Vind een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig via onze  webshop!

Afspenen op een gezonde manier – voorkom maagproblemen

Een prachtig gezicht: een veulen in de wei dat heerlijk drinkt bij zijn moeder. Er komt echter een moment dat de moeder en het veulen van elkaar gescheiden worden. Het mooiste is om dit moment met zo min mogelijk stress te laten verlopen, echter zal het veulen toch altijd wat stress ervaren.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de stress tijdens het afspenen kan bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren en dat het percentage veulens met maagzweren voor het afspenen al rond de 50% is en na het afspenen zelfs oploopt tot ca. 80%!

Vertering zetmeel bij veulens

Om de kans op maagzweren te verkleinen is het belangrijk om de maag-darmflora van veulens en jonge paarden niet onnodig te belasten. In de eerste maanden maakt het veulen nauwelijks amylase aan, het enzym dat nodig is bij de vertering van granen (zetmeel). Het verteren van granen/zetmeel is hierdoor voor veulens nog lastiger dan voor volwassen paarden. Op volwassen leeftijd maakt het lichaam meer amylase aan, maar ook dan verschilt de hoeveelheid per paard en kan zetmeel slechts in beperkte hoeveelheid goed worden verteerd. Zetmeel zorgt er in de maag voor dat bacteriën extra zuur produceren waardoor de pH in de maag daalt (verzuurt) en het risico op maagzweren toeneemt. De maagwand van veulens is extra kwetsbaar en voer-veranderingen, zuren en enzymen kunnen de maagwand snel aantasten. Onverteerd zetmeel kan bij een slechte vertering in de dikke darm terecht komen waar het de darmflora verstoort en kan zorgen voor dunne mest en koliek.

Kies een product laag in zetmeel & suikers

Reguliere merrie/veulenvoeders (zoals merriebrok of muesli) bevatten granen & melasse en zijn daardoor hoog in zetmeel & suikers, variërend van 20 tot wel 35%. Nu je weet dat veulens moeite hebben met het verteren van zetmeel, en dat hun maagwand kwetsbaar is, is dat niet heel logisch toch…?

Wil jij je veulen gezond voeren en zijn maag-darmflora zo min mogelijk belasten? Kies dan voor aanvullende voeding die laag is in zetmeel & suikers is en hoog in goed opneembare voedingsstoffen, zoals Vitalbix Breed & Grow. Hiermee houd je de maag-darmflora gezond en voorzie je je paard in de benodigde gehaltes vitaminen en mineralen, onmisbaar voor jonge paarden als aanvulling op het ruwvoer (o.a. voor de groei en een goede ontwikkeling van de pezen, spieren, gewrichten etc.).

Vroeger vs nu

Waarom bevatten veel reguliere merrie/veulenvoeders nu eigenlijk zoveel granen? Traditioneel werd gedacht dat je een veulen veel granen moest voeren om snelle groei te stimuleren. Dat was, vooral in de paardenhandel, goed voor de verkoop! We weten inmiddels dat dit grote nadelen heeft. Naast maagzweren zijn dat o.a. ontstekingen van de gewrichten door overconsumptie van energie (epiphysitis) en een verhoogd risico op OCD. Dat willen we natuurlijk niet!

Daarnaast bleek ook nog eens uit studies dat veulens die hun energie uit een onbeperkt aanbod van vezels mochten halen (geschikte partijen, laat dus vooral je ruwvoer checken!) aangevuld met de specifieke voedingsstoffen die ze nodig hebben, op 1-jarige leeftijd net zo groot waren als hun leeftijdsgenootjes op ‘pokon’ 😉. Met 1 groot verschil: ze hadden veel minder maagzweren, en een mooiere pH-waarde in de maag!

Vitalbix Breed & Grow sluit hier volledig bij aan: deze prachtige muesli is rijk aan goed opneembare vezels, vitaminen, mineralen en sporenelementen en laag in zetmeel & suikers.

Laat je veulen wennen aan (kracht)voer

Laat je veulen tijdig wennen aan aanvullende voeding zoals Vitalbix Breed & Grow voor een geleidelijke overgang. Je veulen moet namelijk wel zelfstandig kunnen eten, zowel ruwvoer als krachtvoer, wanneer het niet meer kan drinken bij zijn moeder. In de natuur brengt het veulen steeds minder tijd door met zijn moeder en zal het veulen met ca. een jaar steeds meer zijn eigen weg gaan. Zo went zijn gevoelige spijsvertering stapje voor stapje aan een ander dieet, en heeft de darmflora tijd om zich aan te passen.

Door dit proces neemt de melkproductie van de merrie ook geleidelijk af. Het is het meest ideale voor beide als je dit na kunt bootsen. Jammer genoeg kan dat niet altijd. In de praktijk worden de meeste veulens afgespeend met 4-6 maanden. Wanneer het afspenen geleidelijk gebeurt, zal de melkproductie van de merrie geleidelijk afnemen, hierdoor neemt de energiebehoefte af en kun je de hoeveelheid aanvullend voer van de merrie ook geleidelijk afbouwen.

Wanneer je je merrie voert zal je veulen vaak al een hapje mee willen eten. Dit is ook goed, want net als in de natuur, krijgt de darmflora van jouw veulen dan de kans om zich geleidelijk aan te passen. Daarom is het belangrijk dat aanvullend voer is afgestemd op de merrie én het veulen. Voor zowel merrie als veulen zijn voldoende energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren in de juiste verhouding belangrijk. Veulens groeien snel; wanneer ze 1 jaar zijn wegen ze al meer dan de helft van hun uiteindelijke gewicht en met 2 jaar zijn ze al op meer dan 80% van het volwassen gewicht!

Wanneer het veulen is gewend mee te eten met zijn moeder, zowel qua ruwvoer als aanvullend voer, kun je 4-6 weken voor het afspenen de hoeveelheid aanvullend voer iets gaan verhogen. Start met 100 gram Vitalbix Breed & Grow per dag en bouw op naar 300 gram Breed & Grow per dag voor afspenen. Na het afspenen is dagelijks 375 gram per dag voldoende (uitgaande van een volwassen gewicht van 500 kg).

We helpen graag!

Om te kijken of jouw ruwvoer geschikt is voor jouw veulen, is het een goed idee om je ruwvoer te laten checken! Hierboven geven we al een indicatie van een goede dosering Breed & Grow, ter aanvulling. Kun je wel wat hulp gebruiken voor het bepalen van een goed totaalrantsoen? Dan denken we natuurlijk graag met je mee! Wij weten als geen ander dat elke situatie uniek is, en dat het soms best een puzzel kan zijn. Dus schroom niet en vul het adviesformulier in!

Gezonde voeding voor veulens & jonge paarden

Onze experts helpen jou graag met voedingsadvies op maat

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!