Kies voor een nieuwe generatie paardenvoeding ...

Afspenen op een gezonde manier – voorkom maagproblemen

Een prachtig gezicht: een veulen in de wei dat heerlijk drinkt bij zijn moeder. Er komt echter een moment dat de moeder en het veulen van elkaar gescheiden worden. Het mooiste is om dit moment met zo min mogelijk stress te laten verlopen, echter zal het veulen toch altijd wat stress ervaren.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de stress tijdens het afspenen kan bijdragen aan de ontwikkeling van maagzweren en dat het percentage veulens met maagzweren zelfs voor het afspenen al rond de 50% is en na het afspenen zelfs oploopt tot ca. 80%!

Vertering zetmeel bij veulens

Het is daarom belangrijk om de maag- darmflora van veulens en jonge paarden niet onnodig te belasten. In de eerste maanden maakt het veulen nauwelijks amylase aan, het enzym dat nodig is bij de vertering van granen (zetmeel). Het verteren van granen/zetmeel is hierdoor voor veulens (nog) lastiger dan voor volwassen paarden. Op volwassen leeftijd maakt het lichaam meer amylase aan maar ook dan verschilt de hoeveelheid per paard en kan zetmeel slechts in beperkte hoeveelheid goed worden verteerd. Zetmeel zorgt er in de maag voor dat bacteriën extra zuur produceren waardoor de pH in de maag daalt (verzuurt) en het risico op maagzweren toeneemt. De maagwand van veulens is kwetsbaar en (voer)veranderingen en zuren en enzymen kunnen de maagwand snel aantasten. Onverteerd zetmeel kan bij een slechte vertering in de dikke darm terecht komen waar het de darmflora verstoort en kan zorgen voor dunne mest en koliek.

Kies een product laag in zetmeel & suiker

Reguliere merrie/veulen voeders (zoals merriebrok of muesli) bevatten granen & melasse en zijn daardoor hoog in zetmeel & suikers, variërend van wel 20 tot 35%. Nu je weet dat veulens beperkt amylase produceren en de maagwand kwetsbaar is, niet heel logisch toch…?

Wil jij je veulen gezond voeren en zijn maag-darmflora zo min mogelijk belasten? Kies dan voor aanvullende voeding die laag is in zetmeel & suikers is en hoog in goed opneembare voedingsstoffen, zoals Vitalbix Breed & Grow. Hiermee houd je de maag-darmflora gezond en voorzie je je paard in de benodigde gehaltes vitaminen en mineralen, welke onmisbaar zijn voor jonge paarden als aanvulling op het ruwvoer (o.a. voor de groei en een goede ontwikkeling van de pezen, spieren, gewrichten etc.).

Laat je veulen wennen aan (kracht)voer

Laat je veulen tijdig wennen aan aanvullende voeding zoals Vitalbix Breed & Grow voor een geleidelijke overgang. Je veulen moet namelijk wel zelfstandig kunnen eten, zowel ruwvoer als krachtvoer, wanneer het niet meer kan drinken bij zijn moeder. In de natuur brengt het veulen steeds minder tijd door met zijn moeder en zal het veulen met ca. een jaar steeds meer zijn eigen weg gaan. Hierdoor neemt de melkproductie van de merrie ook geleidelijk af. Idealiter kun je dit het beste nabootsen, in de praktijk  worden de meeste veulens echter afgespeend met 4-6 maanden. Wanneer het afspenen geleidelijk gebeurt, zal de melkproductie van de merrie geleidelijk afnemen, hierdoor neemt de energiebehoefte af en kun je de hoeveelheid aanvullend voer van de merrie ook geleidelijk afbouwen.

Wanneer je je merrie voert zal je veulen vaak al een hapje mee willen eten. Daarom is het belangrijk dat aanvullend voer is afgestemd op de merrie en het veulen. Voor zowel merrie als veulen zijn voldoende energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en aminozuren in de juiste verhouding belangrijk. Veulens groeien snel; wanneer ze 1 jaar zijn wegen ze al meer dan de helft van hun uiteindelijke gewicht en met 2 jaar zijn ze al op meer dan 80% van het volwassen gewicht!

Wanneer het veulen is gewend mee te eten met zijn moeder, zowel qua ruwvoer als aanvullend voer, kun je 4-6 weken voor het afspenen de hoeveelheid aanvullend voer iets gaan verhogen. Start met 100 gram Vitalbix Breed & Grow per dag en bouw op naar 300 gram Breed & Grow per dag voor afspenen. Na het afspenen is dagelijks 375 gram per dag voldoende (uitgaande van een volwassen gewicht van 500 kg).

Gezonde voeding voor veulens & jonge paarden

Vraag een gratis voedingsadvies op maat aan!

Ieder paard is uniek en heeft een andere voedingsbehoefte. Onze voedingsexperts helpen jou daarom graag met gratis voedingsadvies op maat om een optimaal rantsoen voor jouw paard(en) samen te stellen. Heb jij een pony met overgewicht, een sportpaard dat gevoelig is op zijn maag of heb je meerdere paarden van jong tot oud? Onze experts helpen jou graag met al jouw voedingsvragen. En, met het voedingsadviesformulier is advies aanvragen heel eenvoudig!