maak kennis met de producten van Vitalbix Paardenvoeding met het Vitalbix Proefpakket.

Ontdek wat natuurlijke & gezonde voeding voor jouw paard kan doen

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!